Srpanj 23, 2025, 17:00:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novak u akvaristici - tko pita ne skita  (Posjeta: 1150 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline korni

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Novak u akvaristici - tko pita ne skita
« u: Ožujak 20, 2005, 22:55:00 poslijepodne »

Lijep pozdrav svima.

Kao i mnogi kojima je priroda u dusi, a okruzeni su sivilom gradskih ulica, vec neko vrijeme planirao sam nabaviti akvarij. Jaca motivacija je nastala kad sam kod prijatelja, inace nesklona kucnim ljubimcima, ipak u stanu ugledao kuglu sa nekoliko zlatnih ribica i sarenim soderom. Sjetio sam se svoje kugle iz djetinjstva i zlatne ribice koja je zivjela gotovo cijelu zimu i rasla, rasla dok nije prerasla akvarij i konacno uginula. Odlucio sam postedjeti se takvih dramaticnih trenutaka i nabaviti "pravi" akvarijs opremom, biljem, ribama i sve sto uz to ide. Razmisljao sam o nekom manjem rabljenom akvariju koji je vec poslozen i u funkciji. Ali citajuci pomalo literaturu i vase savjete odustao sam od tudjeg akvarija i zapoceti sa vlastitim od pocetka.No kad sammalo usao u problematiku akvaristike zamalo da nisam odustao.

Proslo je gotovo dva tjednada nisam uopce razmisljao o toj ideji, a onda.. trebao sam kupiti neki alat u Bauhausu i naravo uocio 60l komplet njemacke proizvodnjes prihvatljivom cijenom. Naravno,nisam mogao odoljeti. Svjestan sam da ima svojih nedostataka, ali kao pocetnicki komplet uopce nije los. S vremenom mislim korigirati detalje, a velicina mi bas odgovara za stan.

Danas taj akvarij sjedi u dnevnom boravku na posebnom mjestui ceka prve stanare. Imam gomilu pitanja za vas iskusne akvariste. No za pocetak koristim se znanjem koje sam prikupio citajuci.

Prije svegavidim da se mnogi sa foruma medjusobno posjecujete i razmjenjujete iskustva i raznekorisne stvari.

U tom kolegijalnom duhu molio bih ako mi netko moze dati/prodati saku pijeska s dna svog akvarija kako bi korisne bakterije ubrzale bioloske procese u novom akvariju.

Nadalje ako netko ima viska bilja koje mu predstavlja problem i namjerava se viska rijesiti ja se tu svakako preporucam kao prihvatitelj istoga. Ujedno pitam: koje bilje preporucate za pocetaki koliku kolicinu za navedeni akvarij, te gdje toga ima povoljno za nabaviti.

Svakako bih uskoro udomio i nekoliko riba, pa ako netko ima visak zdravih riba kupio bih neke vrste koje su zahvalne za pocetak akvaristike. Recimo gupije, zebraste mrene, platije, molije.To su pocetnicke, zar ne?

Pitanje vode: moze li se koristiti cista izvorska voda pribavljena u prirodi? Mora li proci kroz kakav postupak sterilizacije ili moze direktno u bazen? Sto je s kisnicom?

Pitanje zivih bica: smiju li u akvarij ribe, puzevi, racici, kukci i crvici iz prirodnih potoka i bara?

Pitanje pijeska i podloge: podloga za bilje je obicna zemlja za cvijece loncanice ili se posebno priprema? Koji pijesak preporucate? Ima li u prirodi upotrebljivog pijeska npr. jarun, sava, more, gradjevinski pijesak i sljunak...?

Svaki savjet je dobrodosao. Kad sve instaliram poslati cu slike da vidite kako to izgleda.

Pozdrav!

Korni
Zagreb

Offline sašo

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Ožujak 21, 2005, 00:04:00 prijepodne »
Korni dobrodosao!Podloga je uvijek problem svakom akvaristi pocetniku,obicno postoje dvije varijante,ona jednostavnija i skuplja te ona varijanta koja ukljucuje podosta improvizacije ali je obicno kod te varijante zadovoljstvomnogo vece.Kao supstrat mozes koristitii obicni humus koji se moze kupiti u svakoj trgovini poljoprivrednim materijalom.Bitno je da gledas koji su elementi dodani u sastav humusa,znaci ako nema raznih kemijskih dodataka onda bi trebalo bit sve u redu.Mozes i kupit vec gotov supstrat za bilje no onda je cijena veca.Kod tebe se ne radi o velikiom akvariju pa mozes i tu opciju uzeti u obzir jer nema smisla da ti stoji neznam, 30 litara zemlje,ili kolka su vec pakovanjaa ti si od toga trebao samo dio.Ako imas vrt ili nesto slicno onda nema problema.Sto se tice pijeska o velicini granulacije sam odlucujes ovisnokakav akvarij planiras,po meni od kakvih1.5-3mm.Pijesak u zoovima je skup i cijene su zbilja previsoke,blizu mene je kamenolom i za cijenu pijeska koja je dovoljna da sredis akvarijod 200 litara kod mene mozes dobit cijeli kamion toga.Jedino sto je problem sto taj pijesak nije dobar.Obicno pijeska takve sitne granulacije ima na uzrjecjima,bilo na savskom bilo na dravskom,kak se meni ucinilo sljunak na Jarunu je ipak malo prevelike granulacije.Ako ti se nebude dalo zezat s pijeskom mozes ga jednostavno kupit jer ti ne treba enormno velika kolicina,no ako zelis ustedjeti mozda se javi neko od forumasa.Zasad tolko od mene  pozdrav!!!&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;&n bsp;

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #2 u: Ožujak 21, 2005, 00:33:00 prijepodne »

Za početak ne trebaš neku extra podlogu. Najjednostavnije ti je kupiti 7-8 kg pijeska 1-3 mm u zoo trgovini. Ribice već znaš što hoćeš, a biljke, uzmineke jednostavne, nezahtijevne i brzorastuće jer će ti manje biti algi i imaćeš manje brige oko ravnoteže u vodi. Za neke biljne ili riblje pothvate imačeš vremena kad stekneš više iskustva. Što se tiče bakterijskih kultura,one se stvore same u periodu cikliranja akvarija a osim toga kad ubaciš biljku donijeti ćeš potrebne bakterije. Bilje možeš ubaciti nakon 2-3 dana a prve ribe nakon 20-tak ali ne sve odjednom nego malo po malo. Dok ne staviš ribe u vodu dodavati vrlo male količine hrane da bi se pokrenuo krug izmjene tvari (tzv. ravnoteža).

Neke biljke:Ceratophyllum demersum, Hygrophila polysperma, Vallisneria spiralis itd...

www.tropica.com

...malo po malo....
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2005, 00:47:00 prijepodne »

recimo da se odlucim za podlogu od supstrata i pijeska.

nije li supstrat gnojivo za biljke i prepuno, hmm, otpadnih tvari koje bi mogle rastopljenje u vodi naskoditi ribama?

treba li zemlju prije akvarija prokuhati ili procijediti ili nekako pripremiti za podlaganje?

Zagreb

Offline sašo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 21, 2005, 01:56:00 prijepodne »
Mozes se odlucit na sistem loncanica,posadis bilje u posude tako da ti se ne mijesa sa ostalim sljunkom.Od riba preporucio bih ti da stavis 4-5 corydorasa,to su zivahne male ribice dna a kad ih ima nekoliko moci ces gledati kako se love po akvariju.Knjima jos jedan ancistrus ili dva i to ti je to uz ove ribice koje si i sam predlozio.Edited by: sašo

Offline sašo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2005, 02:07:00 prijepodne »
kad jednom ubacis humus i na njega pijesak neces smjeti vise puno prckati po dnu jer moze doci do zamucenja vode,ribe u prirodi ne zive u sterilnim uvjetima ,stoga im nebi smjelo smetati nesto humusa u podlozi,pod uvjetom da nisu dodani kemijski supstrati kao sto su dodaci umjetnih gnojiva i slicno.ljudi hvale zemlju florabell pa mozes pokusati nju kupiti.

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #6 u: Ožujak 21, 2005, 07:47:00 prijepodne »

Što se tiče zemlje ne pripremaš je na poseban način samo paziš da nema korijenja ,kao što ti je sašo već rekao možeš biljke saditi u male posude ,ja sam osobno sadio u plastične teglice ,ako su ti previsoke odrežeš ih na visinu koja ti je potrebna.Kad posadiš biljke sve zaliješ sa šljunkom ili pijeskom i to ti je to.Možeš upotrjebiti i plastične čašice.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #7 u: Ožujak 21, 2005, 08:36:00 prijepodne »
Dobro nam dosao

Gle , nemoj se opterecivati sa previse stvari u počecima ovog divnog načina života (nikako hobija). Što si manje zahtjeva daš tim više ćeš uživati u svemu , a za početak ja bih napravio ovako:

1. staviti šoder (akvarijski) 1-3 mm u akvarij na oko 5-6 cm visine

2.par zgodnih kamenčića i neko drvce i sve to zaliti vodom

3. ostaviti 2 tjedna da se ciklira

4. u međuvremenu možeš ubaciti nešto bilja tipa nezahtjevnog i brzorastućeg:

Ceratophyllum Demersum

Echinodorus Tenellus (za prednji plan)
Egeria Densa
Hygrophila Difformis
Hygrophila Polysperma
Sagittaria Subulata
(za prednji plan)
Vallisneria Spiralis ili Gigantea (ak' oš šumetinu)

Možeš i koji Anubias (on ne raste brzo ali je zato, onak, za ljepotu ) ... sve se to da lijepo posložiti

5. Nakon 14 dana ubacišpar Gupija i onda malo po malo dodaješ ribu (do gabarita akvarija tj. kapaciteta) koja je kompatibilna. Nemoj žuriti sa opakim ribama i čim prije natrpavati akvarij jer moraš znati da je akvaristika nešto što će te pratiti cijeli život, tako da imaš i više no dovoljno vremena da upoznaš i držiš puuuuno vrsta kako zahtjevnih tako i nezahtjevnih a sve će to s vremenom vjeruj mi, doći.

Ja sam u počecima uživao u jebežljivoj igrici Gupija kao da su ciklidi .

Stari, imaš
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 21, 2005, 10:03:00 prijepodne »

dobro, znaci treba polako krenuti.

ne mogu vam opisati kako sam sad vec gotovo lud od iscekivanja. jedva cekam doci doma i sve skupa lijepo pripremati.

no je li dovoljno dobar kupovni pijesak? u boji ili neobojeni? vidio sam da se prodaje pijesak smedje boje, crvene i plave. koji je prirodniji? bi li bilo bolje upotrijebiti pijesak iz prirodnih stanista ribe poput rijeka?

nitko mi nije odgovorio smijem li u akvarij s tropskim ribicama stavljati zivotinje iz bara i sumskih potoka?

Zagreb

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #9 u: Ožujak 21, 2005, 10:18:00 prijepodne »
Ja ne bi eksperimentirao sa domačim živinama iz bara jer bi ti se moglo svakaj naleči i izroditi u akvariju.Što se tiče šljunka traži običan šljunak za akvariju pet shopu,ja ne bi stavljao obojani jer daje neprirodan look. Dobro ga isperi i to ti je to.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #10 u: Ožujak 21, 2005, 10:21:00 prijepodne »

Ne stavljati životinje iz bara i šumskih potoka; prvo- to su divlje životinje i pusti ih tamo gdje jesu. drugo- nisu kompatibilne tj. takve životinje nemaju nikakvih zajedničkih značajki i žive u potpuno različitim sredinama. treće- lako možeš prenijeti neku boleštinu ili nametnike što bi moglo biti pogubno za tropski akvarij.......

Uzmi pijesak normalne boje...
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline vulture

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 21, 2005, 10:34:00 prijepodne »
Ako uzmeš zemlju za cvijeće dobro ga očisti od korijenja, pijesak nemoj
uzimati obojeni već nek bude prirodne boje (kasnije ti sigurno neće
biti žao), neki pijesak kupuju u bauhausu (barem koliko sam skužio po
postovima na forumu) što im dođe puno jeftinije nego onaj iz pet shopa.
Kakav god pjesak uzmeš dobro ka isperi tako što ćeš ga nekoliko puta
staviti u kantu s vodom i mješati dok ne dobiješ bistru vodu. Zatim ga
prokuhaj pa u akvarij, biljke možeš staviti i odmah (one brzo rastuće i
manje zahtjevne, koje ti je gore Max...sz napisao).

S ribicama pričekaj barem tjedan dana.

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 22, 2005, 01:56:00 prijepodne »

Drustvo hvala vam na pomoci.

Evo, bazen s vodom je u pripremi.

Krenuo sam od najjednostavnije varijante: 3kg fini pijesak, 6kg sitni soder,sakakrupnijeg sodera, kasnije ce doci kamenje i prirodni ukrasi.

Voda je vodovodna s primjesom aquasafe-a i dijelom destilirane vode.

Dobio sam i zlicicu bakterija iz drugog akvarija pa sam ih umotao u finifilter papir i postavio u filter da se razmnoze.

Biljke sutra kupujem i sadim u pijesak. Jos nisam nacisto da li koristiti zemljani substrat ili saditi direktno u pijesak. U zoo trgovinimi je prodavacica rekla da kemija iz zemlje za loncanice moze naskoditi ribama. Preporucila je cisti treset. Jedan mi je akvarist mi je predlozio tablete za gnojenje biljaka.

Pitanje koje me sad muci je sasvim nove prirode.

Dobio sam par riba na poklon. Akvarij mi jos nije spreman. Zasad ih drzim u ovecem loncu u koji sam postavio filter i grijac. Nahranio sam ih i uredno su jele. Pretpostavljam da je to dobar znak. Koliko ribe mogu ovako dugo izdrzati? Vidio sam da ih u trgovinama ne drzeu nista boljimuvjetima pa prezivljavaju.

Zagreb

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #13 u: Ožujak 22, 2005, 06:40:00 prijepodne »
Citat: korni
Dobio sam par riba na poklon.

Jedna od bitnih stvari ukoliko želiš miran san i dobar akvarij je ne uzimati poklone (ribu) bez prethodne konzultacije sa darovateljem. Moraš se uvjeriti od kud je riba, da li je zdrava, kompatibilna s onim što imaš u akvariju .... itd., itd. ... vjeruj mmi uštedjet ćeš si i živaca i vremena.

Ja takve 'ladno odbijem. Jedna od najljepših stvari u akvaristici je kada JA biram, kupujem, nabavljamribu pazeći na sve ono što je gore rečeno.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.