Prvo tehnikalije:
- Rio300 sa originalnom odavno oljustenom pozadinom u nedirnutom postavu preko tri godine
- sljunak srednje velicine kao podloga, hrpetina granja i jos vece brdo anubiasa i crypti
- dvije 38W T8 neonke
- jedan EX1200 i dva Eheim 2212 unutarnja filtera, sve zajedno barem tri puta vise od uobicajene filtracije
- jednom tjedno izmjena 20% vode, gnojenje svakog drugog tjedna s pola doze Profito gnojiva
- od preparata Seachem Prime za pripremu vode i EasyLife FFM pola doze nakon izmjene vode
- od riba vrlo sarolik postav posto sam u ovaj akvarij prebacio sve stanovnike iz prethodnih postava, uglavnom masa raznih somova, Bota, Barbusa i pokoji ciklid uglavnom odokativno napucen
- ZG zapad, gradski vodovod
Problem se pojavi jednom u pola godine, obicno nakon izmjene vode i koliko se god trudio logicki zakljuciti uzrok vise nemam ideje pa da cujem misljenje mudrijih od mene:
- prvo pomocu cijevi ispustim dvadesetak % vode, iskljucim grijac i unutarnje filtere da ne stradaju kad padne razina vode. Vanjski EX1200 se nikad ne gasi.
- putem iste cijevi vracam vrlo polako vodu natrag takoda se stigne temperirati i obicno kad dode do razine kada mogu upaliti grijac/filtere ugasim dotok vode da se nova voda dogrije
- kasnije dodam ostatak i maknem crijevo (prije sam prethodno pripremao vodu u kantama ali nisam primjetio razliku plus sto se i onda dogadalo ovo), pazim da temperatura nikad ne padne ispod 25C
- za kraj dodam FFM (ili Prime, sto mi je pri ruci ) koji relativno slabo zamuti vodu i nestane za pola sata
Obicno to vece ne hranim ribe i sve zajedno gotovo uvijek prode besprijekorno.
Jucer sam primjetio predvecer da je vecina Barbusa uz povrsinu kao da im nedostaje zraka sto je neobicno posto izlaz iz vanjskog EX1200 na kraju ima Eheimov difuzor koji upumpava zrak prilikom izlaza.
Za svaki slucaj sam podignuo izlaz iz unutarnji da lagano mreskaju povrsinu.
U jutro sam zatekao dva uginula Barbusa kako plutaju, ostatak blizu povrsine, a ostatak ekipe ukljucujuci i Pleca svako malo jurne na povrsinu po zrak. Od Calvusa ili Leleupia niti traga, sve zajedno djeluje nekako umorno.
Voda ima normalan miris, a Seachem Ammonia alert na nuli i ne pokazuje bas nikakve tragove problema.
Vidim da nesto ne stima pa idem za svaki slucaj promijeniti dio vodei izbacim nekih 30 litara i isto toliko vratim, ali ostavim sve izlaze iz filtera da svom snagom prase po povrsini koja sad djeluje poput uzburkane rijeke.
U roku od par minuta Barbusi se povukli na svoje uobicajene pozicije, pojavili se Calvus i Leleupi i cijeli akvarij dolsovno zivnuo u trenu i zicaju hranu.
Dakle definitivno se svaki dvadeseti put dogodi da iz nekog razloga nakon izmjene vode ocito drasticno padne razina kisika, a mreskanje povrsine ili difuzor na izlazu nisu dovoljno jaki da bi ga ubacili.
Crijevo spajam na kupaonski tus koji se svakodnevno koristi tako da nije odstajala voda i nema tragova sredstva za ciscenje ili sapuna. Voda nema nikakav neuobicajen izgled ili miris.
Ista oprema (uvijek isperem crijevo i usisavac prije upotrebe ), isti ritual, iste kemikalije ali eto, nesto se dogodi

Da li je moguce da FFM ili Prime u kombinaciji s nesto hladnijom vodom (nikad nije razlika veca od 2 C ) prouzroci ovakav manjak kisika ?