Kolovoz 05, 2025, 13:23:56 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoc oko dijagnoze  (Posjeta: 3062 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ultrashmele

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Pomoc oko dijagnoze
« u: Siječanj 15, 2010, 13:45:02 poslijepodne »
Ovako, imam dva akvarijuma, od 250 I 360 litara koji su stari oko godinu dana. Ciklide drzim inace 10-15 godina ali sam napravio pauzu od oko 7-8 meseci. Od formiranja akvarijuma pa do danas konstantno mi ugibaju ciklidi. Na svakih mesec dana po jedan-dva…izmedju ostalih i jato copadichromis trewavasae, 6-7 aulonocara rostratum, aulonocare maleri, maylandi, protomelas spilonotus tanzania….ribe koje su uvezene iz Nemacke, Ceske a neke su i iz domaceg uzgoja, neke koje su odavno u akvarijumu ali isto tako i nove. Parametri vode su na najboljem mogucem nivou, vodu menjam redovno, 50-60% nedeljno, uz dodavanje sredstava protiv hlora i ostalih skodljivih stvari iz vode, od pre par meseci dodajem i waterlife PH buffer, povremeno vodu tretiram i waterlife Paragonom protiv parazita…
U vecem akvarijumu imam oko 40 riba, velicine izmedju 4 I 12 cm a u manjem oko 25 iste velicine.
Ribe hranim umereno, dva puta dnevno koliko pojedu za 30 sekundi, najboljom mogucom hranom-OSI vivid color I spirulina listici, hikari excel, OSI cichlid granule, Tropical vitaliti&color i tanjganjika listici, tropical granulama spiruline, smrznutim malavi mixom...sve granule natapam pola sata pre davanja, ne mesam vise vrsta hrane u jednom danu i ni jedna riba nije debela.
Filter je protoka 1500 litara u vecem i 1200 u manjem, sa po jednim pomocnim unutrasnjim filterom od oko 650l/h. Filter masa je standardna-vata, sundjer, keramika, Sera biofibres, bio kugle i symbionit za 500 litara vode u svakom filteru.
Simptomi podsecaju na bloat, a verovatno i jeste bloat. Riba od jednom prestane da jede, povuce se, ima koncast beli izmet i na kraju ugine s tim sto se ni jedna nije bila nadula…Pokusao sam svaki put da izlecim ribe. Copadichromis trewavasae sam 5x provlacio kroz OCTOZIN, jednom kroz bactopur direct, jednom kroz CLOUT ali nista nije pomoglo. Pokusao sam i sa orvagilom i shok terapijom PARAGONOM ali nema pomoci.

Ponavljam, sve sam ribe lecio ali NIJEDNU nisam izlecio-sve su na kraju uginule!

Takodje, drzim samo non mbune, pretezno mesojede, koji su najmanje podlozni bloatu!

Da li neko ima predstavu sta se desava, gde gresim I kako da lecim ribe kad se pojave isti simptomi? Hvala unapred!

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Pomoc oko dijagnoze
« Odgovori #1 u: Siječanj 15, 2010, 14:06:03 poslijepodne »
uhhh veliki problemi kod tebe, nazalost si izgubio lijepe ribe koje se i ne nalaze bas na svakom uglu...  :(
po tome kako pises ja bi rekao da radis sve u redu, hranu koju koristis vise manje koristim i ja sa svojim nembunama, kod mene je jedina razlika sta NE koristim OSI vivid color, Tropical vitality (za ove dve hrane sam misljenja da je to prejaka hrana za malawce) i smrznuti malawi mix (mozes mi molim te napisati sta je unutra, to je neki DIY ili kupovna?)...

dali postoji mogucnost da ti se neka hrana pokvarila?

Offline Ultrashmele

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 15, 2010, 14:21:32 poslijepodne »
Nabrojanu hranu sam koristio u toku godine. Tropical ne koristim vec 2 meseca ali su mi prosle nedelje 2 ribe pokazale simptome, dakle i kad ih nisam hranio Tropical hranom. Smrznuta hrana je iz Poljske i nju sam tek poceo da koristim, samo sam je do sada 2x dao ribama. Zaboravio sam da spomenem hai feng. I njega tek od pre neki dan koristim. Poenta je da ribe hranim jako malo, prethodnih godina sam ribe bukvalno tovio sa Tetra diskusom i nije im bilo nista. Sada stalno menjam hranu, ali koju god sam hranu koristio isto se desava. Sa losijom hranom, tetra diskusom, je sve bilo u redu a sa kvalitetnijom i umerenijom ishranom ne valja...mislim da nije do hrane iako mnogi tvrde da je prehranjivanje glavni uzrok bloata. Cak mi je pre 3 meseca slucajno upala u manji akvarijum kutija puna JBL diskus premiuma, koji ni ne koristim, i ribe su se bukvalno zaokruglile koliko su se najele nenatopljenog granulata i nista im nije bilo.. Stvarno nemam resenje...

