Srpanj 14, 2025, 10:05:58 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ribice na dnu akvarija  (Posjeta: 7198 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sussie

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 40
ribice na dnu akvarija
« u: Studeni 28, 2009, 14:12:08 poslijepodne »
crvenkapica mi je jedan cijeli dan lezala na dnu akvarija. nisam primjetila da ima nesto po tijelu, ali kao da je otezano disala i imala je koncasti izmet. vec drugi dan sam ju pronasla mrtvu medju biljkama. i tek tada sam primjetila da po tijelu ima neke crvene tockice ali ne znam jel to bilo i prije ili je to doslo posto su je vec druge ribice pocele jesti. sada imam isti problem sa zlatnom pajcolankom. i ona lezi na dnu akvarija, ali drugih simptoma jos nema. ne zelim da i ta ugine. u cemu je problem? sta da radim?

Offline Sussie

• Punopravni član
  • **
ribice na dnu akvarija!!
« Odgovori #1 u: Studeni 29, 2009, 17:09:09 poslijepodne »
crvenkapica mi je jedan cijeli dan lezala na dnu akvarija. nisam primjetila da ima nesto po tijelu, ali kao da je otezano disala i imala je koncasti izmet. vec drugi dan sam ju pronasla mrtvu medju biljkama. i tek tada sam primjetila da po tijelu ima neke crvene tockice ali ne znam jel to bilo i prije ili je to doslo posto su je vec druge ribice pocele jesti.
sada imam isti problem sa zlatnom pajcolankom. i ona lezi na dnu akvarija, ali drugih simptoma jos nema. inace kada se priblizim odmah propliva. ne zelim da i ta ugine. u cemu je problem? sta da radim?
imam akvarij od 30litara sa pumpom i filterom, temperatura vode 25-28, pretezno zlatne ribice. je li to mozda pretopla voda za hladnovodne ribice? mozda je to uzrok njihovoj bolesti..

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
Odg: ribice na dnu akvarija!!
« Odgovori #2 u: Studeni 29, 2009, 17:53:33 poslijepodne »
Koliko riba imas u 30 l i koliko su velike? 30 l je premalo za hladnovodne bilo koje vrste... Moguce da imas problema sa kvalitetom vode.

Taj izmet, kako koncast? Cvrst, tamne boje ili sluzav i proziran?
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Beata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zgb
Odg: ribice na dnu akvarija
« Odgovori #3 u: Studeni 29, 2009, 18:08:42 poslijepodne »
Nemam iskustva, no uvijek sam čitala da se bolesna ribica treba izdvojiti u karantenu.
Pokušaj ju premjestiti u manji akvarij ili nešto sto će imati ulogu akvarija .
Nadam se da ce se uskoro javiti netko sa iskustvom i zanjem , sa savjetima.
Sretno!

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Studeni 29, 2009, 19:44:55 poslijepodne »
moras napisati puuuuuno vise podataka o akvariju jer ako su bile u istom najvjerojatnije je neka bolest koja terorizira cijeli akvarij a ne pojedinacno pa je iznimno bitno dati sve podatke tako da se moze odrediti vrsta i nacin lijecenja jer ako nastavi ode sve u akvariju pa ispuni upitnik https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0 ako zelis ozbiljne odgovore koji ti mogu pomoci
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Studeni 29, 2009, 20:02:18 poslijepodne »
doista bi dobro došlo puno više podataka o akvariju i ostalome (imaš podsjetnik pod "bolestima"), no ovako, na brzinu - bojim se da je kvaliteta vode jako loša!
dakle, pod hitno mijenjaj najmanje 40% vode, ako nemaš spremne - manja je šteta klor nego da ostanu u ovom što ne valja - dakle, stavi easy balance i aqua safe, ili već što koristiš za pripremu, stavi i cca 1 žličicu soli na 20 l vode i pojačaj zračenje na maksimum maksimuma....
naravno, daj im vitamina, a hranjenje razdijeli na što više malenih obroka...
da, svakako kod mijenjanja vode dobro posisaj dno i isperi filter materijal od otpada...
koliko imaš ribica, i kako se one, osim pajčolankice, ponašaju?
očito imaš "loptice" a one su jako osjetljive na promjene temperature (jel ti jako pada temperatura u prostoriji noću?) i kvalitetu vode...

dakle, osim tog mijenjanja vode, kako sam već rekla, nastoj postići da im temperatura bude konstantna i da im ne padne ispod 20 stupnjeva (ako treba, stavi grijač)....

ostalo te molim više podataka, a ako možeš, daj i koju slikicu...
bojim se da malenoj koja je već loše ćemo teško pomoći, no možda ostalima možemo - naravno, njoj ćemo sve pokušati!

