Srpanj 30, 2025, 19:31:55 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: diy UV od LED dioda...  (Posjeta: 3011 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mukihr

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • Pusle Audio Team
diy UV od LED dioda...
« u: Ožujak 14, 2010, 22:13:11 poslijepodne »
Da li je netko radio slucajno UV lampu ali od LED dioda....????

ima se onih malih LED-ica sto se po Ebay-u moze kupiti za sitno para pa smo se punac i ja dovinuli da bi mogli kroz plasticnu cijev tjerati vodu a oko cijevi staviti malo brdo UV LED-ica - pitanje je koliko i t.d.... da li ima ovdje iskustava???

thnx.
AQ 80lit... rasvj: 1*Sylvania GroLux 18W, 4*TEZ Daylight 15W...
Bicolor-1kom, Botia macracanthus-1kom, Crne udovice-4kom, Sij. algojed-2kom, Otocinclus-2kom, sacica malih Corica i Ancica na privremenom radu :P

Offline nautilu007

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: diy UV od LED dioda...
« Odgovori #1 u: Ožujak 14, 2010, 23:09:34 poslijepodne »
to sa cijevi i tjeranjem vode kroz cijev - to stoji i tak treba bit, al ti se vise isplati to napraviti sa fluo UV lampom. cak ce ti na kraju i manje trositi sturje od ledica :)

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #2 u: Ožujak 15, 2010, 06:48:16 prijepodne »
to sa cijevi i tjeranjem vode kroz cijev - to stoji i tak treba bit, al ti se vise isplati to napraviti sa fluo UV lampom. cak ce ti na kraju i manje trositi sturje od ledica :)

hvala Nautilu007 na odg...

a-ha... kontao sam LED jer njih imam ... :) al' nekako nisam vidio da ih ljudi koriste - vjerojatno zbog kolicine koju treba ugraditi... hmmm.. ne znam... budem razmislio...

ako netko ima neka iskustva - jos uvijek su dobrodosla...
Bicolor-1kom, Botia macracanthus-1kom, Crne udovice-4kom, Sij. algojed-2kom, Otocinclus-2kom, sacica malih Corica i Ancica na privremenom radu :P

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #3 u: Ožujak 15, 2010, 13:20:36 poslijepodne »
razmisljam ovako...

uzeti crijevo ili plasticnu cijev kroz koju bi trebala ici voda iz AQ...
njega postaviti u sredinu vodovodne kanalizacijske cijevi od 60mm promjera (one sive sto se moze uzeti bilo gdje) na toj sivoj cijevi izbusiti milion rupa promjera kao sto su UV Led-ice i njih pogurati unutra ... pospajati i Voila....!!!

jedino je pitanje koliko komada .. ostalo nije problem... mozda toliko komada da trose recimo 5-8W snage ukupno i to je to???
to se da izracunati i pozbrojiti... i ukljucim da direktno na moju pumpu iz aq... na njen izlaz.... da tjera kroz UV... kada bude trebalo (ne daj Boze)........ :)

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 15, 2010, 13:29:50 poslijepodne »
može link na te UV LEDice? Jer ima više vrsta UV svjetla, a samo UV-C se može koristiti za to što tebi treba... također često UV svjetlom zovu one black light lampe koje u klubovima stavljaju da samo sve bijele boje bliješti...
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #5 u: Ožujak 15, 2010, 14:15:06 poslijepodne »
može link na te UV LEDice? Jer ima više vrsta UV svjetla, a samo UV-C se može koristiti za to što tebi treba... također često UV svjetlom zovu one black light lampe koje u klubovima stavljaju da samo sve bijele boje bliješti...

ehhh - sad ce da se pucam u usta.. nemam pojma koje su .. vec su kod punca kupljene - uzete su za uredjaj za osvjetljavanje elektronicarskih plocica.....

svjetlo koje daju je djelomicno vidljivo... mozda to pomogne....

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 15, 2010, 14:25:11 poslijepodne »
uzete su za uredjaj za osvjetljavanje elektronicarskih plocica.....

ako me pamćenje dobro služi (a lako moguće da ne :D) za osvjetljavanje tih pločica je najbolje UV-A svjetlo, iako je i cijeli UV spektar iskoristiv za sam postupak... provjeri za svaki slučaj prije bacanja na posao koja je valna duljina tih LE dioda, valjda je negdje navedeno... Valna duljina UVC radijacije koji se koristi za sterilizaciju je od 245-285 nm odnosno najjača srednja vrijednost 253,7nm

nautilu007 je gore spomenuo DIY izradu UV lampi sa fluo cijevi pa evo dva tematska linka:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=31450.0
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=28170.0
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #7 u: Ožujak 15, 2010, 14:28:30 poslijepodne »
ma evo i ja sam sad nasao isti podatak - ove LED koje ja imam su 400nm... nista od njih :( steta....

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #8 u: Ožujak 15, 2010, 14:32:01 poslijepodne »
To ništa od njih znači ništa od njih za akvarij,ali mi se čini da ćeš im već nać primjenu. ;)
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #9 u: Ožujak 15, 2010, 14:34:03 poslijepodne »
To ništa od njih znači ništa od njih za akvarij,ali mi se čini da ćeš im već nać primjenu. ;)

330 komada u uredjaj za osvjetljavanje elektronickih plocica :) buahaha! :P heheheheheh ima da nam oci i ruke otpadnu od lemljenja i bockanja i busenja :)
auuh...
:P