Srpanj 22, 2025, 15:33:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem s vodom - nista mi nije jasno  (Posjeta: 1269 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Problem s vodom - nista mi nije jasno
« u: Veljača 05, 2010, 18:28:58 poslijepodne »
Prvo tehnikalije:
- Rio300 sa originalnom odavno oljustenom pozadinom u nedirnutom postavu preko tri godine
- sljunak srednje velicine kao podloga, hrpetina granja i jos vece brdo anubiasa i crypti
- dvije 38W T8 neonke
- jedan EX1200 i dva Eheim 2212 unutarnja filtera, sve zajedno barem tri puta vise od uobicajene filtracije
- jednom tjedno izmjena 20% vode, gnojenje svakog drugog tjedna s pola doze Profito gnojiva
- od preparata Seachem Prime za pripremu vode i EasyLife FFM pola doze nakon izmjene vode
- od riba vrlo sarolik postav posto sam u ovaj akvarij prebacio sve stanovnike iz prethodnih postava, uglavnom masa raznih somova, Bota, Barbusa i pokoji ciklid uglavnom odokativno napucen
- ZG zapad, gradski vodovod

Problem se pojavi jednom u pola godine, obicno nakon izmjene vode i koliko se god trudio logicki zakljuciti uzrok vise nemam ideje pa da cujem misljenje mudrijih od mene:
- prvo pomocu cijevi ispustim dvadesetak % vode, iskljucim grijac i unutarnje filtere da ne stradaju kad padne razina vode. Vanjski EX1200 se nikad ne gasi.
- putem iste cijevi vracam vrlo polako vodu natrag takoda se stigne temperirati i obicno kad dode do razine kada mogu upaliti grijac/filtere ugasim dotok vode da se nova voda dogrije
- kasnije dodam ostatak i maknem crijevo (prije sam prethodno pripremao vodu u kantama ali nisam primjetio razliku plus sto se i onda dogadalo ovo), pazim da temperatura nikad ne padne ispod 25C
- za kraj dodam FFM (ili Prime, sto mi je pri ruci ) koji relativno slabo zamuti vodu i nestane za pola sata

Obicno to vece ne hranim ribe i sve zajedno gotovo uvijek prode besprijekorno.

Jucer sam primjetio predvecer da je vecina Barbusa uz povrsinu kao da im nedostaje zraka sto je neobicno posto izlaz iz vanjskog  EX1200 na kraju ima Eheimov difuzor koji upumpava zrak prilikom izlaza.
Za svaki slucaj sam podignuo izlaz iz unutarnji da lagano mreskaju povrsinu.

U jutro sam zatekao dva uginula Barbusa kako plutaju, ostatak blizu povrsine, a ostatak ekipe ukljucujuci i Pleca svako malo jurne na povrsinu po zrak. Od Calvusa ili Leleupia niti traga, sve zajedno djeluje nekako umorno.
Voda ima normalan miris, a Seachem Ammonia alert na nuli i ne pokazuje bas nikakve tragove problema.

Vidim da nesto ne stima pa idem za svaki slucaj promijeniti dio vodei izbacim nekih 30 litara i isto toliko vratim, ali ostavim sve izlaze iz filtera da svom snagom prase po povrsini koja sad djeluje poput uzburkane rijeke.

U roku od par minuta Barbusi se povukli na svoje uobicajene pozicije, pojavili se Calvus i Leleupi i cijeli akvarij dolsovno zivnuo u trenu i zicaju hranu.

Dakle definitivno se svaki dvadeseti put dogodi da iz nekog razloga nakon izmjene vode ocito drasticno padne razina kisika, a mreskanje povrsine ili difuzor na izlazu nisu dovoljno jaki da bi ga ubacili.
Crijevo spajam na kupaonski tus koji se svakodnevno koristi tako da nije odstajala voda i nema tragova sredstva za ciscenje ili sapuna. Voda nema nikakav neuobicajen izgled ili miris.

Ista oprema (uvijek isperem crijevo i usisavac prije upotrebe ), isti ritual, iste kemikalije ali eto, nesto se dogodi  -?

Da li je moguce da FFM ili Prime u kombinaciji s nesto hladnijom vodom (nikad nije razlika veca od 2 C ) prouzroci ovakav manjak kisika ?

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: Problem s vodom - nista mi nije jasno
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2010, 20:08:17 poslijepodne »

Da li je moguce da FFM ili Prime u kombinaciji s nesto hladnijom vodom (nikad nije razlika veca od 2 C ) prouzroci ovakav manjak kisika ?

Evo da komentiram za FFM jer ovaj drugi nisam nikad koristio.

Mislim da on nije kriv za pomanjkanje kisika jer ja iskljucim sve i filter, pumpe, grijac dok mjenjam vodu i sibam direktno iz pipe u akvarij, pa kad napunim do vrha dodam FFM, sve ukljucim kak je i bilo i nikad problema za sada

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2010, 20:27:37 poslijepodne »

Evo da komentiram za FFM jer ovaj drugi nisam nikad koristio.

Mislim da on nije kriv za pomanjkanje kisika jer ja iskljucim sve i filter, pumpe, grijac dok mjenjam vodu i sibam direktno iz pipe u akvarij, pa kad napunim do vrha dodam FFM, sve ukljucim kak je i bilo i nikad problema za sada

Nisam niti sumnjao na njega jer ga koristim tek od prije mjesec dana, a ovo se i prije znalo dogoditi.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2010, 20:36:57 poslijepodne »
možda ti unutarnji eheimi ponovnim pokretanjem useru vodu nekim šitom.  :nerd:

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Veljača 05, 2010, 20:48:02 poslijepodne »

ne moguće u tak kratkom vremenu..
probaj drugi put isto smučkat ova dva preparata zajedno, pa ćeš vidjet dal je u tome problem..inače možemo samo nagađat

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 05, 2010, 20:57:07 poslijepodne »

Ne, za tih 10 minuta ne izbace cak niti mrvicu otpada.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 05, 2010, 21:11:14 poslijepodne »

ne moguće u tak kratkom vremenu..
probaj drugi put isto smučkat ova dva preparata zajedno, pa ćeš vidjet dal je u tome problem..inače možemo samo nagađat

Nikad ih nisam koristio istovremeno.  Izgleda da iako vodovodna voda ima normalan miris nesto s njom ne stima. Kada sam danas napravio ovu hitnu manju izmjenu vode namjerno sam stavio desetak litara manje tako da izlazi iz filtera svom snagom tutnje po povrsini i u vrlo kratkom roku sve ribe zivnule i sest sati kasnije ne vidim nikakvih problema. Kao da je nesto u njoj sto preparati ne uklanjaju i da je treba jako dobro "provjetriti", ali ne uvijek.  Sjecam se kako od prije koju godinu kako sam jos prije one afere s losim instalacijama u novim zgradama povremeno u kantama gdje je stajala voda za pripremu znao osjetiti nekakav miris koji je vukao na razrjedivac ili motorno ulje.

Najude mi je sto Eheimov difuzor na izlazu iz EX1200 tutnji takvom snagom i mjehuricima da cupa bunt Anubiasa na pola metra od sebe, ali iz nekog razloga nakon izmjene sluzi svrsi samo ako mreska povrsinu.

Uglavnom sulude okolnosti koje ne mogu objasniti i jedino mi logicno zvuci da se nesto dogada s vodom iz vodovoda - zivim u kuci i sve instalacije su jos prije tridesetak godina izvedene plastikom, a voda je nenormalno tvrda.