Srpanj 20, 2025, 02:28:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: octopus proizvodi  (Posjeta: 3182 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
octopus proizvodi
« u: Kolovoz 31, 2009, 12:05:20 poslijepodne »
iako nisam u ovim vodama, već slatokovodnim, zanima me kakve su kvalitete ovi proizvodi. Točnije rečeno zanima me njihov ph controller koji mogu dobiti za nekih 1000 kn? dali je to isplativo budući da se takvi kontroleri mogu naći preko e-baya za nekih 100-200 dolara?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: octopus proizvodi
« Odgovori #1 u: Rujan 02, 2009, 12:13:25 poslijepodne »
mislim da te kontrolere još nitko nema, pa teško da ćeš dobit kakvo iskustvo...

a da li je isplativo? to ti najbolje znaš..ako imaš 1000 kn i ne da ti se zezat s e-bayem, ok, ako nemaš i zeza ti se s e-bayem-opet ok :D

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #2 u: Rujan 02, 2009, 14:22:03 poslijepodne »
Nije isplativo kad nije pouzdano...a nije pouzdano iz istog razloga iz kojeg se koristi i drop checker sa destiliranom vodom unutra, a ne sa akvarijskom vodom.

PH controller radi kako mu i ime kaze na temelju mjerenja ph, i iskljucuje co2 ga pri nekoj vrijednosti ph, jer predpostavlja da ce se ph smanjit samo zbog co2.

A mi u biljnoj akvaristici u akvarij dodajemo i panjeve, i treset, i fosforonu kiselinu i ko zna sta jos, sta utjece na ph vrijednost, i onda ph controller iskljuci dovod co2 jer se ph snizio, a moze biti da se ph nije uopce smanjio zbog co2. Onda nastane lijepi algarij zbog neujednacenosti co2. Rastaman je imao bas takav slucaj.

Radije ti Cigo tih 1000kn potrosi na nesto korisnije...ili popijes s ekipom, jos bolje. ;)

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 02, 2009, 14:59:37 poslijepodne »
Ph kontrolorer iskopcava CO2 dodavanje posto CO2 najvise utijece na pH i posto je jedini uredaj kojeg moze iskopcati, nazalost akvaristu ne moze iskopcati. Medutim posto ima digitalni pokazivac pH vrijednosti akvarista moze vidjeti koji je pH u akvariju te shvatiti da ne treba dodavati nikakve dodatke za smanjenje pH posto je pH vec nizak.

Nisam jos nikad cuo da je ph kontrolorer kriv za algarij niti mi ima logike ovo gore navedeno, po mom misljenju, jer zasto dodavati treset, fosfornu kiselinu... ako postoji CO2 uredaj koji moze spustiti pH na potrebnu vrijednost i na toj vrijednosti je odrzavati ubacivanjem CO2 koji je ujedno potreban biljkama.

Ako nema pH kontrolorera i akvarista ubacuje co2, fosfornu kiselinu, treset... bez kontrole sto bi se trebalo dogoditi? Zar bi akvarij bio ujednacen?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #4 u: Rujan 02, 2009, 16:29:41 poslijepodne »
Onaj tko je u biljnoj akvaristici znat ce o cemu pricam.

Blue, fosforna kiselina ili KH2Po4 (fosfati), makroelement koji je nuzan za rast bilja, dodaje se skupa sa kalijem i nitratima da bi biljke mogle rast...jer pod jakim svjetlom i sa dodavanjem co2 u biljnom akvariju, biljke brzo potrose ono makroelemenata sta nastane od riba,  riblje hrane...pa mi to moramo dodavat. A ti makroelementi snizuju ph.

Tanin iz panjeva isto snizava ph. Treset koji se stavlja kao podloga u biljnom akvariju, snizava ph...tako da u biljnom akvariju, co2 provjereno nije jedina stvar koja utjece na ph i ph kontroleri jednostavno ne funkcioniraju dobro. Ph vrijednost se smanji utjecajem drugih stvari, a ne jer je co2 smanjio ph, pa controller iskljuci dovod co2 (iako ne treba) i automatski nastaju alge.  Sve su to razlozi zasto se koristi i destilirana voda u drop checkeru a ne akvarijska.

Dalje mi se ne da objasnjavat sve postulate biljne akvaristike...kazem biljni akvarista ce bez problema razumjet o cemu pricam i zasto ph contolleri ne funkcioniraju dobro u biljnom akvariju.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #5 u: Rujan 02, 2009, 16:32:40 poslijepodne »
Ako nema pH kontrolorera i akvarista ubacuje co2, fosfornu kiselinu, treset... bez kontrole sto bi se trebalo dogoditi? Zar bi akvarij bio ujednacen?

Biljni akvaristi ne dodaju co2, fosfate, treset i bilo sta drugo bez kontrole...vec po prokusanim i opceprihvacenim sistemima gnojenja ili su vec dovoljno iskusni da vide cega treba dodat u akvarij kako bi biljke rasle.

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #6 u: Rujan 02, 2009, 16:49:10 poslijepodne »
amo po seljački,...

ja naprimjer namjestim na kontroleru da mi gasi CO2 kad spusti na 6,5 pH, i sad bez obzira koja je koncentracija CO2 u akvariju zar nije pametnije da se CO2 tada ugasi nego da nastavi sa radom i dodatno spusti pH,...mislim da je to opasno za ribe i ostale organizme u akvariju,...

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #7 u: Rujan 02, 2009, 17:26:32 poslijepodne »
Amo po seljacki, ja isto vise volim tako....nije bolje zato jer tu vrijednost 6.5 ph, moglo vecim dijelom izazvat sasvim nesto drugo (ono sta sam naveo prije), a ne co2. I sta onda? Nema dosta co2, biljke bez njega ne mogu iskoristit svjetlost, pa zasuci rukave za vadenje algi, a ph controller misli da ima dosta co2 i ne pusta co2 i dalje.

Protupitanje: nije li bolje kupit drop checker za mozda 10€, sode bikarbone za 5 kn, destilirane vode za 10kn,  i napravit kh=4 otopinu u drop checkeru,  i po njemu se ravnat...pa znas na licu mjesta koliko imas co2. I poslije toga, kad nakon par dana namjestis sve, jos ga i maknes. Evo i teksta napisanog http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=47

I skoncentrirat se na aquascaping, ne mislit na alge niti na parametre vode, i imat 1000kn u dzepu.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 02, 2009, 17:33:24 poslijepodne »
Ne ulazim u razloge kupovine ili ne kupovine, stvarno moj post nema veze sa time nego mi nije jasan dio gdje je greska dosla zbog kontrolorera, jer po mom misljenju sigurno nije kontrolorer.
Ako je dodano sa kontrolom (mislim na dodatke) zasto je onda kontrolorer iskopcao CO2?
Po mom misljenju iskopcao ga je zato jer je pH postao nizi od onog od kojeg je oznacen na kontroloreru.
Zasto je oznacen taj nivo pH na kontroloreru onda?
Pretpostavljam radi toga jer nizi pH nije potreban ili je stetan sto znaci da pH kontrolorer nije iskopcao CO2 bocu steta bi bila jos veca?
Ako steta nebi bila veca onda se moze pH kontrolorer spustiti na jos nizi nivo da ne iskopcava CO2.

Koje gnojivo toliko spusta pH da je jace od CO2 reaktora?

Imbalans je negdje napravljen ali to nema veze sa pH kontrolorerom, po mom misljenju.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 02, 2009, 17:45:10 poslijepodne »
Da to poistovijetim sa morskom akvaristikom gdje je situacija obratna posto morski akvariji trebaju visoki pH.
Npr vlasnik nadruka co2 reaktor da mu pusta sto vise CO2 u kal. reaktor da bi se dobilo sto vise karbonata i kalcijuma, uza svu tu količinu kalcijuma i karbonata jos dodaje ekstra 2, 3 mineralna aditiva i stvori totalni ionicki imbalans koji mu rasturi akvarij i stvori alge te onda javi da mu je co2 reaktor kriv jer je pustao previse CO2??

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #10 u: Rujan 02, 2009, 17:50:39 poslijepodne »
E tu dolazimo do poante...nije greska u kontroleru, nego on ne moze jednostavno radit bez drop checkera zbog svega opisanog prije. A opet ako imam drop checker i namjestim sa njim izlaz co2 (24 sata ili preko solenoida da izlazi samo), sta ce mi onda kontroler kad je dc mjerilo za pustanje co2,  i plus sta je 10 puta jeftiniji. Jednostavno kontoler je nepotreban.

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #11 u: Rujan 02, 2009, 17:55:28 poslijepodne »
dakle ti bi ako imaš 6,5 pH i dalje dodavao CO2 u akvarij, a ja nebih jer riskiram pomor riba,...
dakle tu dolazi pH kontroler koji će mi isključiti CO2

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 02, 2009, 17:56:13 poslijepodne »
E tu dolazimo do poante...nije greska u kontroleru, nego on ne moze jednostavno radit bez drop checkera zbog svega opisanog prije. A opet ako imam drop checker i namjestim sa njim izlaz co2 (24 sata ili preko solenoida da izlazi samo), sta ce mi onda kontroler kad je dc mjerilo za pustanje co2,  i plus sta je 10 puta jeftiniji. Jednostavno kontoler je nepotreban.

