Svibanj 08, 2025, 21:42:06 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Kupnja iguane  (Posjeta: 3521 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nixag89

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Kupnja iguane
« u: Listopad 05, 2009, 18:34:14 poslijepodne »
Pozdrav svima, zanima me da li je uopce moguce kupiti iguanu(bebu) u hrvatskoj, s obzirom da je dosao zakon da se ne smiju prodavati reptili veci od 1.5m. U pet centrima, zoo city itd nisam nista nasao, sve prodano il cekaju da se promijeni AKO ce se uopce promijenit zakon. Trazio sam samo u Zagrebu, pa slijedi pitanje, da li ima kojih uzgajivaca il ako neko zna da neki manji pet centar drzi iguanu u Zagrebu il okolici. Zahvaljujem unaprijed

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Kupnja iguane
« Odgovori #1 u: Listopad 05, 2009, 19:05:04 poslijepodne »
...obzirom da je dosao zakon da se ne smiju prodavati reptili veci od 1.5m. ...

Takav zakon ne postoji. Postoji "Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama" koju je donijela Skupština grada Zagreba. Evo ti i link na kojem možeš tekst detaljno pročitati:  http://www1.zagreb.hr/SlGlasnik.nsf/VPD/4DCB5C47F3E13F8BC1257532003E0C9F?OpenDocument.

U svakom slučaju, ova Odluka nigdje niti jednom riječju ne zabranjuje držanje (i prodaju) gmazova duljih od 1,5m, već samo udavki (pitoni i boe) duljih od te dimenzije. Što se tiče guštera, zabranjeni su otrovni bradavičari (Helodermatidae) i svi varani (Varanidae) dulji od 1m. Prema tome, zelene iguane su savršeno legalne za prodaju, a onaj tko ti je napričao da je "zakon" razlog zašto tih guštera nema trenutno u prodaji očigledno nema pojma, ili je lažov.

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Listopad 05, 2009, 22:22:01 poslijepodne »
i što onda ako ja legalno kupim onog jadnog varana iz pet centra?
ilegalno ću ga posjedovat...

Offline Vuksa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 05, 2009, 22:33:09 poslijepodne »
ako ti se isplati video sam jednu u osjeku,i jednu u vinkovcima da prodaju dosta su mlade,nisu bebe,ali nisu ni odrasle-nemaju vise od 70cm-80,ali ti je to daleko da dolazis

Offline nixag89

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 05, 2009, 22:40:19 poslijepodne »
mozda sam lud al sam naso to negdje na internetu sigurno :D, nemrem sad nac, a medju ostalom, zvao sam i pet centre koji su mi to potvrdili da prema novom zakonu nemreju nabavit iguanu, i jedini nacin da ih uvezu je da "nabavljac nagovori vladu da promijeni zakon", primjetio sam po ostalim postovima da se razumijes u stvari da tako kazem(upuceno nino g), ali da li znas mozda kako, di sta, bilo kaj kako bih mogao nabavit iguanu(bebu), zahvaljujem unaprijed, pozdrav(oprostite zbog gnjavaze ali sam napokon skupio novce za terarij, poprilicno se informirao, nebih bas htio da mi ode zadnja nada)

Offline nixag89

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 05, 2009, 22:41:43 poslijepodne »
da, u trenutnoj situaciji mi je malo daleko, hvala na informaciji

Offline Letipasjegulja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: OSIJEK
« Odgovori #6 u: Listopad 05, 2009, 22:54:32 poslijepodne »
pitas nekog da ti ju kupi pa ti posalje...inace nevjeruj ovima iz pet centra nista kad su u pitanju egzoticne zivotinje, dodjes tu na forum i nadjes odgovore ;)
U zivotu je vazno samo jedno, a to su  dvije stvari: red, rad i disciplina.

Offline Vuksa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 05, 2009, 23:01:13 poslijepodne »
tu si u pravu samo muljaju da ti utrape,a na kraju shvatis da nista ti ne objasne kako treba,ja sam na ovom forumu dosta naucio,ne mogu reci da znam,ali sam dosta naucio oko gustera zmija i tak.evo sad sam dogurao i do zmije,nisam mogao joj odoliti pa sam je morao uvesti :D

Offline nixag89

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Listopad 05, 2009, 23:02:32 poslijepodne »
da dobio sam preporuku da sim dodem, iskreno dobio sam vise informacija ovdje nego od 6 centara il kolko sam zvao  hah, i kaj se isplati uopce pogledat stranicu reptile auctions?