Kolovoz 21, 2025, 22:15:47 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: novi filter i njegova priprema  (Posjeta: 889 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mega

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • ZADAR
novi filter i njegova priprema
« u: Siječanj 04, 2010, 13:27:03 poslijepodne »
imam kući novi filter expro 1200 od haqosa i za misec-dva dana bi trebao startati 250l akvarij......
taj filter bi montirao na 50l akvarij (naravno, smanjenog protoka) i koristito ga u malom akvariju prije prebacivanja u veliki.........
pitanje je sljedeće......... kad se taj filter isciklira u malom akvariju da li ga treba ponovo ciklirati u velikom ako u taj veliki idu ribice iz tog malog za početak a kasnije bi dodavao polako još ribica u veći akvarij.........
znači broj ribica bi bio isti nekih tri do četiri tjedna....... da li to sad znači, kako je broj ribica isti, da ja mogu bez cikliranja novog akvarija???........u filteru bi bilo oko 500g easy life symbionta (kažu da je to za akvarije sa više od 1000l vode dovoljno)........naravno, još bi ubacivo FFM-a za početak.........
malo je ludo pitanje ali baš  me zanima odgovor! ;)
nisam zadavoljan filtracijom u 50l pa mi je palo napamet (svašta ljudima pada na pamet  :b15[1]:) da ubacim expro 1200 i sad me muči kako ću posli kad budem startao novi akvarij a u malome mi je filter?!............
koji put se probudim samo da bi mogao opet leći!!!

Offline dkukanja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Vrgorac
Odg: novi filter i njegova priprema
« Odgovori #1 u: Siječanj 05, 2010, 18:57:47 poslijepodne »
po meni, filter bi ostao naseljen bakterijama, ali pitanje je vode u velikom akvariju.

ako bi nalio tih 250 litara vode, mislim da bi trebao jedno vrijeme prije dodavanja ribica zaciklirat i tih 250 litara vode i podloge novog akvarija. nitrifikacijske i ostale bakterije ne žive samo u filteru, dosta ih ima i u podlozi.

Tzv. "dušikov krug" ne čini samo filter, nego kombinacija podloge, vode i filter materijala.

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Siječanj 05, 2010, 20:25:50 poslijepodne »
trebao bi u velikom odraditi cikliranje ali slobodno malo krace jer bi filter bio zreli pa to dosta pomaze ali nisam ni ja bas siguran pa...
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #3 u: Siječanj 05, 2010, 21:31:15 poslijepodne »
ja redovito   cikliram filter u   starom   aq  i  onda ga ubacujem u  novi..čak i   dobar dio  vode   iz  starog tj  zacikiranog  aq  ide u novi i   onda mi je   vrijeme  cikliranja  dog aq  najduže onoliko koliko treba  bakterijama da  se nasele na podlozi ,  ja  sačekam  7-10 dana...i   do sad  u svim kombinacijama nisam imao  problema zbog toga... a pogledaš si     za svaku sigunrost i   vodu testerima..