Svibanj 03, 2025, 23:02:23 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Pomoć oko stalka  (Posjeta: 2233 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Pomoć oko stalka
« u: Prosinac 07, 2009, 09:50:07 prijepodne »
Radio bi policu za knjige/stalak za akvarij ko na slici. Dimezije su 110*80*40cm (najduža strana). Dakle ovo su kao kocke, iznutra je šuplje, a akvarij je 60l 50*40*40cm. Trenutno je na jednom stalku koji je od 12mm iverice i pojačanje je rješeno isto ko na slici, dakle na stražnju stranu je ušarafljena letva od cca 5cm, debljine isto 12mm. Jel tih 12mm dosta ili treba nešto šire, u koji dućan da idem po materijal, jer iverica OK? Boja bi trebala biti bjela.
Malo je nespretno na crtano, al donja ploča bi bila od jednog komada i sad ne znam jel mogu ove dvije okomite ploče desno biti od jednog komada (znači da nisu ko dvije kocke stavljene jedna na drugu, a da da ova poprečna unutra bude samo polica pa da s vremenom stavim možda dvije-tri police?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Pomoć oko stalka
« Odgovori #1 u: Prosinac 07, 2009, 10:22:18 prijepodne »
od cega to mislis radit?

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 07, 2009, 10:35:37 prijepodne »
Kaj preporučaš? 12mm iverica? Ne bi htio nikakve željezne konstrukcije. Eventualno sam mislil ispod akavrija ušarafit ona kutna pojačanja.

Offline Mario

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #3 u: Prosinac 07, 2009, 10:45:41 prijepodne »
 :up:
Rijeka - Hrvatska

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 07, 2009, 10:47:50 prijepodne »
Gdi je to najbolje ptić pogledat na području ZG? U Furnir?

Offline iponsaan

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Prosinac 07, 2009, 11:33:23 prijepodne »
Moj savjet je da staviš kutnike,tako ti je konstrukcija čvršća i lakše ćeš stegnuti police.Što se materijala tiče možeš u bauhaus,imaš tamo i iverice i kutnike.Kutnici su ti od 3-4 kn pa na više.Ovisi o veličini

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 07, 2009, 11:43:55 prijepodne »
Trenutno radim neke celicne ormare sa policama i vertikalama od 16 mm iverala i osobno na to ne bi stavljao (sa pojacanjima ili bez) nista teze od zenske torbice. Tu bi trebao staviti 18 mm iveral sa punim ledjima i jednom fixnom policom. Desni bok mora biti od jednog komada kao i njegov parnjak na lijevoj strani

Offline Fuji

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #7 u: Prosinac 07, 2009, 18:40:55 poslijepodne »
Majstor ti je dobro rekao ništa ispod 18mm ne drži vodu(ovom slučaju težinu
i bilo bi dobro da kompletna leđa umjesto lesonita napraviš od iste takve ivericei to na način da ti
je gornja ploča šira od okomitih stranica za debljinu iverala.Radio sam dosta s tim materijalom(fuš izrada ormara kuhinja i sličnih stvari od ravnih pločastih materijala. Ormar za moj akvarij od 250L napravljen je od 38mm iverice i šarafljen sa 10cm šarafima,a ne konfirmatima ta za ivericu.Kupnju,rezanje,kantiranje možeš obaviti u furniru(heinzelova),elgradu(zavrtnica,ljubljansaka,sesvete,jankomir),bauhausu,baumaksu,iver panu(žitnjak prije peveca),gramatu(žitnjak),ima još al se ne mogu sjetiti.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 08, 2009, 17:34:49 poslijepodne »
Danas sam radio stalak za akvarij, dosta slican onome sto trebas pa evo kako to izgleda

Imam i dxf file ako nekome treba

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 17, 2009, 09:48:10 prijepodne »
Dal sam si izrezat iveral (18mm) za stalak ko na slici. Al mi u Elgradu nisu rekli da ne buše rupe za šarafe X-(! Navodno u Baumaxu i -hausu buše samo ako kupiš iveral kod njih. Ko mi može probušit rupe? Iverpan? Furnir? Jel ima nek stolar tu na forumu ko to može napravit? Može i na pm.
Ove okomite vertikale ću međusobno povezati. Zanima me da li ova polica na sredini gdi je akvarij mora biti fiksna ili može biti pomićna? S obzirom da su vertikale međusobno povezane i da ima još i pojačanje ispod gornje police. Ispod akvarija ide 1cm stiropora.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 17, 2009, 10:18:35 prijepodne »
Stavi fixnu policu, to mi je previsoko bez fixne police za nesto na cemu ce bit akvarij (bez obzira na pojacanja i spoj sa susjednom vertikalom). Na ovom desnom ormaricu nek ti srednja bude isto fixna a ostale dvije pomicne tako da ces imati dovoljno varijacija prostora odredjenog policama u ormaricu.

Offline Fuji

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #11 u: Prosinac 17, 2009, 11:05:51 prijepodne »
Kakvo bušenje rupa trebaš,ivericu spajaš sa konfirmat šarafima(imaš ih dvije vrste)
Kupi one sa užom glavom.Pomoću bušilice i svrdla 5mm ubušiš rupu i onda ušaraviš u to šaraf.
Naravno spojeve iverice prije staviš u kutnike ili ako nemaš njih stisni ih stegama.
Ona ploča na kojoj će ti biti akvarij treba ići odozgor na okomite stranice,a nju ako ne želiš stavljati šarafe odozgor možeš spojiti iznutra sa kutnicima pomoću šarafa za pante(mislim da su ti oni
15*3 mm),a onda se još spajaju i okomice susjednih ormara pomoću spojnica i to na način da se probuši rupa kroz obadvije susjedne okomite stranice i onda se kroz rupu gurne spojnica i zategne sa zato predviđenim šarafima(kupuje se u kompletu).