Srpanj 15, 2025, 08:57:39 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zašto mi Pistia umire?  (Posjeta: 1480 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Smilas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Zašto mi Pistia umire?
« u: Ožujak 02, 2010, 20:07:58 poslijepodne »
Hej ljudi imam relativno mlad akvarij od kojih 4 mjeseca u kojem ima  efektivno 45 L, od zivotinnja su untra 5 microrasbora galaxy, dva ancistrusa i 4 corydorasa te nekih 14 chery kozica, a od bilja tu je javanska mahovina, Vallisneria nana,  nešto maleno ali tom slično, Cladophora aegagropilu rastavljenu po podlozi te pistiu...  Pistiu sam dobio u malo lošijem stanju pred dva tjedna ali ne oporavlja se vec je sve samo gore i gore,  stavljam easy carbo, osvjetljavam ih 18 W T8 lampom 12 sati, ali nista pistia žuti.. sve sto vidite na fotkama osimm žutila na rubovima listova nije nastalo kod mene, ali velim ovo kaj im se desava kod mene  je ovo zutilo..  naravno zanima  me i kako to da se na nicem drugom od bilja ne vide  takvi znakovi... e da temp. vode je oko 23 uijek

evo i par fotki pistia te nakon toga par fotki akvarija (ovo di su rasbore je sad fotkano) a ono sa kozicama je fotka od pred mjesec dana, cisto sam satvio  zbog biljke da vi koji se kuzite imate sto veci uvid u situaciju

(supstrat nemam, podloga je  živi šljunak iz Aquaterre i pod biljem je barem po jedna JBL  glinena kugla)

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Odg: Zašto mi Pistia umire?
« Odgovori #1 u: Ožujak 02, 2010, 20:12:42 poslijepodne »
Meni ta pistia raste ko korov, toliko da jednom tjedno cijelu hrpu bacam ili poklanjam u pet shop. Doduse, u juwelu je u daleko boljem stanju nego u caymanu gdje je i losija rasvjeta.  -?

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 02, 2010, 20:18:39 poslijepodne »
mmm... da, ma ja vjerujem donekle da im je rasvjeta preslaba jer sve ostalo su ipak daleko manje  zahtjevne biljke.. no pokusavam eliminirati sve moguce probleme jer ce mi doci neke nove biljke kojima se veselim...  Bacopa caroliniana i Limnophila aromatica (za nju se ii bojim jer je ona isto dosta zahtjevna)...

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Ožujak 02, 2010, 20:21:15 poslijepodne »
A kak ti je ostalo bilje? Da nisi predoziral EC?

Daj baci tu pistiu, dam ti ja postenu.

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #4 u: Ožujak 02, 2010, 20:23:54 poslijepodne »
čisto sumnjam da je za pistiu slaba rasvjeta.ipak je ona na površini.
potrgaj sve listove koji su počeli truliti i ona će se oporaviti munjevito  :D
meni listovi počnu truliti kad mi se razraste i kad listovi budu pod vodom zbog gužve jer ju držim samo u kutu
i nedam joj da se širi.
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 02, 2010, 20:33:00 poslijepodne »
ma cuj sve drugo raste stvarno dobro, barem sudeci po tome sto neke stvari koje sam kupio, tipa jave i Cladophore izgledaju bolje nego sto su izgledale u pet shopovima kad su kupljene...  sumnjam da sam predozirao EC jer sam ga nakon prvog tjedna poceo stavlajti postepeno svaka dva, pa sad vec svaka 3-4  dana i to po par kapi.

Hvala na ponudi za pistiu, ako imas zainteresiran sam!  Samo bih htio biti siguran za ostalo bilje  jer ovo novo kaj mi dolazi bi stvarno volio uzgojiti kak se spada,a tu mi je Limnophila aromatica pod poprilicnim upitnikom.
E da, jos jedna stvar, imam juwelov reflektor na lampi tako da nije samo 18 W, T8 i jos nesto, lampa je Aquastar

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #6 u: Ožujak 02, 2010, 20:54:28 poslijepodne »
Za pistiju sigurno nije preslaba rasvjeta, moraš porezat oštećene listove kao što je kolega rekao da se rastereti biljka.

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 02, 2010, 21:12:08 poslijepodne »
ucinio sam to... kad sam to napravio ostao sam sa 4 biljčice koje više sliče na sječanja na pistie nego na biljke...

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #8 u: Ožujak 02, 2010, 21:14:40 poslijepodne »
nemoj se bojati.pistia je vodeni korov koji se širi jaaaako brzo i za mjesec dana
ćeš imat brdo od tih 4 komada
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline GAS0

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 04, 2010, 14:08:51 poslijepodne »
Kod mene je ista svar imam caymana 80 loša je rasvjeta, znam, ali mislim da je to zato što su mi u kutu gdje nema rasvjete. Zanima me da li će se situacija poboljšati, ako stavim još dvije stedne žarulje 6400 kelvina (day light) planiram ih postavit ovih dana. Zanima me da li će ta dodatna rasvjeta pomoći biljkama sobzirom da su u kutu gdje je manje svjetla?
Pozdrav iz Crikvenice!

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #10 u: Ožujak 04, 2010, 14:13:22 poslijepodne »
pistii najviše smetaju mokri listovi što se dešava po noći kad je kondenzacija najjača. najbolje joj je u otvorenim akvarijima ili onima s dobrom ventilacijom.

Offline GAS0

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Ožujak 04, 2010, 15:10:50 poslijepodne »
pistii najviše smetaju mokri listovi što se dešava po noći kad je kondenzacija najjača. najbolje joj je u otvorenim akvarijima ili onima s dobrom ventilacijom.

Šta se tiče ventilacije imam mjesta za jedan ventilator pa ne znam da li da ga namjestim da upuhuje zrak u aq ili da ga ispuhuje iz aq. Čuo sam da ljudi imaju dva jedan koji upuhuje jedan koji ispuhuje zrak, ali mislim da za to mjesta nemam.  :(
Pozdrav iz Crikvenice!

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #12 u: Ožujak 04, 2010, 15:15:22 poslijepodne »
dovoljan je ovaj koji upuhuje. tako zrak koji je u prostoriji ulazi u poklopac i izjednačava temperaturu okoline i one u poklopcu akvarija. i tako nema ni kondenzacije (ili je ima minimalno)

Offline GAS0

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Ožujak 04, 2010, 15:21:44 poslijepodne »
Super, ima logike!   :up: Thx
Šta je s ljetnim mjesecim kada je temperatura ode u nebesa a ti nemaš klime u stanu. Da li i tada ovaj sistem "hlađenja" pomaže?
Pozdrav iz Crikvenice!