Pozdrav svima
Evo već duže vrijeme "lurkam" po forumu i pročitao sam dosta dobrih savjeta pa odlučih i ja malo pomoći.
Vidim da se stalno vrte iste teme oko omekšavanja vode na razne načine, pa sam odlućio ukratko opisati princip rada Mutacala i brite.
(Pisemsto jednostavnije i uglavnom po sjecanju kemije tako da bi mi koji kemicar morao i zamjerit neku sitnicuali u principu sve stima;) )
IONSKI IZMJENJIVACI
"Ionski izmjenjivači su visokopolimerni spojevi koji imaju svojstvo da vežu ione iz otopine, a pri tome oslobađaju ekvivalentnu količinu istoimeno nabijenih iona. Ovisno o strukturi imamo kationske i anionske izmjenjivače. Upotrebljavaju se za prečišćavanje različitih otopina, lijekova, demineraliziranje vode i dr. " – definicija
Pravi filtracijski sustavi na osnovi Ionskog izmjenjivača se sastoje od serije anionskog i kationskog izmjenjivača. Anionski izmjenjivač je "napunjen" OH- ionima, dok je kationski napunjen H+ ionima.
Ulaskom npr. vodene otopine NaCl(aq) u anionski izm. ioni Cl- se zamjenjuju(adsorpbiraju) za ione OH-, te dobivamo NaOH(aq) ili natrijevu luzinu. Ulaskom Na+ (sada iz natrijeve luzine) u kationski izmenjivac Na+ se zamjenjuje za H+ ione. Kao konačni rezultat dobivamo 1 molekulu vode za 1 molekulu NaCl-a.
NaCl -> Na+ + Cl- -(an.izm.)-> Na+ + OH- -(kat.izm.)-> H+ + OH- ->H2O
Ionski izmjenjivač može biti napunjen ionima odgovarajućeg pola naboja (Kationski (+), Anionski (-)) npr. ionima Natrija (Na+), Kalija (K+) itd.
PUFERI
Puferske otopine su otopine koje pri dodavanju jake kisel