Srpanj 27, 2025, 16:16:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Heros severus x Cichlasoma nigrofasciatum  (Posjeta: 1904 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline leopold

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Heros severus x Cichlasoma nigrofasciatum
« u: Veljača 01, 2004, 14:31:00 poslijepodne »

Znam, zvuči apstraktno, ali ne i nemoguće. U jednom akvariju u kojem je u gustišu biljaka živjeloi jati nogrića došlo je do spontanog mrijaesta, a tu su i nastali problemi. Počele su svađe i tuče, kako to kod njih i inače biva i jednostavno sam morao ih sve pohvatati i razmjestiti kud koje. Akvarij je ostao prazan (tako sam bar mislio) i u njega sam naselio jato mladih severuma. Nakon nekoliko dana sam primjetio da mi je zaostalo i par nigrića koji su se skrivali po korijenju. No, bili su mali, nisu radili problema i tako sam ih i ostavio. Skompali suse sa ostalom ekipom i naravno vodili glavnu riječ. Dobra hrana (teleće srce, junetina, piletina, lignje, oslić, ikra od škampa.....) i sve su ribice dobro napredovale. pratio sam ih budno i čekao kad će se severumi početi izdvajati u parove da ih dalje razmjestim. Uz ostale, primjetio sam jedan neobičan par koji se nije odvajao jedan od drugoga: mužjak nigrić i ženka severum. Mislio sam "mladenačka ludost" ali oni su iz dana u dan bili sve povetaniji i tako su jednog dana počeli zajedno čistiti i stijenku od filtera.

Pošto je nastala tarapana, izdvojimo sam ih posebno, malo su se privikavali, i kroz tjedan dana počeli čistiti datu im glinenu teglu. Ne moram niti pisati da su privukli svu moju pažnju, a zahvaljujući poslu koji radim, mogao sam ih više pratiti. Položena je ikra, dodao sam lijek protiv plijesni, podigao temperaturu i čekao. Nakon 48 sati sam se prvo skoro šokirao jer ikru nisam vidio, a roditelji su čekali u čošku da ih nahranim. Mislio sam: ništaod svega, a onda, u jednoj rupi na dnu primjetih hrpu malih migavaca kako trepere. Roditelji dolaze do njih, ženka im ubacuje smrvljenu hranu (to mi se često dešavalo kod severum ženki). Sreći nikad kraja. Odmah sam pozvao sve svoje prijatelje akvariste te Dr Shimera sa biloškog fakulteta u Berlinu, velikog zaljubljenika u akvaristiku. Slavili smo uz hrvatsko vino cijelu noć. Meni je slijedilo da dalje pratim razvoj događaja. Jato je lijepo napredovalo, brojilo je na početku kojih 150-200 malih, od kojih je preživjelo njih 80 tak. Najvjerojatnije, po doktorovom tumačenju, došlo je do pojave letalnog faktora koji nastaje križenjam dviju vrsta. mali su bili preljepi, poprilično ujednačeni, više slični severumima, ali puno tamnijih boja. Uz sreću što mali brzo rasti nastala je i tuga jer je mužjak zaglavio kod panja i uginuo. Ženka je ostala sam i kad sam je vratio u jato, pridružila se severumima.

Malci su rasli i rasli i svaki dan ih je bilo sve manje. jednostavno bi odjednom prestali rasti, i uginuli. Od cijelog jata ostalo je prekrasnih 12 primjeraka, 8 ženki i 4 mužjaka od kojih nikada nije bilo malih. Mrijestili su se, ali je ikra bila neplodna. To i je tipično za međuvrsne križance (mazga, mula, križanci kanarinca i češljugara), dobio sam u Ninbergu nekoliko nagrada za njih i malo pomalo jato je nestalo. To je bilo vrijeme kad digitalna fotografija nije zaživjela, a ostalo je tek ponešto prilično loših slika u Njemačkoj, neupotrebljivih za objavljivanje. Iako sam bio i kritiziran zbog izlaganja tih ribica, bio sam i jako sreatn jer sam imao nešto što nitko nema, nešto zanimljivo i preljepo.

Offline zmadaric

• Punopravni član
    • http://gameroom.com/h2o
« Odgovori #1 u: Veljača 02, 2004, 10:38:00 prijepodne »
Super! Moram priznati da mi je ovo jako neobično, iako sam i sam jednom prilikom primjetio čudno ponašanje u svom akvariju u kojem sam držao malawi ciklide i 5 nigrofasciatuma. Jedna je ženka naime toliko zapela za jednog labeotropheusa trewavasae, da je to bilo već smješno, a on je kao i tipičan labeotropheus samo kružio malo oko nje a onda ju ostavio i dalje svojim putem. S obzirom da su potpuno različite vrste, iako ciklidi, nisam mislio da je išta moguće, pa sam ih odvojio....
Šteta što nemaš slika... Inače za ovu prvu vrstu nisam čuo, pa bi bilo lijepo da, kad već nemaš slike tih "bastarda" da pošalješ koju sliku severuxa....
Idem ju sad zgooglati
Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu....

Offline leopold

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 02, 2004, 11:52:00 prijepodne »
Prijašnji naziv je bio Cichlasoma severum. Po novom razvrstavanjo dobili su svoj rod Heros pa stvara dosta zabluda.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #3 u: Veljača 02, 2004, 12:23:00 poslijepodne »
Lijepa priča,i ja sam čuo,tj čitao o sličnim križanjima(ako se dobro sječam,radilo se križancima između dvije vrste Trichogastera).Bastardizacija ima upotrebu u stočarstvu kako bi se istakle pozitivne osobine jedinki,jedino je šteta što je daljnje razmnožavanje nemoguće zbog neplodnosti.

Offline jasenka

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 02, 2004, 12:42:00 poslijepodne »
Što da kažem...prelijepo! Šteta što to nisi mogao snimiti! Za križanja između ribica sam isto čula, ali nikada nisam u živo vidjela nikakve takve križance. U svakom slučaju leopold, svaka čast!I blago ti se što si imao si sreće prisustvovati i biti dio tako nečeg divnog!