Srpanj 06, 2025, 22:26:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Poorman's scape.  (Posjeta: 1995 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tomica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Poorman's scape.
« u: Kolovoz 30, 2010, 18:09:50 poslijepodne »
No dobro, možda malo predramatična najava. Sim se silama trudim da ovo počne nalikovati na bujni akvarij, pa eto što je na kraju ispalo.
Zašto poormans? Pa preko polovice akvarija je napravljeno od doniranog bilja (hvala svima).

Akvarij je zapremine 24 litre. 45*23*29
Rasvijeta: Pleomax daylight 20 W (1150 luxa) - diy reflektor
Podloga (od Sere ili pak Tetre više se ne sjećam), gore sitni šljunak.
CO2 - DIY preko kamena
Gnojivo: Sera florena 3 ml tjedno (6 ml tjedno - nakon ibanezovog savjeta)
Od parametara znam da je gh- 15°d
Tempetarura 27°C trenutno.

Malo me muče cijano alge, no nakon opsežne potrage i čitanja po netu sam ustanovio da je najbolje riješenje puno bilja i CO2, pa i to pičim.
Bilje: zid od valisnerije iza u sredini uz malo sreće.
       Egeria densa grmić slijeva te do nje rogolist.
       Sa desna je opet rogolist (možda to maknem zbog filtera, i stavim neš drugo.
       čisto desno je  Bacopa monnieri - planirana je mala šumica
       prednji plan -  biljku nemogu identificirati, no sliči na Higtophilliuz polyspemu.

Eto volio bih čuti vaše mišljenje. Mene osobno malo muči bacopa jer je veći dio stabljike goli, no kako raste sporo nadam se oporavku.
Stambeni mi kredit pojede budžet, pa mi ne ostane puno.  Ovo je pokušaj zanimljivog aquascapea uz malo kuna. Znam da ima dosta kompromisa, no tak m i se zalomilo.
Nadam se da će se nekome i svidjeti.

« Zadnja izmjena: Kolovoz 31, 2010, 18:12:25 poslijepodne od Tomica »

Offline Tomica

• Punopravni član
Odg: Poorman's scape.
« Odgovori #1 u: Kolovoz 31, 2010, 10:40:00 prijepodne »
Kaj nitko nema nikakvo mišljenje o ovome?   -?
Nije nešto, znam zato sam i ovdje...

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #2 u: Kolovoz 31, 2010, 10:49:38 prijepodne »
Tomica super zamisljeno sam sad cekaj da se razrate i bude fenomenalno  :up:

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 31, 2010, 10:59:27 prijepodne »
Fala. I ja se tome nadam. Pažljivo pratim Ibanezove postove.  :D
Cilj mi je bio od jeftinijeg bilja koje se obično ne upotrebljava u aquascapeu napravit nešto zanimljivo. Ova iz prednjeg plana navodno naraste poprilično, pa će mi zadavati posla da mi nebude dosadno, a vjerojatno će biti i za oglasnik.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #4 u: Kolovoz 31, 2010, 11:24:51 prijepodne »
poz tomica! meni se svida, kad se sve to malo razraste biti će odlično!

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Kolovoz 31, 2010, 12:22:29 poslijepodne »
valisneria koju si posadio naraste vrlo velika. čak je valisneria nana prevelika za tvoj akvarij. i ostalo bilje će začas doći do površine i onda ćeš ga morati šišati. ne znam zapravo ali mislim da prečesto šišanje ne godi previše bilju jer ne stigne ojačati pa će sve više slabiti. trebaš nabaviti nešto nisko - kripte, paparati i mahovine i koji panj
u bužir za co2 stavi neku žicu - žbicu od bicikla, kišobrana pa ćeš neće biti tako iskrivljen.

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 31, 2010, 16:23:37 poslijepodne »
Fala probati ću. A čini mu se  da si upravu što se tiče valisnerie. Već je sada pomalo sumnjiva, no nadam se da bi se mogla oporaviti. Bed je što sam u banani zbog kredita pa mi i tridesetica u shopu znači puno. A izgleda da nitko neće sijamca. Kako sada imam biljku za prednji plan, moram revidirati oglas za zamjenu. Možda tko nađe viška nečeg.
Imao sam mahovinu, pa i sada je neš malo na panju, no na njoj mi se konstantno pojavljuje cijanobakterija, tak da sam ju skoro u potpunosti morao maknuti. Malo je bolje otkada stavljam CO2. Teksam jučer stavil punu dozu gnojiva, pa prve promjene očekujem tek za tjedan-dva.
Možda bi stavio Jedan grm kripte u sredinu odostraga. Za rogolist se ne brinem jer raste ko korov. Kada malo ojača, planirao sam ga srezati dopola kako bi pustio nove izdanke.
Prednje ću pričekati dok dosta narastu pa ću probno odrezati. Nisam siguran koliko nisko ih smijem rezati, 1-2 para listova? Izgleda da je to Higrophillia Polysperma ili neš slično. Skoro je identična ali zelenija.

