Citirati cu drugu clanicu iz SLO sto je pisala na nasem forumu...
Danas sam bila u aq šopu gdje su me obavijestili,da je došla u Evropu nova( mutirana ) zarazna ichtia sa uvoznim ribama,slična staroj al je kao veča i jača.Točkice su jako veče i bijelije posute po cijeloj ribi.
Največi jim je problem što su jim nove ribe koje su na oko potpuno zdrave zarazile nevjerovatnom brzinom skoro sve ribe iz šopa koje su tamo več mjesecima potpuno ok.
Liječenje je isto kao i dosada.
Rekli su mi,da na netu več i piše o tome samo ja još nigdje nisam ništa našla wtf
Dal je ko od vas išta čuo o tome?
Parazit je visoko patogen,odporan na sva dosadašnja liječenja ichtie (Tretmani sa FMC i slični lijekovi na osnovi malahitnega zelenila ,dizanje temperature i odvajanje ) jer se taj parazit razmnožava direktno na
epidermisu kože i škrgama bolestne ribe.
Metodu uspiješnog liječenja još uvijek traže wtf
Smrtnost riba je ogromna i pišu,da je ogromno veletrgovaca sa ribama propalo.
Jedina svetla točka u svemu tome je,da su poboljšali uvijete karantene uvoznih riba.
Cini se da je ovaj novi ich nazvan "neoichtyophtirius" je otporan na sve poznate lijekove, razmnozava se na temperaturama do 34°C i to na kozi ribe (gdje, sjetimo se - ne djeluju lijekovi!), za razliku od "normalnog" icha koji je osjetljiv na bakar i druge lijekove, te se razmnozava u vodi u slobodnom stanju larve. Visoke temperature ga ubijaju a neoich ne.
Cini se da je jos uvijek jedini lijek zamracenje akvarija jer i ovom novom ichu treba svijetlo za zivot. Medjutim, ta je metoda spora i nisko efektivna, te ce u vecini slucajeva riba vec biti previse oslabljena...
Ova nova posast bi mogla biti razlogom velikih gubitaka u buducnosti ako se nesto ne nadje/poduzme.
Tisa kaze da su vec neke ribe po trgovinama u SLO bolesne sto znaci da bi tako moglo i kod nas biti jer imamo iste uvoznike!!
Neznam kako ce to krenuti i zavrsiti no preporucam
veliki oprez kod kupovine novih riba i OBAVEZNU KARANTENU!!! Nemojte da vam jednostanicno bice zagorca zivot i kosta vas mnogo, mnogo riba...