Srpanj 27, 2025, 21:56:14 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tanganyika 250l koje ribe?  (Posjeta: 1182 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Tanganyika 250l koje ribe?
« u: Listopad 06, 2009, 09:09:23 prijepodne »
Bok, jučer sam nabavio akvarij od 275l (dimenzije: 100x50x55), sa zamisli da u njega premjestim koloniju Neolamprologus multifasciatusa i dodam još par vrsta ciklida iz Tanganyike. Gledao sam malo po internetu, i po ovom kaj vidim i kaj mi se sviđa, u taj bi akvarij još moglo ići nešto od ovih vrsta (ako se ne varam-ako se varam, ispravite me):

Cyprichromis (pošto je akvarij visok 55 cm, mislim da bi lijepo popunile gornji dio)
Julidochromis
Neolamprologus leleupi
Tropheus moorii

E, sad, pitam vas iskusnije s tim ribama: kako bi iskombinirali te vrste (jesu li kombatibilne), koliko primjeraka kojeg spola, kakvo uređenje akvarija...vaša iskustva i slično. Također, predložite mi još neku vrstu koja bi možda mogla ići u takav akvarij? :)

Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline kero

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
    • www.kids-snowboard.com
Odg: Tanganyika 250l koje ribe?
« Odgovori #1 u: Listopad 06, 2009, 09:38:26 prijepodne »
tropheuse nebi stavljao zbog prehrambenih navika, kao ni julidocromise(regani) zbog izrazite agresije ženke  u vrijeme mrijesta a za ostale juliće neznam jer nemam iskustva sa njima. stavio bih par leleupia i probao bi sa parom calvusa ili compresicepsa.

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #2 u: Listopad 06, 2009, 10:55:25 prijepodne »
Ja u svom 115 litara imam koloniju multića i 5 compresicepsa. Ti bi mogao staviti još neku vrstu, a što se tiće leleupija možeš ih staviti ali tek nakon nekih 2 tjedna, nakon što se multići udomaće i zauzmu svoj teritorij u aq.
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Listopad 06, 2009, 11:23:46 prijepodne »
E da malo razbijemo taj mit o Tropheusima kaj se tice prehrane. Daleko od toga da njima treba kvalitetna hrana al ne nuzno biljna.

Svi znamo da se kod njih javlja bloat koji je uz druge cimbenike povezan s neadekvatnom prehranom jel tak?

E prije nego sam ih ja nabavio procitao sam sve kaj se dalo naci na netu i kontaktirao dosta ljudi koji ih drze i dosli smo do ovakvg zakljucka koji nije neko pravilo al kod mene je vrijedilo.

Mnogi ciklidasi mjenjaju do 50% vode tjedno i u tome nema nista lose jer znamo da u ciklidnom nema bas bilja, ali........u tim kontaktima s ljudima zakljucili smo da je to previse sok za Tropheuse kaj radi temperature a jos vaznije da se dosta i ph koleba kod tolike promjene vode, a i prehrana ne treba bit izrazito biljna ali mora bit kvalitetna

Zakljucak i kako sam ja to radio u 250L s Tropheusima i nije bilo problema

Na 250L mjenjao sam nekih 10% tjedno vode, a kaj se tice hrane dobivali su oni hranu biljnog porijekla u 12h, a navecer oko 22 full proteinsku i to je bila od Nutrafina granule za morske ribe.
nikad bolesna ili mrtva riba u akvariju, full vesele i zive, normalno treba pazit da ne pretjerujete s hranom nego se striktno drzat da pojedu koliko mogu

Vrlo vaznu ako ne i najvazniju presudu igra filtracija da ne bi bilo zabune.

Tak da ti je moja preporuka da slobodno unutra stavis Tropheuse ako im mozes priusiti odgovarajuci smjestaj.

P.S.  Ja uskoro dobivam T. Moliro Red i opet cu ih drzat po gore navedenom receptu

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #4 u: Listopad 06, 2009, 19:54:36 poslijepodne »
Moji su demasoni jeli i piletinu i jetrica i gliste pa im ništa nije ali kad su dobili velike granule-eto problema! Zato toplo preporučam sitne granule i listiće.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Studeni 09, 2009, 14:27:46 poslijepodne »
i kaj je nakraju bilo s ovim akvarijem?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #6 u: Studeni 09, 2009, 19:02:42 poslijepodne »
Biljni  :D Ipak sam ja vrtlar u duši (zasad)  :-[
Tanganyika ide u 160 litara (80*50), i to Multifasciatusi, Lelupiji, Julidochromisi, vjerojatno je to to. A u realizaciju idem kad se riješim riba iz 250 litara

Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8