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 29, 2009, 23:05:30 poslijepodne »
kad cu ja znati dat takav odgovor :'(

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Studeni 30, 2009, 08:46:43 prijepodne »
kad cu ja znati dat takav odgovor :'(
ne brini - vrlo brzo - samo čitaj i pamti!  ;)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: ribice na dnu akvarija!!
« Odgovori #8 u: Studeni 30, 2009, 08:47:44 prijepodne »
vidim da si dala istu temu pod hladnovodne!
nemoj to ubuduće raditi! evo, sad su spojene obje teme, pa ćemo dalje tako voditi!

kako G. veli - akvarij je debelo premalen za te ribice - zato pada kvaliteta vode!
« Zadnja izmjena: Studeni 30, 2009, 10:03:39 prijepodne od babyboom »

Offline Sussie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Studeni 30, 2009, 16:36:11 poslijepodne »
Moja isprika! Evo vise podataka: imam akvarij od 30l (otprilike 25lvode) s filterom Sunsun HJ-611B snage 6W s protokom 450l/h, lampa od 8W i 230V, biljke su umjetne, trenutno imam 6ribica: 2 pajcolanke, teleskopa, karasa, misgurnusa i nekog toplovodnog cistaca koji je zadnji dosao. Velicina ribica je oko 4-5cm. Inace imam akvarij oko 5mj. Mjenjam 10% vode svaki tjedan dana ili svaka dva, naravno sa ostajalom vodom, i tada ocistim i filter tako da spuzvicu i vrecicu s ugljenom isperem kroz mlaku vodu, ph je 8,0, a temp od 26-29°C. Prije mi je bila niza temp ali mi je sada toplije u kuci jer se grije pa je s time i temp vode porasla. A grijac nemam. Inace ih hranim s listicima Aqua gold i Nutrafin basix, cesto im kuham povrce: grasak, mrkva, blitva, salata, a jednom tjedno im nedajem hrane.

Ribica mi trenutno izgleda ok, normalno pliva, samo se ponekad zna umiriti i lezati na dnu akvarija, ali cim se priblizim ona propliva, tako da ne znam da li je bolesna i da li ju moram lijeciti?

Inace imam jedan mali okrugli akvarij za karantenu ako bude potreban, samo nije prikladan jer ne znam kako staviti filter na njega (od  2W, 200l/h). Očito nikako, pa se nadam da mi nece trebati s obzirom da imam mali akvarij, a rekli su mi da tada ne moram razdvajati ribice nego u cijeli akvarij stavljam lijek.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Studeni 30, 2009, 16:47:56 poslijepodne »
1. debelo premali akvarij za te ribe! I za jednu bi bio premalen...
2. Nikad ne ljecis sve oboljele ribe
3. Svakih tjedan dana 10 % vode je premalo na tvoju velicinu akvarij/kolicinu riba, a kamoli svaka 2 tjedna! Povecaj to na 30 % svakih 5 dana!
4. Ili veci akvarij, ili promjeni postavu.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 30, 2009, 17:22:16 poslijepodne »
i nikako nemoj ispirati filter materijal pod pipom ili slicno nego u vodi od akvarija koju izvadis van i ne tako cesto ali u tvojoj situaciji vjerojatno se brzo stopa jer riba imas puuuuno previse na tu litrazu!sve zdrave i pozitivne bakterije su u toj spuzvi pa gledaj cisto malo da se odstopa ocistiti!
za tih 6 ribica bi trebala imati bar 100 lit akvarij pa ako ih zelis zadrzati na zivotu trebas povecati akvarij sto prije

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Studeni 30, 2009, 20:04:11 poslijepodne »
kako vele kolege - bez obzira što su možda još bebe, imaš debelo previše ribica u tom malenom akvariju!
za jednu bebu zlaticu moraš računati najmanje 20 l, a kad odrastu i do 50, pa čak i više litara!
(evo ti moj primjer - imam 4 ribe u 120 l - i vire im (doslovno, neka potvrde kolege koji su ih vidjeli) repovi van! sad se skoro sele, uz još nekoliko prijatelja u 720 l!!!)
no, ajde da sad riješimo problem!
dakle, mijenjanje vode uvedi (mislim, G. da si malo previše rekla - tek će onda nastati neravnoteža, ako mijenja 30%) jednom tjedno 20 - 25 % pripremljenom i sređenom vodom;
filter nemoj prati pod pipovačom već u akvarijskoj vodi;
sada poduzmi za prvu pomoć ono što sam ti napisala u prvom postu;
svakako riješi broj ribica - ili nabavkom većeg akvarija, ili udomljavanjem nekih ribica - ovako će ti se stalno razboljevati,
neće pravilno rasti (kržljati će)....neće biti sreće....
ako stanje bolesne ribice nastavi tako, onda je izdvoji u taj akvarijić što imaš (ako nemreš nabavit ništa drugo), stavi joj pumpicu za zrak
i javi, da smislimo što ćemo dalje...

svakako ćemo naći načina da im pomognemo!

Offline Sussie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Studeni 30, 2009, 20:34:14 poslijepodne »
ok. sutra cu zasukati rukave i promjeniti vodu. ali nikada ne mogu ocistiti sav onaj talog s dna akvarija jer ga ima puno. da li bi trebala napraviti generalku i cijeli akvarij ocistiti jer sam cula da taj talog moze stetiti?
sto se tice ribica.. cesto znaju biti i na povrsini akvarija, mozda im previse hrane dajem. ali dajem im jako malo, pa mislim da bi manje od toga bilo premalo.
posto je moj akvarij premalen za toliki broj ribica, mogla bi ih prebaciti kod decka koji ima akvarij od 200l, ali je njemu temp 13-18, pa bi im bio mozda sok ih premjestiti iz tako tople vode u tako hladnu???
svoj akvarij sam dobila za poklon i veci ne mogu imati. pa koliko onda ribica mogu imati u njemu i da li mogu onda umjesto zlatica staviti toplovodne posto mi je temp dobra i u kojoj kolicini?
i jos jedno pitanje.. koliko ribica moze onda ici u taj veci akvarij od 200l? u njemu su prave biljke i pravi panj, dovrsen je prije nekoliko tj ali do sada nije bila mjenjanja voda. koliko cesto se u tako velikom akvariju treba mijenjati voda?
inace, trebam naglasiti da smo oboje pocetnici, drzimo se onoga sto nam drugi govore i sto procitamo na netu, ali svatko govori drugacije pa vise ne znamo sta je najbolje.
p.s.hvala na pomoci.
pozz

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Prosinac 01, 2009, 08:45:55 prijepodne »
ajmo redom:
prvo i najvažnije - pročitaj pažljivo vodič za početnike - imaš link u mom potpisu!
također, imaš na našoj početnoj stranici članak o zlaticama - jest ukratko, ali ćeš dobiti osnovne informacije o njima

- talog s dna se usisava a ne čisti generalkom jer tako uništavaš dobre bakterije koje je cilj ostaviti što više u akvariju...
- dobro bi bilo preseliti zlatice u veliki akvarij - dakle, na 200 l je taman 6 - 8 zlatica, ovisno o tipu ("loptice" ili "klasične")
- u ovaj maleni akvarij možeš staviti tropske ribice - malo proroštaj po forumu o toplovodnim - neke živorotkice, tetrice....ali trebaš grijač
- preseljenje na temperaturu koja je radikalno drugačija (niža ili viša) od one u kojoj su ribice boravile može izazvati strašan šok i bolesti - dakle, trebalo bi u tom akvariju staviti grijač i zagrijati vodu na temperaturu na koju su ribice navikle...
- u velikom akvariju, ako stoji već nekoliko tjedana nikako ne mijenjati vodu, eventualno je provjeriti na dušične spojeve (ako su prevelike vrijednosti, onda treba dodati čiste i odstajale vode) - ponovno - proučite vodič za početnike da sad ne davim...
- u tom akvariju je, ako preselite zlatice unutra, dovoljno jednom tjedno mijenjati oko 15 % vode, odnosno, najrjeđe dvotjedno ali onda i do 30 % vode
- prati ovaj forum - puno ćeš naučiti, slobodno pitaj, rado ćemo ti svi mi pomoći!

Offline Sussie

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Prosinac 01, 2009, 12:31:27 poslijepodne »
ok, hvala na uputama. malo cu razmisliti sta napraviti, ali svakako cu se drzati vasih uputa, jer su mi ribice jako prirasle srcu.  :zagrljaj:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Prosinac 01, 2009, 13:35:47 poslijepodne »
nemoj zahvaljivati - rado pomažemo!
i jako mi je drago što voliš svoje ribice - samo naprijed!  :up: