Ako ti je ph iznad 7,5 obavezno pojačaj dovod co2 iz reaktora tako ćeš spustiti ph, probaj ga spustiti na nekih 6,8 do 7,0 jer većina algi ne podnaša niži ph. Pogotovo ako jimaš tvrđu vodu i gnojiš sa tekučim gnojivom koje je puno željeza i lužnatu vodu velika je mofučnost od nastanka crnih končastih(četkastih) algi!!!
Provjeri da ti ni malo sunčevog svijetla ne upire u akvarij jer to pogoduje rastu smeđih algi! Mislim da u ovom slučaju nitrati nisu glavni krivac za nastanak algi nego fosfati, probaj nabaviti neki test za mjerenje fosfata(ljudi ga obično ne koriste jer smatraju da nema potrebe ali se gadno varaju), ja koristim hagenov Nutrafin PO4 test.
Redovno testiram vodu na fosfate i sa sigurnošču znam kad je koncentracija fosfata veća od 1mg/l ili ćak i 2mg/l počinje bujanje algi!
Koncentraciju fosfata bi trebao držati oko 0,5 mg/l, (kako?)
Evo odgovor: 1. smanji unos hrane u akvarij(pogotovo nemoj često hraniti ribe sa hranom u tabletama jer je ona jako sitna i jako zagađuje vodu)
2. isklučivo koristi hranu od renomiranih proizvođača(sera,tetre), ja sam jedno vrijeme hranio ribe sa araminovim tableticama ifosfati su se popeli na 2,5mg/l!
3. od sera postoji sredstvo phosvec koj je poprilično dobro i uklanja PO4 iz vode
4.a najbolje riješenje je redovita promjena vode 1/3 svaki tjedan za male akvarije, a 1/6 za velike!
Dokje par zelenih točkicadokaz dobre kvaliteta vode (ako ih nema previše)

.
Sretno!!!