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 04, 2010, 20:05:25 poslijepodne »
Evo tri nove slike. Ove prednje rastu i mislio sam ih za 2 tjedna rezati. Puštaju i bočne izdanke, pa se nadam lijepom tepihu jednog dana.

Muči me egeria, skuplja skoro svu CB, pa ću je morati ukloniti. I zamjeniti kriptom. Mislim da bu bolje pasala tu nego na sredini...
Jedino neznam na kojoj visini da ih presiječem. Mislio sam iza drugog para listova.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #8 u: Rujan 05, 2010, 22:33:26 poslijepodne »
nisam siguran da ćeš od ove biljke naprijed složit ikakav tepih... nije to to... rađe probaj sa ricciom, lijepo je zavešeš na kamen, ili u tvom slučaju bolje bi pasalo na keramičku pločicu i samo je staviš u prednji plan i za 2 tjedna imaš super tepih :)

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 06, 2010, 08:55:12 prijepodne »
Budem za sada na ovoj kombinaciji. Ako bude problema, pa ću smisliti nekaj drugo. Moram kupiti easycarbo, pa ću malo pričekati sa ostalim stvarima.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #10 u: Rujan 06, 2010, 09:33:51 prijepodne »
S ricciom bi puno bolje izgledalo! ali samo polako i puno strpljenja... nego vidim da imaš cijano bakteriju na podlozi-to su ti ove zelene fleke na nekoliko mjesta......tebaš ju tretirati eritromicinom....

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 06, 2010, 09:59:17 prijepodne »
Hehe, svjestan sam CB-a. Nemam stare zalihe doma, a paket u poljoapoteci je skup ko suho zlato. Jučer sam sve počistio a od sutra ujutro stavljam easycarbo, pa se nadam boljoj stavilnosti u akvariju. Iz nepoznatog razloga većina CB-a se zakeljila za Egeriu (vodena kuga).  -?
Možda tko zna bolje, ali osim tu i tam koje fleke po kamenju, većina ostalog je bila na panju gjde je bilo par niti mahovine (čini mi se javanske) te na već navedenoj egeriji.

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 06, 2010, 10:14:05 prijepodne »
Može samo preporuka koliko bi trebalo ml easycarba na 24 l akvarij sa slika?

Fala. Piše na netu 1 ml na 25 L ako je gusto zasađen. E to mi je sada malo relativno...

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 06, 2010, 16:46:59 poslijepodne »
Piše na uputama 1 ml na 50 L, pa ću ja početi sa 0,5 ml od sutra.
Inače, kad smo kod šišanja, ova biljka izgleda raste prilično brzo, pa sam obavio šišanje i pošišane dijelove opet piknuo u podlogu i zagustio budući tepih.
Evo rezultata:

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #14 u: Rujan 07, 2010, 08:04:09 prijepodne »
Vidim da imaš jednu serpu. Inaće su one jatne ribe i vole grickat peraje. Tak da mislim da joj peraje od betanu budu poslastica. Pripazi malo na to.

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 07, 2010, 10:28:07 prijepodne »
Zbilja?! Nisam znao. Svakako ću pripaziti, ako se bude htjela pogostiti mislim da će među oglase...

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 08, 2010, 16:06:01 poslijepodne »
Evo mali update mog prvog pokušaja aquascapinga. Izvadio sam 2 valisnerije te umjesto njih stavio čini mi se smeđe kripte i to 3 komada od kojih je ona lijeva najmanja.
Imam još par manih pelcera iste koje još čuvam. Eto pa da pitam za mišljenje. Imam malo i riccije pa sam ju mislio svezati na panj. Doduše tu mi se mota mala nakupina zelene končaste alge ako sam ju dobro prepoznao, pa bi ju trebalo srediti.

Namučila me sadnja kripti. Moral sam malo skratiti korijenje, nadam se da ih to nebu previše smetalo.
S vremenom budem vjerojatno najveće lišće odrezao , pa će akvarij dobiti malo bolji izgled.

Jedino neznam sa kriptom, dal da ju samo povežem flaksom? Mislim da bu se dosta flaksa vidjelo... Riccija ne pušta korijenje kaj ne?

P.S. Slika dva je tank br. 2 koji mi služi kao rezerva sa biljem, pa ako tko ima ideju za redizajnirati, vrlo rado ću poslušati savjet.

EDIT: Da pak ne odgovaram samom sebi zadnja slika je sa odrezane dvije loše grane i dodanom riccijom na panj. Kako Vam se sviđa?
« Zadnja izmjena: Rujan 08, 2010, 18:20:07 poslijepodne od Tomica »