Ovako, imam dva akvarijuma, od 250 I 360 litara koji su stari oko godinu dana. Ciklide drzim inace 10-15 godina ali sam napravio pauzu od oko 7-8 meseci. Od formiranja akvarijuma pa do danas konstantno mi ugibaju ciklidi. Na svakih mesec dana po jedan-dva…izmedju ostalih i jato copadichromis trewavasae, 6-7 aulonocara rostratum, aulonocare maleri, maylandi, protomelas spilonotus tanzania….ribe koje su uvezene iz Nemacke, Ceske a neke su i iz domaceg uzgoja, neke koje su odavno u akvarijumu ali isto tako i nove. Parametri vode su na najboljem mogucem nivou, vodu menjam redovno, 50-60% nedeljno, uz dodavanje sredstava protiv hlora i ostalih skodljivih stvari iz vode, od pre par meseci dodajem i waterlife PH buffer, povremeno vodu tretiram i waterlife Paragonom protiv parazita…
U vecem akvarijumu imam oko 40 riba, velicine izmedju 4 I 12 cm a u manjem oko 25 iste velicine.
Ribe hranim umereno, dva puta dnevno koliko pojedu za 30 sekundi, najboljom mogucom hranom-OSI vivid color I spirulina listici, hikari excel, OSI cichlid granule, Tropical vitaliti&color i tanjganjika listici, tropical granulama spiruline, smrznutim malavi mixom...sve granule natapam pola sata pre davanja, ne mesam vise vrsta hrane u jednom danu i ni jedna riba nije debela.
Filter je protoka 1500 litara u vecem i 1200 u manjem, sa po jednim pomocnim unutrasnjim filterom od oko 650l/h. Filter masa je standardna-vata, sundjer, keramika, Sera biofibres, bio kugle i symbionit za 500 litara vode u svakom filteru.
Simptomi podsecaju na bloat, a verovatno i jeste bloat. Riba od jednom prestane da jede, povuce se, ima koncast beli izmet i na kraju ugine s tim sto se ni jedna nije bila nadula…Pokusao sam svaki put da izlecim ribe. Copadichromis trewavasae sam 5x provlacio kroz OCTOZIN, jednom kroz bactopur direct, jednom kroz CLOUT ali nista nije pomoglo. Pokusao sam i sa orvagilom i shok terapijom PARAGONOM ali nema pomoci.
Ponavljam, sve sam ribe lecio ali NIJEDNU nisam izlecio-sve su na kraju uginule!
Takodje, drzim samo non mbune, pretezno mesojede, koji su najmanje podlozni bloatu!
Da li neko ima predstavu sta se desava, gde gresim I kako da lecim ribe kad se pojave isti simptomi? Hvala unapred!