Srpanj 23, 2025, 22:04:46 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: eritromicin za ribice  (Posjeta: 2529 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline klavirka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
eritromicin za ribice
« u: Ožujak 12, 2010, 18:13:42 poslijepodne »
kao prvo,nisam se mogla prije javiti zbog tehničkih poteškoća,ali sad bi trebalo biti sve u redu.pošto ste onako zabrinuto reagirali na pitanje moram vam reći - za sada ribice nisu tako bolesne ali sam na zlatnoj ribici - baza bolesti pročitala o najćeščim bolestima kod ribica gdje se spominje lječenje medazolom ali nije potpuno opisano a pošto volim biti unaprijed upućena o bolestima ribica a još više o svim mogućnostima lječenja ,  zanimalo me potpumi postupak.                           

također sam tamo pročitala o korištenju eritromicina ali opet nepotpuno pa bi jako cjenila ,kao što cjenim sve odgovore koje ste mi poslali na prijašnje pitanje,kad bi mi opisali potpun način korištenja eritromicina kao i vaša mišljenja ili iskustva sa tim ljekom

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: eritromicin za ribice
« Odgovori #1 u: Ožujak 12, 2010, 18:28:43 poslijepodne »
eritromicinom u akvaristici (koliko ja znam) se liječi akvarij napadnut cijanobakterijom (plavo-zelena alga) ali sad za liječenje ribica tim lijekom nisam ćuo... možda netko drugi pomogne oko toga

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Ožujak 13, 2010, 00:06:50 prijepodne »
eritromicinom u akvaristici (koliko ja znam) se liječi akvarij napadnut cijanobakterijom (plavo-zelena alga) ali sad za liječenje ribica tim lijekom nisam ćuo... možda netko drugi pomogne oko toga
Koliko i ja znam, tako je.

Ne ispalti ti se sada ispitivati o ljećenju ribe koja nije bolesna, jer svaka bolest se drugačije tretira, ovisno o vrsti bolesti kao i stadiju bolesti. Tak da za sada trebaš naučiti simptome da lakše što prije uočiš neku bolest.
Zagreb

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 14, 2010, 00:41:58 prijepodne »
Baš tako! Inače, s eritromicinom u gel hrani uspješno sam izliječila jaku bakterijsku infekciju kod svojih zlatnih ribica, ali to je stvarno bio totalni slučaj nužde, obično kod blažih infekcija ipak koristim bactopur.
FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline klavirka

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 18, 2010, 00:39:40 prijepodne »
ej ljudi, obustavite paljbu pa pažljivije pročitajte šta pišem.

mudar lječnik unaprijed se upozna sa svim ljekovima koji su na raspolaganju a ostali se raspituju kad je najčešće potrebno odmah primjeniti ljek a nema vremena tek onda raspitivat se o drugom ljeku .

pa normalno je da neću odmah staviti najjači ljek ili maltretirat ribice sa svačime.

volim biti na vrijeme upoznata sa svim mogućnostima lječenja i unaprijed znati sve šta postoji na raspolaganju.

to ne znači da ne znam raspoznati znakove bolesti što sam  do sada prilično dobro upoznala a nastavljam dalje usavršavati znanje.

zato, ako tko ima iskustva o tim ljekovima ili zna kako se postupa sa njima bilo bi ljepo kad bi to napisao na forumu jer bi to svima koristilo i bilo od velike pomoći kad ostale stvari ne pomažu

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Ožujak 18, 2010, 00:51:09 prijepodne »
Citat:
zato, ako tko ima iskustva o tim ljekovima ili zna kako se postupa sa njima bilo bi ljepo kad bi to napisao na forumu jer bi to svima koristilo i bilo od velike pomoći kad ostale stvari ne pomažu
cekaj kaj ti zbilja mislis da ovdje ljudi zasluzuju lekcije o ponasanju i pisanju postova
imamo trazilicu i znamo postaviti pitanje kad treba a ne sad se tebi sprdnulo i oces sve znati i onda kritiziras kad neko nema odma odgovor
to je malo i bezobrazno jer ovdje je svako dobrodosao i svako me se pomoglo maksimalno pa malo razmisli prije nego se spotaknes
i koju paljbu kaj tipkas bezveze i daj odgovaraj kad se netko zabrine za tvoj ribe a ne zapoceti sto tema i ne dovrsiti
otvorila si tri tene o bolestima i sve ih pratim i ljudi se zbilja zabrinuli i pokusavaju ti pomoci a ti uopce bolest nemas u akvariju i to si trebala naglasiti jer imas jasno na vrhu koji su podaci potrebni za otvaranje ovakvih tema i jos si k tome ljude ostavila sa upitnikom iznad glave
imamo trazilicu koja jako dobro radi i pokusaj ubuduce na taj nacin saznati informacije
« Zadnja izmjena: Ožujak 18, 2010, 01:02:23 prijepodne od maliapostol »
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #6 u: Ožujak 18, 2010, 00:52:06 prijepodne »
eritromicin se koristi kod jakih upanih i infekcijskih procesa kad se riba razboli  ;)
neznam točno doziranje,ali znam da ga nije lako nabaviti  :up:
znam da je nekoliko osoba izlječilo dropsy i još neke infekcije sa njime   ;)
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Ožujak 18, 2010, 10:42:38 prijepodne »
eritromicin, kao i svi drugi humani lijekovi, se koristi tek kad nismo uspjeli liječiti ribice drugim ciljanim lijekovima
najefikasniji je kod liječenja akvarija protiv cijano-bakterije
izvrstan je kad se dozira direktno u vodu - 250 mg na 50 l vode, ili, ako ribca hoće jesti, u hranu - 250 mg + 150-200 g hrane (može suhe pahuljice u koje se smrvi tableta, lagano namočiti (vitaminskim kapima ili vodom), pustiti da se osuši i smrviti te time hraniti ribice, ili kuhana hrana u koju se također umiješa tableta)

medazol je također humani lijek ali je, osim kod bakterijskih infekcija (čak rjeđe) jako efikasan kod nekih parazitskih bolesti, poput icha, ili probavnih parazita
također ide 250 mg na 40 - 50 l vode, direktno u vodu, svaki treći dan se mijenja 40% vode i nakon toga daje ponovno lijek
doziranje ide 3 - 4 puta...

također je sjajan, kod vrlo jakih bakterijskih infekcija, a kod kojih se ne pokaže nakon drugog doziranja eritromicin efikasnim, dati tetraciklin, kao antibiotik vrlo širokog spektra
daje se na isti način kao eritromicin

pri davanju tih humanih lijekova (SAMO U KRAJNJOJ NUŽDI!) svakako treba pojačati aeraciju akvarija (karantene), NE "liječiti" zdrave ribice, strahovito paziti na higijenu akvarija, dodavati pojačano vitamine i hranjenje rasporediti na što više puta na dan po malo...

P.S. i, da, možda je doista ljepše kad jedni drugima ne dociramo već raspravljamo .... nije li tako?