Zar se ne moze dogoditi da se pri upotrebi gnojiva (  fosforna kiselina KH2Po4..) treseta, panjeva koji kao sto je receno spustaju pH i istovremenom upotrebom CO2 (bez ph kontrolorera ) dode do preniskih vrijednosti pH koji mogu nastetiti akvariju? Ima li takvih situacija u biljnim akvarijima?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #13 u: Rujan 02, 2009, 19:24:51 poslijepodne »
dakle ti bi ako imaš 6,5 pH i dalje dodavao CO2 u akvarij, a ja nebih jer riskiram pomor riba,...
dakle tu dolazi pH kontroler koji će mi isključiti CO2

Evo me, mora sam djecu setat...

Lipi moj Antisa, đava ce in bit ako se ph spusti ispod 6.5. Ja kad sam zadnji put mjerio bio mi je ph oko 6 (prije 2 godine lol) i nikom nista. Pa pogledaj profin biljni, prvi pravi biljni na siteu, ph 5.5 https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=4874.0. Mogao bih sad izvuc da mi se da , jos hrpetinu akvarija biljnih koji imaju nizi ph. Kod ph je jedino bitno da ne padne prenaglo, a to se desi najcesce ako je voda premekana sa niskom kh vrijdnoscu, pa se zato kaze oprez kod omeksavanja vode.

Jedino s cim se ja zamaram i sta gledam je DC, jel zut ili zelen ili plav, za ostalo me bas briga. Dosad nije bilo bas nikih problema reka bi Markovic.  :D

Tako da ti to bas i ne stoji kao razlog nabavljanja ph kontrolera. Kazem ti nije potreban u biljnom akvariju i nikakva korist od njega.

Ako je za ustedu co2 jeftinije je nabavit solenoid i timer, da se pali sat vremena prije svjetla. ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #14 u: Rujan 02, 2009, 19:28:40 poslijepodne »
Zar se ne moze dogoditi da se pri upotrebi gnojiva (  fosforna kiselina KH2Po4..) treseta, panjeva koji kao sto je receno spustaju pH i istovremenom upotrebom CO2 (bez ph kontrolorera ) dode do preniskih vrijednosti pH koji mogu nastetiti akvariju? Ima li takvih situacija u biljnim akvarijima?

Moze ako je voda premekana sa niskom kh vrijednoscu...ja nisam dosad cuo ni za jednu takvu situaciju. Sta se mene osobno tice, ja ti blue koristim zg vodu sa kh16 tako da nemam brige oko toga. Procitaj ovaj Profin tekst gdje je sve lijepo napisano i objasnjeno o osnovnim relacijama i vrijednostima vode...preporuka i svima ostalima.

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=106:akvaristika-naa-svagdanja&catid=26:osnove-akvaristike&Itemid=91

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 02, 2009, 19:45:46 poslijepodne »
A na koliko je bio nastiman Rastamanov kontrolorer da mu je iskopcao CO2?
Na 6,5 ili 5? Ako mu je iskopcavao CO2 mogao ga je spustiti nize pa mu ne bi iskopcao.
Takoder je problem sto biljni akvaristi imaju male količine riba ili se ne baziraju na ribama, koliko sam vidio kod nas ipak vecina drzi velike količine vrijednih riba u akvariju i vrijednosti koje ne stete biljkama mogu stetiti ribama a mozda i kozicama sto objasnjava dosta toboze cudnih uginuca riba.
Dobre informacije o CO2 su ove:

"The effect of acid on the dissociation curve is much more pronounced in some fish than in mammals; this stronger effect is known as the Root effect. The most significant consequence of the Root effect has to do with the function of the blood in the secretion of oxygen into the swimbladder (Pelster and Weber 1991).

The peculiarity of the Root effect is that the blood is not fully saturated with oxygen at low pH, however high the oxygen pressure. This is explained by the fact that fish blood contains two different hemoglobin species, one highly sensitive to acid and the other acid-insensitive. In the presence of high carbon dioxide the former carries no oxygen, while the latter presents the usual dissociation curve for this hemoglobin species (Gillen and Riggs 1973).

The acid concentration goes up deactivating 50% of the haemoglobin (stressing the fish out because its essentially getting half the O2 delivered to its tissues).

The acid (H+ ions) irritate the fish’s gills so that extra mucus is produced. If the acid in the water is quite strong then the mucus will keep being produced and thicken to the point where it prevents O2 from entering at a fast enough rate to keep the fish alive. This is definitely the primary reason fish start breathing quickly.

Extra acid in the water enters the blood and changes the normal concentrations of positive ions like Ca and Na. Difficulty maintaining ionic concentrations in the blood and tissues cause problems with osmoregulation.

The fish soon isn’t able to compensate for the changes and dies from the combined stress of all three reasons.

I think the best practices are not to over do the CO2 levels, or if an extremely high CO2 level is needed it is probably better to remove the fish, or at the very worst raise the CO2 concentration slowly over a period of days or weeks so the fish can adapt to the change and make the physiological adaptations that are needed. If you raise the CO2 slowly the fish will adapt rather than show stress symptoms (which happen because the compensation mechanisms can’t fully compensate for a huge change in a short time frame).

CO2 je vrlo vrlo stetan za ribe u velikim količinama, u količinama koje odgovaraju ubrzanom rastu bilja.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #16 u: Rujan 02, 2009, 20:26:10 poslijepodne »
Ako mu je iskopcavao CO2 mogao ga je spustiti nize pa mu ne bi iskopcao.....

A kako ce znat bez dc na koliko da ga stavi? A ako ima drop checker koji ce mu vrag controler...nastima i pusti na miru. Ako se nesto promjeni bitno vidjet ce na dc-u odmah i amen. Ne treba mu za to controler.

CO2 je vrlo vrlo stetan za ribe u velikim količinama, u količinama koje odgovaraju ubrzanom rastu bilja.
Pa je stetan, al kod biljnih akvarista su biljke u prvom planu i njih vise hranimo nego ribe...a ako se postigne dobar rast biljaka, onda nece skodit taj co2 ribama, jer biljke naprave toliko kisika da su ribe lude od srece i ne mogu ga potrosit cijelog, da se razmnoze i 100 puta preko noci. Evo vidi moje ribe, nista im ne fali i plivaju sretno vec 2 godine, a sve osjetljive vrste, otocinclusi i rhodostomusi, kardinal neonke. A ako se netko brine da ce ribama bit nesto nek kupi solenoid i iskljuci po noci.

Vidi dragi, necu ja vise pisat na ovu temu...sta sam mislio sam rekao i nemam vremena sad ovdje pisat cijelu vecer. Cigu, koji je scaper kao i ja, poznam osobno, pa sam mu htio ustedit lovu, da bez veze ne daje na nepotrebne stvari. A on kad procita ce sam odlucit. Veliki pozz za Rab frajeru.  ;)

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 02, 2009, 20:55:23 poslijepodne »

A kako ce znat bez dc na koliko da ga stavi? A ako ima drop checker koji ce mu vrag controler...nastima i pusti na miru. Ako se nesto promjeni bitno vidjet ce na dc-u odmah i amen. Ne treba mu za to controler.
Pa pitam radi tvog prvog posta gdje si napisao da je Rastamanu pH kontrolorer iskopcao CO2  i zbog toga mu je nastao algarij, pretpostavljam da su mu vrijednosti pH-a bile previsoke na kontroloreru i da ga je mogao spustiti na 5 i CO2 bi mu i dalje isao u akvarij i svi sretni i zadovoljni. Dakle nije pH kontrolorer kriv za probleme niti za neujednacenost vec nesto sasvim drugo.

Takoder koliko ja znam Antimon ima lijepi i uspijesni biljni akvarij a koristi pH kontrolorer  ;)

PH kontrolorer moze biti dodatna sigurnosna opcija u slucaju preniskog pH i otpustanja previse CO2 u akvarij, nije obavezan uopce i moze se imati super akvarij bez njega, po mom misljenju vrlo dobar sigurnosni dodatak u akvarijima sa vecom količinom vrijednih riba. Ali da moze unistiti akvarij ne vjerujem.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 02, 2009, 20:57:57 poslijepodne »
BTW, ovo je interesantna tema, ne sumnjam uopce da Cigo nece poslusati tvoje rijeci, posto imas jako lijepe akvarije te znanje o biljnim akvarijima.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 04, 2009, 12:03:20 poslijepodne »
ljudi nije me bilo nekoliko dana i vidim da ste se raspisali. Hvala lijepo na odgovorima i iskreno nisam se još odlučio za niti jednu opciju. Ovih 1000 kn sigurno neću dati jer mi je preskupo za tako nešto. Još dodam tolko i složim prebolesni akvarij, a ne da imam ph controller.

Prije svega imam doma DC i za sada se prema njemu ravnam, ali stvar je u tome što mi je voda meka, oko 4kh radi ramireza i to mi ponekad zna izazivati probleme, pogotovo kad mi počne padati tlak u boci i mjenja mi se količina balončića koji izlaze. Radi sličnog problema sam izgubio 50tak ribica dok me jednom nije bilo doma. Istina bio je tu dijelomično kriv i regulator koji sam zamijenio.

Mislim da ću se odlučiti za opciju e-baya i za 60 dolara uzeti controller i ako mi se ne sviđa ili događa ovo što ti kažeš LP sigurno neću imati nekih prevelikih teškoća da ga prodam. Slažem se da hrpa toga utijeće na co2, ali mislim da u mom akvariju prije svega na njega utijeće co2 i ph kontroler mi je samo preventiva da ne dođe do trovanja.

Iskreno za sada je ideja na stand by, pa ću odlučiti što se isplati, a što ne.