Srpanj 21, 2025, 20:56:43 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Izrada predmeta od plastične vune  (Posjeta: 2756 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline PlayM8

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Izrada predmeta od plastične vune
« u: Veljača 02, 2010, 18:53:32 poslijepodne »
dali se moze za izradu umjetnih stijena u akvariju i inih stvari korisitit obicna plasticna vuna i smola??

dali iko ima iskustva sa tim u vezi otrovnih svojstava i slicno??
« Zadnja izmjena: Veljača 02, 2010, 18:57:57 poslijepodne od Maxim »

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Izrada predmeta od plastične vune
« Odgovori #1 u: Veljača 02, 2010, 19:01:13 poslijepodne »
kakva smola????

Inače u akvarije nebi trebala ići smola baš. pogotovo ne neka crnogorična... tu spadaju panjevi od borova, smreka....

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #2 u: Veljača 02, 2010, 19:18:23 poslijepodne »
kakva smola????

Inače u akvarije nebi trebala ići smola baš. pogotovo ne neka crnogorična... tu spadaju panjevi od borova, smreka....

Mislim da je PlayM8 mislio na epoxy smolu.

Nemam iskustava, al mislim da je dvokomponentna epoxy smola + staklena ili plasticna vlakna, reakcija zavrsi, inertna obzirom na vodu.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline dkukanja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Vrgorac
« Odgovori #3 u: Veljača 02, 2010, 20:49:02 poslijepodne »
misliš na vunu i smolu za popravke/izradu brodova? pa, ako se poklopci za akvarije rade od staklene (plastične) vune i smole, trebale bi se moč i stijene...
po mom iskustvu s brodovima, problem kod izrade s ovim materijalom je mogučnost osmotske reakcije tj. izradit nešto tako da između slojeva nema nimalo mjehuriča zraka jer ako ih ima voda se putem osmoze "useljava" u ta područja, te izjeda ostatak predmeta. produkt toga raspada plastike i zraka je crna "plijesan" koja je toksična i topi se u vodi. osmotska reakcija se čak i kod idealno napravljenih predmeta (brodovi) počinje odvijati u prosjeku nakon nekih 8-9 godina stalne izloženosti vodi (po nekim zapažanjima i iskustvima)...
ako kreneš u izradu kod nabave materijala nabavi i onaj prah (ne znam sad točno kako se zove) koji služi kad ga se pomiješa sa smolom i katalizatorom kao glet masa za gotove predmete i usporava osmozu.

ne znam imaš li dovoljno iskustva u radu sa smolom i vunom za izradit neki reljef bez mjehuriča, što je po meni prilično teško i traži dosta strpljenja i rada....

Offline PlayM8

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 02, 2010, 22:41:23 poslijepodne »
a probat cu iskemijati nesto,ako ne uspije barem naparviti reljef neke stijene odnosno kalup za buducu pozadinu ili nesto slicno..

uglavnom hvala svima na informacijama

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #5 u: Veljača 02, 2010, 23:13:12 poslijepodne »
ja imam takvu ideju već duže vrijeme... pa i mene zanima ako je netko radio kaj slićno?!
 mislio sam možda od toga napravit samo kalup pa u njega izlit nešto...

Offline ozda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #6 u: Veljača 03, 2010, 02:20:19 prijepodne »
mislim da bi tesko bilo napravit kalup od tog materijala....kalup je lahko napravit(skinut s prave stijene)sa vakerovom gumom i gipsom al je problem sta ulit u kalup,od cega napravit,a da bude trajna i ne stetna za ribe...
vidim da se vecina kupovnih pozadina pravi od polisterina....e sad ja sam radio neke stvari u tom materialu,al neznam da li je ta vrsta  koju sam ja koristio sigurna za aq i dalje cime obojiti tu pozadinu a da se neljusti,kako ce se ona ponasat na duze vrijeme u aq i sl.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 03, 2010, 15:09:11 poslijepodne »
pitajte fkovaca, tip je majstor za pozadine.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #8 u: Veljača 04, 2010, 16:22:51 poslijepodne »
mislim da bi tesko bilo napravit kalup od tog materijala....kalup je lahko napravit(skinut s prave stijene)sa vakerovom gumom i gipsom al je problem sta ulit u kalup,od cega napravit,a da bude trajna i ne stetna za ribe...
vidim da se vecina kupovnih pozadina pravi od polisterina....e sad ja sam radio neke stvari u tom materialu,al neznam da li je ta vrsta  koju sam ja koristio sigurna za aq i dalje cime obojiti tu pozadinu a da se neljusti,kako ce se ona ponasat na duze vrijeme u aq i sl.

Originalna i basnoslovno skupa Juwelova se oljustila unutar godinu dana.