Svibanj 09, 2025, 01:53:40 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: dvije cure leoparda  (Posjeta: 1350 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tina12

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • ČLAN BANIRAN ZBOG AKTIVNE GLUPOSTI
dvije cure leoparda
« u: Listopad 04, 2009, 16:09:28 poslijepodne »
imam pitanje jedno, dali dvije cure leparda geckona idu skupa? ili bolje da su muso i zensko? i dali svaki mora imati svoju spilju za spavanje ili mogu i skupa spavati? ja imam curu, i htijela bi joj drustvo nabaviti pa neznam dali da uzmeme muskog ili zenskog, i dali s emoze pouzdano znati dok su mali koji je spol, kolko je to mucenje za njih da se sazna spol?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: dvije cure leoparda
« Odgovori #1 u: Listopad 04, 2009, 16:26:44 poslijepodne »
Dvije ženke mogu skupa bez problema. Možeš uzeti i muškog, ali u tom slučaju bolje je imati još koju ženku kako bi muškić svoje "ljubavne pokušaje" usmjerio na više njih , a ne amo jednu siroticu  ;). Mogu zajedno spavati u špilji, ali poželjno je napraviti barem 2-3 zaklona. Dok su ovi gušteri mali ne može se odrediti spol (osim, naravno, DNA analizom). Za točno određivanje spola trebaju biti stari barem 7-8 mjeseci. U toj dobi sekundarne spolne karakteristike postaju jasno vidljive (mužjaci imaju izražene preanalne pore oblikovane u slovo "V", i dvije izbočine s donje strane korjena repa - područje gdje se nalaze hemipenisi). Nikakvo mučenje nije potrebno - iskusan uzgajivač može jednim pogledom ustvrditi radi li se o mužjaku ili ženki.

Offline tina12

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 04, 2009, 17:04:47 poslijepodne »
a kako onda d aznam taj kojeg uzmeme dali je musko ili zensko, jer ova moja ima 5 mj pa bi uzela tako starog da su iste starosti, da rastu zanjedno, kako cu onda znati koji je spol ako se tek nakaon 8 mj moze odrediti spol? kako da znam onda sa sigurnoscu koji je spol i ova moja, mozda i nije zenka.
kako to izvesti onda, da na kraju ne imam muskog i zenskog jer to ja ni nebi, nisam bas iskusna pa neznam sto bi sa jajima, inkubacija i to.
i dali znas mozda ko prodaje male gekonice, do 5mj stare, moze i mladi, da ga navikavam od malena na sebe. i koko uopce kostaju? i ako znas mozda kolko kosta p.m.grandis beba? i da naravno da su drzani u ok uvijetima, da mi se ne razboli nakon par mjeseci

hvala puno na odgovoru

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 04, 2009, 18:00:09 poslijepodne »
Rafalna pitanja... :D

Evo ovako:

- Obzirom da tvoj gušter ima tek 5 mjeseci ne možeš biti sigurna kojeg je spola.
- Za spol ne možeš biti sigurna niti prilikom kupovine vrlo mladih životinja (bez obzira na to što prodavač rekao)
- Ne znam nikoga tko trenutno uzgaja leoparde, ali ih puno ljudi drži, pa će vjerovatno biti i podmlatka.
- Realna cijena za bebu je oko 30€, za odrasle 50-60€. Neki morfovi (gekoni koji, kao posljedicu mutacije, imaju boje drugačije od normalnih primjeraka) mogu biti i puno skuplji.
- Ovo je najbolji i najnezahtjevniji gušter za stjecanje bilo kakvih iskustava ( izvrstan "početnički" gušter), pa tako i inkubacije/izlijeganja mladih. Nemoj se bojati toga.
- Bebe P. m. grandis koštaju od 40-60€, ovisi o uzgajivaču. Obzirom da si (ukoliko sam ispravno shvatio) početnica u držanju guštera, radije pričekaj s ovom vrstom (pogotovo s bebama), jer je mnogo zahtjevnija od leopard gekona.

Što se tiče kupovine kompatibilnih parova/grupa životinja najbolja strategija ti je da uzmeš barem 4 mlade životinje. Tu je vjerovatnost da ćeš imati barem jedan par (muško+žensko) gotovo 94% (zapravo, točno 93,75%  :nerd:). Drugi pristup je da kupiš od uzgajivača životinje koje su već dovoljno stare da znaš što kupuješ. Obzirom da leopard gekoni žive preko 20 godina, mala razlika u starosti (godinu-dvije) ne igra ulogu.
« Zadnja izmjena: Listopad 04, 2009, 18:10:30 poslijepodne od Nino G »

Offline tina12

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 04, 2009, 20:42:09 poslijepodne »
super hvala ti na odgovoru. znaci nebi bio problem ako je ovaj kojeg imam maldi a taj kojeg bi kupila malo stariji, ali znas meni je isto to da bi ja maldeg, bebu da se odpocetka navikne na mene, jer sa vec odraslima je malo teze.
a za 4-5 gustera nije bas d aimam mjesta u terariju, ima mjesta po meni za dva, da se ne guraju jeli, ja sam sam mislia ovoj koju imam nabaviti drustvo d anije sama, eto samo zato bi uzela jos jednog.
grandisi tako malo dodu? ja sam mislila da su skuplji u pet shopu je 1000 i nesto kn. imala sam vec grandisa tako da nije to problem.
ajde molim te ako znas koga ko ce imati bebe ono do 5 mj starosti leopardica mi javi tu na pp, ono ako cujes da netko prodaje, ali netko pouzdan ono da je guster zdrav da slucajno nema parazite ili tako nesto pa se i moj zarazi, neznam sto bi toj osobi napravila onda, to bi uzasno bilo.

u svakom slucaju hvala puno na odogovru, i sorry ako sam previse pitanja postavila, ali bolje pitati nego krivo nesto napraviti

Offline tina12

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 04, 2009, 20:59:25 poslijepodne »
e i mozes mi jos samo molim te reci kako se krecu cijene pitona kraljevskog bebe. vidim da znas kako se krecu cijene pa ako znas mozda, i dali znas dali netko ima zdravog kraljevskog mozda. i ako znas nekoga ko bi napravio terarij, uredene , svjetla sve sto mu treba i kolko bi to otprilike kostalo, znaci posebno zmaija posebno terarij ako znas,

thanks

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 05, 2009, 07:44:25 prijepodne »
... imala sam vec grandisa tako da nije to problem.

Što se dogodilo s njim?

e i mozes mi jos samo molim te reci kako se krecu cijene pitona kraljevskog bebe. vidim da znas kako se krecu cijene pa ako znas mozda, i dali znas dali netko ima zdravog kraljevskog mozda. i ako znas nekoga ko bi napravio terarij, uredene , svjetla sve sto mu treba i kolko bi to otprilike kostalo, znaci posebno zmaija posebno terarij ako znas,

Ovo pitanje postavi na podforumu "Teraristički mali oglasi"

Offline tina12

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 05, 2009, 13:38:00 poslijepodne »
a jesam vec postavila pitanje tamo pa nitko ne odgovara, a dobro dok vide ljudi.

a ovo sa grandisom, ma nepitaj, duga prica i pomalo osobna, uglavnom moj decko bisi ga je uzeo, jer je ustvari bio njegov, ai imali smo ga skupa skoro 5 godina, tako da znam sve o njima, i zavolila sam ga jako, tako da....a nebi o tome bas, znas kak je

uglavnom hvala na odgovorima, ako cu jos sto trebati nadam da mogu pitati, cini mi se da se ti kuzis