Svibanj 09, 2025, 20:20:59 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: crvene mrlje na gupiju  (Posjeta: 1311 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jagor

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
crvene mrlje na gupiju
« u: Listopad 04, 2009, 23:10:31 poslijepodne »
pozdrav! ženka gupija na stražnjem dijelu tijela ima jedva primjetive crvene mrlje koje izgledaju kao da su unutar tijela. malo je povučena (uglavnom miruje ili kod filtera ili kod grijača) i ima skupljene peraje. isto takva stvar mi se desila s još jednom ženkom prije jedno 2 tjedna, koja je nakon par dana sa takvim mrljama uginula. ta prva je odbijala hranu skoro tjedan dana ali ova za sada normalno jede. akvarij je 37.5 litara, sve skupa 6 gupija i 2 corydorasa. jel zna neko šta bi moglo bit u pitanju?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: crvene mrlje na gupiju
« Odgovori #1 u: Listopad 05, 2009, 09:21:12 prijepodne »
bojim se da ti se nešto s vodom srondalo, ili si prerano uselio ribice u nezreli akvarij...jer, to su simptomi trovanja nečime...
bolesne ribice bi trebalo izdvojiti i promatrati, eventualno tretirati nekim antibakterijskim lijekom širokog spektra i vitaminima, a vodu u glavnom tanku srediti....za prvu pomoć, promijeniti barem 30% novom pripremljenom vodom, dobro posisati dno.... -? -? -?

Offline jagor

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 05, 2009, 09:26:49 prijepodne »
sumnjam da su useljene prerano jer je akvarij radio otprilike 2 mjeseca prije nego kaj sam ih stavio. našo sam negdje da bi to mogli bit znaci trovanja amonijakom samo mi nije jasno jer sam testiro vodu i amonijak je 0  -? možda je trovanje nečim drugim, šta mi tester ne može pokazat...

Offline jagor

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Listopad 05, 2009, 09:32:06 prijepodne »
pitanje u vezi tog antibakterijskog lijeka - konkretno koji ili su više manje svi slični i gdje ih mogu kupiti? nemam pojma o ovom jer do sada nisam imao potreba za lijekovima... jel bi se dalo toga nać u zagrebu u pet centru u njihovoj ljekarni ili bi trebao otić u neku ''specijaliziraniju'' trgovinu, npr. zoo vili?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Listopad 05, 2009, 09:47:31 prijepodne »
moguće da su nitrati i nitriti u pitanju...a to možeš riješiti samo tom radikalnom promjenom vode....recimo, svaki treći dan po 30 %, no tu novu vodu svakako pripremi i pusti da odstoji barem preko noći...
bactopur recimo, iako je zapravo antibakterijski lijek širokog spektra, zna pomoći kod trovanja, no za sada bih radije izdvojila bolesne ribice i promatrala ih - ako stanje recimo sutra bude isto, onda kreni s lijekom
no, najvažnije je da vodu središ!

bactopur imaš redovito u svim pet dućanima - to je serin lijek - pitaj ljude koji tamo rade - bočica je, a dozira se 1 kap na 1 l vode, svaki drugi dan, s time da se u dane kad se ne stavlja lijek, mijenja 30 % vode u karanteni...

Offline jagor

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 05, 2009, 09:57:10 prijepodne »
ok, s novom vodom nema frke jer uvijek imam 30 litara barem tjedan dana odstajale vode spremno  :)
bolesnu ribicu pretpostavljam stavljam u skroz ''novu'' vodu, tj odstajalu ne miješam sa nešto ove iz akvarija? a i imam problem s manjim akvarijem u koji bi ju premjestio - u njemu trenutno držim mlade gupije. nije mi problem za još jedan akvarij ali treći grijač zbilja nemam pa jel postoji ikakva alternativa (barem kratkoročna) za grijač ili mi nema druge nego da nabavim još jedan? isprike na oftopičarenju.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Listopad 05, 2009, 10:06:47 prijepodne »
nisi niš oftopičario - sve je ovo dio teme!
mislim da još uvijek nije nužan grijač - stavi iznad akvarijića, ako imaš, stolnu lampu, pa će ona dovoljno grijati vodu...bitnije je da joj osiguraš dobru aeraciju (pumpicom, ili filterom namještenim da dosta bućka vodu) !
i da, bolesnu ribicu stavi u "čistu" vodu - ev. malo, možda 10% stare, tek toliko...

Offline jagor

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 05, 2009, 10:18:48 prijepodne »
ok, fala. krećem s procedurom pa ćemo vidit kak bu napredovalo. držte fige  :)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Listopad 05, 2009, 10:22:27 prijepodne »
svakako!
i javi kako se stvar razvija!

Offline jagor

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Listopad 06, 2009, 09:35:45 prijepodne »
evo, gupi mi danas sve u svemu djeluje malo bolje  :) peraje joj više nisu skupljene i pliva dosta živahnije, iako su mrlje još vidljive ali čini mi se manje nego jučer. jedino nije htjela jesti, da to nije možda od stresa/straha premještanja u drugi akvarij? sam da podsjetim, prije je jela normalno.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Listopad 06, 2009, 10:22:28 prijepodne »
moguće da ne jede od stresa, ali i od bolesti
daj joj jesti više puta pomalo njezine najdraže hrane...nadam se da će biti sve OK

si sredio vodu?

Offline jagor

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Listopad 06, 2009, 10:46:37 prijepodne »
jesam, jučer još (ak misliš na glavni akvarij). šta se tiče bactopura, mislim da ga ne treba stavljat, ha?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Listopad 06, 2009, 11:47:25 prijepodne »
pa, pričekaj do sutra - ako i dalje budu točkice, onda stavi, a ako bude bolje onda neka se samo oporavi do kraja...jedno 3 - 5 dana i super!

Offline jagor

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Listopad 07, 2009, 09:11:10 prijepodne »
eto jučer isto nije htjela jest, inače mi se činilo da je bolje. jutros se probudim i vidim da je otišla u vječna plivališta. valjda ju je bolest ipak dokrajčila, nadam se da nije zbog silnog stresa...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Listopad 07, 2009, 09:29:42 prijepodne »
jadničak mali...baš mi je žao!
no, nema, na žalost povratka...

nego - pazi sad ubuduće jako na vodu - kad mijenjaš, dobro posisaj dno (gupići su jako osjetljivi na organske spojeve ako počnu divljati u vodi), hrani više puta pomalo....čvrsto vjerujem da će onda biti dobro...

sretno!

Offline jagor

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Listopad 07, 2009, 10:11:11 prijepodne »
vrijedi!  :up: