Srpanj 31, 2025, 14:35:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Savjet, upit  (Posjeta: 1406 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Piet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Savjet, upit
« u: Siječanj 11, 2010, 12:15:16 poslijepodne »
Dakle ovako, probao sam vise testera za testiranje makroelemenata za akvarijsku vodu, cine mi se poprilicno nepouzdani?!
(paralaleni testovi akvarijske vode, vode iz pipe, i flasirane jane!)
Probao sam serine, tetrine i jbl ove testove! Posebno mi se cini stekaju testovi za nitrate (fosfati ajde ajde, od jbl a)
Dakle, koji testeri? Hvala na brzom odgovoru!  :up:
zagreb, tresnjevka

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Odg: Savjet, upit
« Odgovori #1 u: Siječanj 11, 2010, 12:23:45 poslijepodne »
Nijedni...mislim da neces placat masne pare za laboratorijske testere, ovi jeftini iz pet shopova ne valjaju. Imas oci, to je najbolji tester.

Uhvatis se nekog sistema gnojenja, promjenis vodu redovito i to je to...jeftinije je.  :)

Offline Piet

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 11, 2010, 16:58:42 poslijepodne »
O krasno, znaci od testera nikakve pomoci...
zagreb, tresnjevka

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #3 u: Siječanj 11, 2010, 18:46:25 poslijepodne »
pa nebi baš reko da od testera nema neke pomoči ja imam one trakice od jbl-a i uopče ne pokazuju uvjek isto kako ljudi kažu mjerim prije promjene vode i no2 i no3 se očitavaju kada promjenim vodu odma se primjeti na trakicama da su pali, ja ih koristim i znam da ču i dalje  :up:
Virovitica - Brezovica

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #4 u: Siječanj 12, 2010, 22:24:17 poslijepodne »
jbl trakice su ok za no2,no3 i tvrdocu vode,ali ph zna varati 0,2-0,5,dosta kolega hvale testove Salifert,skupi su,ali kazu da su najpouzdaniji.
ja koristim digitalni ph metar i kh i no3 tetra testere,mislim da su ok i da najmanje varaju,dok sam skuzio da serin no3 tester nije nimalo pouzdan,u svakom slucaju ima koristi od testera! :up:

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #5 u: Siječanj 13, 2010, 08:42:40 prijepodne »
...no2 i no3 se očitavaju kada promjenim vodu odma se primjeti na trakicama da su pali, ja ih koristim i znam da ču i dalje  :up:

I kakve ti to koristi imaš sta se primjeti da su pali? Jel ti onda testiranjem znaš točno koliko imaš nitrata u akvariju i jel ti to šta znači?

Ne treba ti tester da znaš da će se nitrati smanjiti ako promjeniš vodu. Ako je riječ o biljnom akvariju i držiš se nekih standardnih vrijednosti dodavanja makrolemenata, mjenjaš vodu redovito, sve će biti u redu i bez ikakvih testera.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #6 u: Siječanj 13, 2010, 09:12:38 prijepodne »
jbl trakice su ok za no2,no3 i tvrdocu vode,ali ph zna varati 0,2-0,5,dosta kolega hvale testove Salifert,skupi su,ali kazu da su najpouzdaniji.
ja koristim digitalni ph metar i kh i no3 tetra testere,mislim da su ok i da najmanje varaju,dok sam skuzio da serin no3 tester nije nimalo pouzdan,u svakom slucaju ima koristi od testera! :up:

Ti testeri mogu biti super tocni samo nakon kalibracije tj. provjere sa vodom u kojoj znas koliko cega ima, pa onda znas koliko otprilike fula. Imas na tom barr-ovoj stranici kako se to radi pa se uvjeri sam u tocnost svih tih testera.

Steta sta site Practical fishkeepinga  trenutno nije u funkciji...oni su imali super laboratorijski test po4 testera, no3, ph, kh testera, ovih kojih nama akvaristima
prodaju shopovi i pogodi sta: 95% svih tih testera je bilo netocno, al ne netocno da su fulali za 0.1 nego netocno za 100% vrijednosti i vise. Recimo slavni salifert po4 test pokaze 0.5 ppm fosfata, a laboratorijski pokaze 1 ppm...no3 tester pokaze izmedu 5-10, a laboratorijski da nema uopce itd.

Nego da se osvrnem na tvoju zadnju recenicu...kakve ti koristi imas od toga sta znas koliki ti je ph, kh, koliko su ti nitrati otprilike, jer tocno ne mozes znat?

Jedini tester koji je zbilja potreban u biljnom akvariju je CO2 drop checker sa kh=4 otopinom unutra, ne akvarijskom. Drugi svi su nepotrebni i glupo je trosit novce na njih. A tko voli nek izvoli.

Potvrda za to su moji akvariji i jedno hrpa drugih biljnih akvarija u kojima se nista drugo ne testira osim koliko ima co2. Promjena vode je laksa i jeftinija.  :)

« Zadnja izmjena: Siječanj 13, 2010, 09:24:25 prijepodne od lp »