Postovanje,
ovo mi je prvi put da pristupam forumu aktivno,jer sam do sada bio samo pasivni posmatrac.
Akvarij (zapremina oko 120 l, 110x80x35) posjedujem vec2 godine, ali do sada uglavnom nisam imao velikih problema. Akvarij je toplovodni, sa dosta bilja, i ribicama, filter je Prime 10 sa keramikom, Sera spuzvama i vatom (zelenom i bijelom), zracna filtracija posebnom pumpomsvedena na najmanju mjeru (da ne talasa), grijac Sera 200 W, dno naprijed oko 5.5 cm, pozadi oko 12 cm, ljunka krupnoznati oko 6-7 mm. Svjetlo je 3 x 18 W neonke (1 Gro-Lux, ! Osram Cool White, 1 Phillips Warm White). Ako sam sto izostavio, izvinjavam se.
Svjetlo je namjesteno automatima na oko 4,5 sata ujutro (do 13 sati) i od 16 sati jos oko 5,5 sati, etapno sepali, prvo cool white, nakon pola sata ostale dvije, tako se i gase.
CO2, ide na "germa reaktor" ovdje opisan. Hemija minimalno, uglavnom 1 mjesecno malo Sera gnojiva u tabletama ili tecno neko slovenacko, povremeno.
E sad, gdje je tu problem? Ja sam prije oko 3 sedmice radio kompletnu reorganizaciju akvarija, i unio sam nove biljke koje su fino krenule, od ranije ostala samo jedna sabljarka (bice slika kasnije). Na toj su sabljarki ostale tackaste nakupine algi, vrlo cvrto zaljepljene na listovima, sto ja nisam dirao. Sada mi se te alge polako pocinju siriti na druge biljke, prvenstveno one koje su izlozenije svjetlu (logicno).
Napravio sam slike i evo ih. Alge su dijelom mrljaste, dijelom koncaste, zelene, uglavnom na rubovima listova.

A ovo je ta jedina koju sam ostavio iz ranije postavke akvarija, i postavio je sada sasvim pozadi:

Kao sto mozete vidjeti na ovoj staroj su ostale te tackaste nakupine, a na novim se stvara koncasta zelena alga.
Pitanje je dakle, treba li ovdje neki posebni tretman, smanjivati nivo fosfata i nitrata, mada sammijenjao oko 20% vode, da li treba ubacivati Serin Algovec, ili imate neki pametniji prijedlog.
Da ne zaboravim, unutra su tri mala ancitrusa i mali zlatni ajmoner, te 4 coridorasa, tako da je i taj bioloski aspekt zadovoljen. Negdje sam na netu nasao, da bi trebalo podstaci biljke da jace rade, dodati djubrivo (do sada samo jednom 3 tablete na 120 l, a nakon 15 dana, oko 25 ml tecnog).
Molim vas lijepo za savjet i prijedlog.
S postovanjem
Edited by: kukurjek2002