Srpanj 14, 2025, 14:45:41 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: tockice na ribicama  (Posjeta: 4564 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zoro

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
tockice na ribicama
« u: Studeni 08, 2009, 11:58:59 prijepodne »

Poz, imam problem. Na svakoj ribici nalazi se nekoliko bijelih tockica na razlicitim mjestima.
Ribice su cesto na dnu. Nisu izvrnute nego kao da se odmaraj. i tako ostanu pola sata, sata, nekad i vise. onda se opet ''aktiviraju''.
Procedura je bila sljedeca. Prvi dan akvarij samo sa vodom i prokuhanim/ispranim sljunkom za ribe. Dodan sera aquatan. Nakon 24 sata dodane biljke i ribe. Dodan sera nitrivec i ukljucen filter. Svaki dan dodaje se 3ml nitriveca i tako 10 dana. (prema uputama sa nitriveca). Danas je 5 dan.

karakteristike vode (30 litara vode u akvariju)
filter je Aqua  trixie M200
temp:18 C
mjerenje izvrseno sa listicima sera quick test:
ph:           7.6
KH:           6 d
GH:           >16 d
NO2 mg/l :    0
NO3 mg/l :    10

Pozdrav iz Dalmacije!

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Odg: tockice na ribicama
« Odgovori #1 u: Studeni 08, 2009, 12:14:24 poslijepodne »
Ich, dodaj sol u akvari i za par dana će biti ok.

Samo neznam kako su hladnovodne osjetljive na sol
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2009, 12:16:07 poslijepodne »
ili Costapur....
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline Zoro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Studeni 08, 2009, 17:44:03 poslijepodne »
Gledam po netu cijeli dan i izgleda da se nije bas lako toga rjesiti iako je prilicno ucestala pojava. dizanje temperature, treba ukloniti aktivni ugljen i...Cini mi se da je najjednostavnije pokusati sa medazolom. Sigurno ste se sretali s time pa ako moze nekakva procedura kako da se ih izliječim.
Pozdrav iz Dalmacije!

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2009, 21:10:50 poslijepodne »
Lako se lijeci, nesto teze kod hladnovodnih posto brzinu procesa odredjuje temperatura vode.

Moram samo reci da Nitrivec nije dobar izvor znanja, akvarij se mora ciklirati barem 2-3 tjedna a ti si ga ciklirao jedan dan. Da li je voda uopce promjenjena?

Ti testovi su potpuno nepouzdani. Malo cudno da usprkos necikliranju nema nitrita a ima nitrata koje tesko da ima sto preraditi.

Lijecenje: podigni temperaturu na bar 27 stupnjeva, dodaj Costapur (ili neki drugi lijek koji sadrzi bakar) i lijeci svaki drugi dan sljedecih 7-10 dana. S time da preporucam da prije lijecenja promjenis bar 50 % vode, i tako svaka 4 dana. Lijecis ovako:
1. dan lijek, sutra nista
3. dan lijek, sutra nista
5. dan promjena vode 50 %, nova doza lijeka
7. dan jos jedna doza lijeka

Napravi pauzu od par dana, promjena 50% vode, i nastavi jos jedan ciklus lijecenja. Ovaj put je dovoljno 2 doze jer sada pokusavamo rijesiti jos koji zalutali ich koji je u vodi, to ce biti brze nego ih "skidati" s koze ribe prije.

POzz!
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Zoro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 08, 2009, 21:30:42 poslijepodne »

pokusacu od sutra po toj proceduri, oticu do petshopa da vidim sta imaju od kemikalija protiv icha. testovi nepouzdani ali bezobrazno skupi, 20-tak trakica 120 kn.
kad napravim test sljedeci puta stavicu sliku. ako ribice uopce budu žive. sad su skoro stalno na sljunku. aktiviraju se kad ih idem hraniti i onda izgledaju sasvim ok i jedu sa tekom. ufff malo sam zabrazdio izgleda...sta da uradim sa nitrivecom? dali da ga dodajem još? 5-ti je dan a trebalo bi 10-tak dana. imao sam prije ribice ali nisu oboljele. bile su kod mene godinu dana prije nego sam ih dao prijatelju. akvarij je bio zacikliran po uputama sa nitriveca. vodu još nisam mjenjao. prije bi nakon 7 dana promjenio 10-20 %.

Pozdrav iz Dalmacije!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Studeni 09, 2009, 07:59:39 prijepodne »
bog, hladnovodnih kolega!
dakle, pročitaj postove o ichu imaš sheme liječenja mnogo puta navedene....
hladnovodne podnose bez problema, ako im, vrlo polako,recimo svakih dva sata podigneš temperaturu za jedan stupanj, i 30 stupnjeva! naravno, to mora biti kratko - najviše 72 sata!
drugo, hladnovodne podnose i sol - dakle,1 čajna žličica na 10 l vode, samo moraš jaaaaaaako dobro otopiti u čaši vode jer inače nastanu "opekline" na koži!
treće, moraš biti strpljiv kod liječenja, kod njih liječenje traje i dva ciklusa, pa i tri...(mislim ciklusa primjene lijeka - preporučam costapur od sere!)...a najmanje treba liječiti 10 - 12 dana bez obzira na eventualno povlačenje simptoma!
četvrto - prestani dodavati bilo kakvu kemiju osim lijekova i vitamina!
peto - svaki drugi dan, kad ne daješ lijek, mijenjaj najmanje 30 % vode s odstajalom vodom...

i - sretno!

Offline Zoro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Studeni 09, 2009, 15:53:21 poslijepodne »
hvala, trebače mi sreća. idem sad po grijač i viditi šta imaju od kemije za lječenje icha. znači da podignem temperaturu na jedno 26-27 C. koliko ih dana mogu držati na toj temperaturi. cijelo vrijeme lječenja?
Pozdrav iz Dalmacije!

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Studeni 09, 2009, 16:54:30 poslijepodne »
hvala, trebače mi sreća. idem sad po grijač i viditi šta imaju od kemije za lječenje icha. znači da podignem temperaturu na jedno 26-27 C. koliko ih dana mogu držati na toj temperaturi. cijelo vrijeme lječenja?
babybom ti je sve lijepo objasnila  i sve ti pise samo polako i pazljivo procitaj :up:
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Studeni 10, 2009, 09:40:37 prijepodne »
kako sam ti rekla - polako, postepeno digni temperaturu na 30 stupnjeva - tek naime na 29,6 ugibaju paraziti!!!!
i tako drži najviše 72 sata (dakle, dva do tri dana) a onda smanji na 26 stupnjeva do kraja liječenja!
ostalo pročitaj ponovno moj post!  ;)

Offline Zoro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Studeni 15, 2009, 20:33:10 poslijepodne »
uh ovo nece biti lako kako izgleda. prvi dan kad sam isao staviti lijek (costapur) ribice vise nisu imale tockice po sebi, valjda je bio stadij u kojem se ich odvaja od tijela ribe. ono sto je pisalo na uputama mi je preoprucio i prodavac. znaci lijek prvi i treci dan. peti dan promatram , ako nema tockica nedajem vise. inace jos 5 i 7 dan. promjenim 50% vode i vratim aktivni ugljen. tako je i učinjeno osim sto nije jos vracen ugljen. dali da nastavim jos ili?ribice  vise neidu na dno osim mozda pola sata dnevno. neznam mozda se malo odmore posto nisu bas spretni plivaci a postoji struja od filtera. dvije ribice izgledaju ok a jedna je malo ''mlitava''. peraje drzi uspravno ali se uglavnom zadrzava na jednom mjestu, nije kao druge dvije da pliva svuda uokolo i nema bas teka. e da, nisam kupio grijač. temperatura je na 18.
Pozdrav iz Dalmacije!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 15, 2009, 23:05:10 poslijepodne »
Ja bi nastavio lijecenje bas zbog toga sto nemas grijac pa je moguce da se ichy sporije razvijao
I naravno svaki dan promatraj ponasanje

Offline Zoro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Studeni 15, 2009, 23:26:49 poslijepodne »
onda cu ponoviti proces. dodao sam costapur. ponovo cu nakon 3 dana a nakon 5 dana zamjeniiti 50% vode.  nekako mi se voda previse zaplavila. jedna od ribica je burno reagirala (ne ona mlitava) plivala je uokolo kao sumanuta par minuta. stavio sam kao i prije, 16 kapi na 30-tak litara vode. jadne ove ribice samnom. nadam se da ce se izlječiti.
Pozdrav iz Dalmacije!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Studeni 16, 2009, 07:42:55 prijepodne »
program liječenja možeš ponoviti i 3 - 4 puta, iako nije loše, ako treba toliko puta, između svakog ciklusa ostaviti dan - dva da se ribice malo "odmore"....
i svakako se drži uputa s lijeka - nemoj improvizirati!

Offline Zoro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Studeni 20, 2009, 17:58:54 poslijepodne »

tocno po uputama. trenutno stanje je ovakvo. ponovio sam ciklus lijecenja. sutra cu opeta promjeniti 30-50% vode. onoj jednoj ribici koja je bila mlitava malo se poboljsao tek. i to je jedina dobra vijest. sada osim kad ih hranim ribice sjede na dnu ili miruju u jednom kutu. nemaju tockica i imaju teka. mjerio sam amonijak i nitrate/nitrite i po testovima ima ih malo. za amonijak sam kupio serin test u bocicama i on prema tablici pokazuje dozvoljenu vrijednost iako ni testovi nisu puno pouzdaniji od trakica sta se tice ocitavanja rezulatata. cak i da sam pogrijesio u ocitavanju te kolicine bi bile stetne na dugi period. mislim da to nije uzrok sto su ribe u bedu. iskljucio sam filter na neko vrijeme misleci mozda im buka iz filtera smeta ali nema razilke. ili je to normali stadiju u liječenju icha? neznam sto vise poduzeti  -?
Pozdrav iz Dalmacije!

Offline Zoro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Studeni 28, 2009, 10:33:44 prijepodne »
samo da obavjestim, da su i preostale dvije ribice uginule. uginule su prije dva dana ali nisam bio od volje da pišem. uglavnom hvala svima što ste pokušali pomoči. neznam što im je bilo, nakon drugog tretmana costapurom sve je otislo kvragu. mislim da sam trebao izdvojiti onu jednu ribicu u zaseban akvarij. ili one druge dvije. nažalost sad je kasno. a i te ribice iz pet shopova nisu bas u najboljem stanju. onako na prvu se mozda cine zivahne i zdrave jer ih ima dosta u malom tanku pa su prisljene plivati uokolo ali kad ih doneseš doma to je druga priča. eto do druge prilike pozdrav.
Pozdrav iz Dalmacije!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 28, 2009, 17:58:36 poslijepodne »
 :'(
šteta al nemoj posustati

Offline Zoro

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Studeni 29, 2009, 09:05:19 prijepodne »
šteta al nemoj posustati

hvala ali ipak hocu. za svoje, i dobro ribica. bar na duze vrijeme.
Pozdrav iz Dalmacije!

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #18 u: Studeni 29, 2009, 11:19:49 prijepodne »
šteta al nemoj posustati

hvala ali ipak hocu. za svoje, i dobro ribica. bar na duze vrijeme.
Ne moraš posustat..Samo čitaj i informiraj se.. Još nešto. Sljedeči put složi akvarij,upali filter i pusti ga da vrti vodu mjesec dana bez ribica.. za to vrijeme zabavljaj se dekoriranjem:sađenjem bilja.. Uglavnom iscikliraj akvarij.. Pusti kemiju i prihvati prirodu.. Ako kupiš zdrave ribice garantiram da neće uginuti.. Naravno i pripazi di ih kupuješ. Sretno!