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #3 u: Siječanj 15, 2010, 14:21:33 poslijepodne »
ista stvar se i meni dogodila, ali sa tropheusima. 5 jedinki je  otegnulo peraje, a da je riba po smrti izgledala sasvim normalno, nije bila napuhana, niti imala kakvih vidljivih ozljeda. ni na analnom otvoru ništa.  :down:
 overdozom medazola u akvarij, te namakanjem hrane u otopinu medazola sam uspio "riješiti" problem. jedan tropheus je još uvijek slab, (a dosta je vremena prošlo  :nerd:), ali su druge ribe ok.

btw, ni ja nisam siguran o čemu se radi, al eto, barem je prošlo.  -?

Offline Ultrashmele

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 15, 2010, 14:28:09 poslijepodne »
Ponavljam, 5X sam koristio Octozin, koji je najbolji lek, ali nista! I Claut i bactopur direct i medazol...i tako ko zna koliko puta u godinu dana, na raznim ribama, novim, starim, velikim, manjim, dominantnim, koji brze dolaze do hrane pa je i vishe pojedu i na onim koji se jedva dokopaju nekog komada...

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #5 u: Siječanj 15, 2010, 14:48:37 poslijepodne »
sve ok, ja ti samo prenosim svoj problem. meni su u akvariju oboljele samo tropheus-chimbe. nijedna druga. to me isto čudi.

Offline Fuji

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #6 u: Siječanj 15, 2010, 15:11:59 poslijepodne »
A ja sam mislio da samo ja imam frku i da ljekovi ne pomažu :'(

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #7 u: Siječanj 15, 2010, 15:55:18 poslijepodne »
stvarno mi je zao ali stvarno nemam ideje koji bi mogao biti problem kod tebe... :(

pred nekih godinu dana sam muku mucio s jednom ribom koja mi je navukla parazite, isto sam probao sve moguce lijekove i nikakvih poboljsanja nije bilo...
na kraju sam uzeo Preis Coly i time tretirao cijeli AQ (4 dana direktno u vodu i na hranu), nakon 15-20 dana riba je bila puno bolje. posto si probao sve te lijekove mozda nebi bilo lose da probas i sa ovim... ostalo stvarno neznam sta bi ti savjetovao...
sretno...

Offline Ultrashmele

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 15, 2010, 16:20:22 poslijepodne »
Problem je u tome sto to ne prestaje. Taman pomislim da je sve ok i onda neka riba prestane da jede..

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #9 u: Siječanj 15, 2010, 18:44:01 poslijepodne »
da razumijem da ne prestaje tako je bilo i meni sa tom ribom iako sam probao medazol, bactopur, FMC, itd... isto mi je riba prestajala jest i na oko mrsavila, nakon preis coly sve 5... kazem, neznam i nisam siguran ali vrijedi pokusat, negdje mora doci tome kraj...

dodajes vitamine u hranu i vodu ?

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #10 u: Siječanj 15, 2010, 19:39:15 poslijepodne »
Virovitica - Brezovica

Offline Ultrashmele

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 01, 2010, 13:59:50 poslijepodne »
Proslo je neko vreme od mog poslednjeg posta u ovoj temi pa malo da je osvezim. Najvaznija je to da sam dosao do zakljucka sta se desavalo u mom akvarijumu. Filter nije bio lepo tj dovoljno formiran. Naime, kad sam formirao novi  akvarijum napunio sam ga do pola vodom iz starog akvarijuma (koji je bio manji) i dodao staru filter masu koja je bila dovoljna za pola filtera tako da sam dolio pola nove vode i dodao pola nove filter mase. I odmah po punjenju ubacio ribe iz starog akvarijuma i dodao jos oko 20 novih riba. Pogresno sam mislio da cu skratiti ceo proces formiranja ako ubacim staru vodu i staru filter masu. Sve u svemu mali broj bakterija na vecu kolicinu vode i na uvecan broj riba. Dodatni, u stvari najveci problem, je bio taj sto sam redovno,  jednom nedeljno, menjao po 50-60% vode tako da nikako nisam uspeo da dobijem dovoljan broj bakterija za preradu stetnih materija. Nikako nisu uspele da se namnoze u dovoljnom broju. Sve sto mi se desavalo je u stvari bio sindrom novog akvarijuma koji je trajao godinu dana. Sad vec trecu nedelju menjam samo 25% vode. Odmah po dijagnostificiranju problema sam u filtere ubacio Tetrin baktozim po uputstvu i to ponovio posle nedelju dana. Dodao sam jos jedan unutrasnji filter sa protokom od 1200 litara i FBF za akvarijume od 1000 litara, tako da sada imam pojacan protok vode kroz filtere I vecu filter masu. Za poslednje tri nedelje sve je ok, nema vise simptoma novog akvarijuma. Dobra stvar je i sto nije u pitanji bolest nego losa voda.
Zakljucak: Jako je vazno, ako ne i najvaznije, formirati pravilno filter u akvarijumu! Ne treba zuriti sa ubacivanjem novih riba, nego sacekati dovoljno dugo da se zavrsi ceo ciklus, barem 30 dana kod novoformiranog akvarijuma. Po mogucstvu dodavati postepeno ribe, i za pocetak ubaciti neke cistace koji ce ubrzati proces. Hvala svima koji su mi pomogli savetima!

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #12 u: Veljača 01, 2010, 14:20:47 poslijepodne »
glavno da si skuzio di se skrivao problem i da si to rjesio!  :up: