Lijep pozdrav svima.
Kao i mnogi kojima je priroda u dusi, a okruzeni su sivilom gradskih ulica, vec neko vrijeme planirao sam nabaviti akvarij. Jaca motivacija je nastala kad sam kod prijatelja, inace nesklona kucnim ljubimcima, ipak u stanu ugledao kuglu sa nekoliko zlatnih ribica i sarenim soderom. Sjetio sam se svoje kugle iz djetinjstva i zlatne ribice koja je zivjela gotovo cijelu zimu i rasla, rasla dok nije prerasla akvarij i konacno uginula. Odlucio sam postedjeti se takvih dramaticnih trenutaka i nabaviti "pravi" akvarijs opremom, biljem, ribama i sve sto uz to ide. Razmisljao sam o nekom manjem rabljenom akvariju koji je vec poslozen i u funkciji. Ali citajuci pomalo literaturu i vase savjete odustao sam od tudjeg akvarija i zapoceti sa vlastitim od pocetka.No kad sammalo usao u problematiku akvaristike zamalo da nisam odustao.
Proslo je gotovo dva tjednada nisam uopce razmisljao o toj ideji, a onda.. trebao sam kupiti neki alat u Bauhausu i naravo uocio 60l komplet njemacke proizvodnjes prihvatljivom cijenom. Naravno,nisam mogao odoljeti. Svjestan sam da ima svojih nedostataka, ali kao pocetnicki komplet uopce nije los. S vremenom mislim korigirati detalje, a velicina mi bas odgovara za stan.
Danas taj akvarij sjedi u dnevnom boravku na posebnom mjestui ceka prve stanare. Imam gomilu pitanja za vas iskusne akvariste. No za pocetak koristim se znanjem koje sam prikupio citajuci.
Prije svegavidim da se mnogi sa foruma medjusobno posjecujete i razmjenjujete iskustva i raznekorisne stvari.
U tom kolegijalnom duhu molio bih ako mi netko moze dati/prodati saku pijeska s dna svog akvarija kako bi korisne bakterije ubrzale bioloske procese u novom akvariju.
Nadalje ako netko ima viska bilja koje mu predstavlja problem i namjerava se viska rijesiti ja se tu svakako preporucam kao prihvatitelj istoga. Ujedno pitam: koje bilje preporucate za pocetaki koliku kolicinu za navedeni akvarij, te gdje toga ima povoljno za nabaviti.
Svakako bih uskoro udomio i nekoliko riba, pa ako netko ima visak zdravih riba kupio bih neke vrste koje su zahvalne za pocetak akvaristike. Recimo gupije, zebraste mrene, platije, molije.To su pocetnicke, zar ne?
Pitanje vode: moze li se koristiti cista izvorska voda pribavljena u prirodi? Mora li proci kroz kakav postupak sterilizacije ili moze direktno u bazen? Sto je s kisnicom?
Pitanje zivih bica: smiju li u akvarij ribe, puzevi, racici, kukci i crvici iz prirodnih potoka i bara?
Pitanje pijeska i podloge: podloga za bilje je obicna zemlja za cvijece loncanice ili se posebno priprema? Koji pijesak preporucate? Ima li u prirodi upotrebljivog pijeska npr. jarun, sava, more, gradjevinski pijesak i sljunak...?
Svaki savjet je dobrodosao. Kad sve instaliram poslati cu slike da vidite kako to izgleda.
Pozdrav!
Korni