Kolovoz 17, 2025, 05:57:31 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: nepoznati dio co2 sustava?  (Posjeta: 2613 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tiestos

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
nepoznati dio co2 sustava?
« u: Siječanj 11, 2010, 21:52:49 poslijepodne »
kao što u nalovu piše..uzeo sam co2 sustav! i sada ja neam pojma kako se ovaj dio zove i gdje on dolazi na cijeli taj sistem!evo i slika:
« Zadnja izmjena: Siječanj 12, 2010, 01:00:43 prijepodne od Maxim »

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: nepoznati dio?
« Odgovori #1 u: Siječanj 11, 2010, 22:03:17 poslijepodne »
iglični ventil za finu regulaciju. spoji ga s regulatorom pomoću cijevčica ako se neda direktno zašerafit, a po slici mi izgleda da nemreš.

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 11, 2010, 22:15:34 poslijepodne »
shvatio sam--tamo gdje bi ga trebao dorektno spojit tu da nataknem cjevćicu i u taj regulator za fino.. i opet iz njega u akvarij ,jel?

Offline cimbi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sveta nedelja
« Odgovori #3 u: Siječanj 11, 2010, 22:31:35 poslijepodne »
ali ne bilo kakvu cjevćicu,nego onu koja drži pritisak 4 bara.

Offline prodz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Siječanj 12, 2010, 00:11:32 prijepodne »
pa po izgledu cijelog sklopa ventila cini mi se da ti vec imas fini regulator protoka!
to ti je mali crni ventil (na slici krajnje desno). probaj crijevo direktno nataknuti na prikljucak i u nekakvoj kanti probaj dobiti jedan mjehuric u sekundi.
prvo malo otvori glavni ventil (to je ventil na boci i kada ga otvoris vidjeces na prvom manometru da se kazaljka pomaknila) pazi da taj ventil stvarno malo otvoris da ne opteretis membranski ventil. on je onaj veliki crni i sa njim stelas izlazni protok iz boce (kada njega budes regulirao vidjeces da se pomice kazaljka drugog manometra) i najvjerojatnije taj manometar nece moci ocitati taj protok jer ces ga samo malo otvoriti. i nakon toga sa onim najmanjim crnim regulatorom fino podesavas protok (jedan mjehuric u minuti).
ako sa tim manjim ne budes mogao nastelat protok onda nekako spoji i taj iglicasti ventil na crijevo pa sa njim jos dodatno reguliraj protok. i pripazi da ti spojevi budu cvrsti (koristi šelne ako treba) jer sa bocom i ventilima nikad neznas...
sretno!!   

BDW ti si iz belisca? ja sam iz bistrinaca! javi ako bude problema imam prikljucaka kakvih hoces

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Odg: nepoznati dio co2 sustava?
« Odgovori #5 u: Siječanj 12, 2010, 07:50:54 prijepodne »
Imam isti takav ventil kuci i sa tim malim crnim ventilom se ne moze nastimat konstantno dodavanje...promjeni se vec nakon dan dva nastimani izlaz mjehurica. Nekad na vise sta nije nikako dobro, nekad na manje.

Rjesenje je spojit iglicasti venitil kakav ti imas na cijevcicu, na putu do akvarija...moze i obicno akvarijsko crijevo, takvo ja imam i sve 5. Samo je stvar da li mozes taj iglicasti ventil spojit na cijevcice, da dobro drzi. Ako ne budes mogao javi se na pp pa cu ti rec odakle sam ja narucio iglicasti ventil koji to moze. ;)

Offline Pole

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 12, 2010, 08:24:32 prijepodne »
Kako mi se čini,onaj mali ventil ima tzv. hermeto spojeve(matica+prsten koji se stisne oko metalne cjevčice kada maticu stežeš),koji imaju vanjski navoj kada maticu skineš. E sad, kada odšrafiš onaj dio za nabit cjevčicu sa regulatora i maticu sa malog ventila,probaj da li su isti navoji,ako jesu,na konju si. Tada ti treba tzv. mufa,izgleda kao komadić cijevi sa navojem iznutra. Ona će doć između malog ventila i regulatora. Ako nisu,ili u posjet barba tokaru,ili plastično crevce,s tim da na regulatoru veliki crni "ventil" odvidaš do kraja,otvoriš bocu do kraja,zatvoriš mali crni ventil do kraja i  onda laganini stišćeš veliki crni dok ti kazaljka na manometru koji pokazuje od 0 do 10 ne dođe do željenog tlaka.Kod mene je 1,ali može biti prema slobodnoj volji i trenutnom raspoloženju.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2010, 08:46:45 prijepodne »
To je super objasnjeno pole...

Pritisak ovisi o difuzeru, za ljestve ne treba uopce pritiska jer nema sta probijat, samo lete mjehuri u ljestve. Za powerhead ili pumpu isto. Dok je vec za keramicki difuzer potrebno malo jace nafrljit da bi bolje radio.  :up:

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 12, 2010, 09:35:14 prijepodne »
ma nisam na konju jer nemogu sojit! a koliko sam razumio,druga varijanta je ova-evo slika:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 12, 2010, 11:48:59 prijepodne »
da ovo si ok složio, sad napraviš ovak kak ti je pole opisao

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 12, 2010, 12:32:04 poslijepodne »
Ako nisu,ili u posjet barba tokaru,ili plastično crevce,s tim da na regulatoru veliki crni "ventil" odvidaš do kraja,otvoriš bocu do kraja,zatvoriš mali crni ventil do kraja i  onda laganini stišćeš veliki crni dok ti kazaljka na manometru koji pokazuje od 0 do 10 ne dođe do željenog tlaka.Kod mene je 1,ali može biti prema slobodnoj volji i trenutnom raspoloženju.

jel na to misliš?

Offline Pole

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 12, 2010, 20:20:35 poslijepodne »
E,baš na to mislim,s laganim osvrtom na lp-jev post,jer neznamo kako ćeš otapati u vodi co2.
Varijante:ljestve-netreba tlak,pumpa-netreba tlak,difuzor-treba tlak.
Brojač mjehurića? Za ljestve-netreba. Za ostale varijante-preporučljivo.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 12, 2010, 20:25:06 poslijepodne »
pa imam ljestve,i namjestim samo na jedan mjehuric u sekundi i nakon toga prispojim na ljestve!jel dobro mislim?

Offline Pole

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 12, 2010, 20:36:57 poslijepodne »
Nemaš potrebe naštimavat van akvarija broj mjehurića,složiš sve i ubaciš unutra i onda,na mjestu lica,poštelaš.
Ja bi to ovako:

na regulatoru veliki crni "ventil" odvidaš do kraja,otvoriš bocu do kraja,otvoriš malo crni ventil i onda laganini stišćeš veliki crni dok ti kazaljka na manometru 0-25 ne krene uzbrdo,čim se pomakne-stani,tada s malim,koji visi na crevcu,fino poštelaš i gotovo.

Offline prodz

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 12, 2010, 23:10:28 poslijepodne »
nekako mi se cini da glavni ventil na boci ne treba otvoriti do kraja jer tko zna koliki tlak taj veci crni "ventil" moze regulirati.
bolje glavni ventil samo malo otvoriti jer je onda izlazni tlak iz boce manji i samim time ne dolazi do opterecenja veceg crnog "ventila", bar na duge staze.
mislim to je moje misljenje!
a za kantu sam mislio samo da proba kako mu rade spojevi i da provjeri dal ce mu sve to drzati. jer bolje prvi puta isprobavati stelanje boce sto dalje od akvarija. nikad neznas.
mozda sam paranoik ali opreza nikad dosta. pogotovo kada je u pitanju akvarij (a on je od stakla).

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 12, 2010, 23:59:04 poslijepodne »
meni se pokazalo kao najbolje da otvorim do kraja ventil na boci. Ovaj regulator je kolko vidim po fotki od messera, dakle kvalitetan je za razliku od kineskih, tak da se ja ne bi bojao.

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #16 u: Siječanj 13, 2010, 02:41:21 prijepodne »
Koliko sam ja cuo preporucljivo je glavne ventile boca otvarati do kraja, od plinskih do CO2, kisika, argona... Zasto je to tako neznam!?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #17 u: Siječanj 13, 2010, 08:35:27 prijepodne »
Imam potpuno isti messer regulator...i uputstva koja sam dobio tamo di punim su: odvrnem glavni ventil na boci koliko moze, sa ovim velikim crnim ventilom na regulatoru reguliram pritisak tj otvorim ga samo malo tek toliko da krene co2, mali crni ventil odvrnem do kraja jer s njim nista ne reguliram, sa iglicastim ventilom reguliram broj mjehurica i tako 2 godine bez ikakvih problema.  ;)

Offline Pole

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 13, 2010, 09:18:31 prijepodne »
nekako mi se cini da glavni ventil na boci ne treba otvoriti do kraja jer tko zna koliki tlak taj veci crni "ventil" moze regulirati.
bolje glavni ventil samo malo otvoriti jer je onda izlazni tlak iz boce manji i samim time ne dolazi do opterecenja veceg crnog "ventila", bar na duge staze.
mislim to je moje misljenje!
Sa glavnim ventilom na boci nemožeš regulirati tlak,nego samo protok,koji je ionako prevelik za naše potrebe,koliko god ga malo otvorio.
Regulator tlaka služi onom čemu mu i samo ime kaže.
Veliki crni regulira od 0 do 16 bar,gdje je i crvena oznaka na manometru.
Ventili na takvim bocama se otvaraju do kraja,jer sama brtva(premištopa,šupernica)na osovini ventila najbolje brtvi kada je u krajnjem položaju.

Offline prodz

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 13, 2010, 11:50:07 prijepodne »

Sa glavnim ventilom na boci nemožeš regulirati tlak,nego samo protok,koji je ionako prevelik za naše potrebe,koliko god ga malo otvorio.

eto sada mi je jasno.  :doh:
izvinjavam se sto krivo informiram!

Offline Pole

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 13, 2010, 15:21:31 poslijepodne »
Zato i jesmo ovdje da razjasnimo stvari. ;) Ne se sekiraj.