Kolovoz 28, 2025, 18:19:26 poslijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Pomoc pri kupnji  (Posjeta: 1314 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pera

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoc pri kupnji
« u: Ožujak 22, 2010, 20:25:54 poslijepodne »
Pozdrav svima .

Ovakva je situacija htio bi napraviti (naravno za pocetak) mali jadranski reef te sam našao jedan akvarij u oglasniku http://www.njuskalo.hr/oprema-kucni-ljubimci/prodajem-akvarij-oglas-1052819 pa me zanima koja bi mi oprema trebala .
Vec par dana citam prijašnje postove i teme ali nije mi bas najjasnije sta di i kako, ali stvar je takva da živim kraj mora i sav materijal mi je dostupan od ribica kojih vjerijatno nebi bilo mnogo najvjerojatnije više kozica i možta koji škamp.
Kamenja sa organizmima bih izronio sa vecih dubina pa možda i pokoji koraljćič itd.

Sad malo pitanja.
-Čitao sam da se u slatku vodu stavlja sol da se dobije morska ili može li se jednostavno uliti more?
-Mogu li staviti morski pijesak Prosijan naravno?
-Oprema , osim samog akvarija treba mi pumpa koliko sam skužio oko 1000-1500 l na ovaj akvarij filter (koji?kakav?) skimer (šta je to) i sump ( to mi je jasno ali dali se može bez njega)
Ako sam sta propustio molim vas da mi kazete jer vec dugo maštam o akvariju i sad sam zapeo i neodustajem pa bar ovakav mali za pocetak dok ne naucim osnove.

Hvala svima unaprijed... :up:

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
Odg: Pomoc pri kupnji
« Odgovori #1 u: Ožujak 22, 2010, 20:58:43 poslijepodne »
Pozdrav svima .

Ovakva je situacija htio bi napraviti (naravno za pocetak) mali jadranski reef te sam našao jedan akvarij u oglasniku http://www.njuskalo.hr/oprema-kucni-ljubimci/prodajem-akvarij-oglas-1052819 pa me zanima koja bi mi oprema trebala .
Vec par dana citam prijašnje postove i teme ali nije mi bas najjasnije sta di i kako, ali stvar je takva da živim kraj mora i sav materijal mi je dostupan od ribica kojih vjerijatno nebi bilo mnogo najvjerojatnije više kozica i možta koji škamp.
Kamenja sa organizmima bih izronio sa vecih dubina pa možda i pokoji koraljćič itd.

Sad malo pitanja.
-Čitao sam da se u slatku vodu stavlja sol da se dobije morska ili može li se jednostavno uliti more?
-Mogu li staviti morski pijesak Prosijan naravno?
-Oprema , osim samog akvarija treba mi pumpa koliko sam skužio oko 1000-1500 l na ovaj akvarij filter (koji?kakav?) skimer (šta je to) i sump ( to mi je jasno ali dali se može bez njega)
Ako sam sta propustio molim vas da mi kazete jer vec dugo maštam o akvariju i sad sam zapeo i neodustajem pa bar ovakav mali za pocetak dok ne naucim osnove.

Hvala svima unaprijed... :up:

Znači ovako za jadranski akvarij ti treba skoro ista oprema kao i za reef akvari znači akvarij i sump, povratna pumpa, skimer, chiller, grijač, rasvjeta, stream pumpe, automatsko nadoljevanje vode. U jadranskom pošto koralji nisu fotosintetički nema potrebe za jakom rasvjetom nego može biti i duplo manje rasvjete nego u reef akvariju.

Ako možeš doći do prave morske vode to je najbolje riješenje, ako ne onda moraš raditi more sa posebnom akvarističkom soli.
Što se tiće pijeska možeš ga staviti samo pitanje je kako će izgledati, ja bi preporučio malo krupniji koraljni pijesak.
Skimer je uređaj koji odstranjuje smeće iz akvarija koje nastaje hranjenjem riba i vršenjem nužde istih a bez kojeg bi bilo nemoguće držati ribe u akvariju osim uz stalnu izmjenu mora... Uvjek možeš bez sumpa tj stavit hangon skimmer ali pitanje je koliko je to dobro riješenje tj koliko je takav skimmer dobar. Nisam ga imao pa neznam

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #2 u: Ožujak 22, 2010, 21:27:21 poslijepodne »
Računaj da ako želiš imati Jadranski akvarij i koralje iz dubina da bez rashladnog uređaja neče iči jer je tamo 17 stupnjeva C i ti organizmi ne podnašaju veče temperature kao kod nas u stanu kad se voda zagruje i do 28-26 st. C   

Blago tebi. Kažu da je pripbalje ekonomski siromašnije od unutrašnjosti osim za one koji se bave turizmom. Ali zato raj za akvariste!!

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #3 u: Ožujak 22, 2010, 21:58:51 poslijepodne »
E da i napomena kamenje u akvariju treba biti tzv živi kamen tj kosturi umrlih koralja koji je porozan tako da može i sam kamen vršiti određenu "filtraciju" mora

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #4 u: Ožujak 22, 2010, 23:39:28 poslijepodne »
Pozdrav,moja preporuka je: da još puno čitaš pa tek onda u izradu. Što više znanja manje muke i novca,a znanja nikad dosta.

Offline pera

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 23, 2010, 10:57:14 prijepodne »
Ima li tko kakav e book u pdf-u za citati i proucavati e i mala promjena izgleda da cu kupiti kod forumskog kolege ovaj akv. sve je u paketu i to mi je jednostavnije jer nema experimentiranja sve je provjereno nadam se
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=42410.0

Offline riki_lh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #6 u: Ožujak 23, 2010, 11:46:50 prijepodne »
... odličan izbor i nevjerojatno povoljno.. kriza je valjda, ali u svakom slučaju bestbuy!!
 :up:
><((((º>

Offline pera

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 23, 2010, 15:00:18 poslijepodne »
i meni se tako čini i manje zbrke u mom početničkom umu  je da mi je malo veci nego planirano al nema veze bit ce super