Srpanj 25, 2025, 04:31:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Smedje alge  (Posjeta: 1750 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tibor

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Smedje alge
« u: Rujan 04, 2009, 21:32:39 poslijepodne »
U akvariumu mi se od nedavno na staklu javlja smedja alga, a na vrhu panja (blizu neonki) zelena cupava alga.Citao sam na situ da se smedje alge javljaju zbog slabog svetla i viska silicijuma.AQ mi ima oko 90-ak litara (efektivno oko 80 l vode)a svetlo cine dve neonke od 18w i 20w.Podloga je cist sljunak,pa ne znam odakle silicijum.U AQ sipam cesmovacu i kisnicu (pola-pola).Svake sedmice menjam 1/4 vode.Od nedavno sam instalirao diy co2 sistem.Da li je to uticalo na pojavu smedje alge?Da je svetlo slabo ne bi se javljale zelena cupava i zelena tackasta alga,bar ja tako rezonujem.Zeleo bih da cujem vasa misljenja i savete.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Smedje alge
« Odgovori #1 u: Rujan 04, 2009, 21:46:01 poslijepodne »
a gle.... manjak svjetla ne bi trebal bit neki problem, možda si krivo razumio da se mogu javit kod slabijeg il starijeg intenziteta svjetla, jer neonke mjenjaš jednom godišnje upravo zbog temperature svjetla koju daje neonka.

pojava zelene točkaste može značit manjak fosfata u vodu, a ova druga slabija filtracija, tak da je to vrlo nezahvalno govorit o čem je rječ, daj reci kakva je filtracija u akvariju i dal dodaješ makroelemente, mikroel., koliko dugoo ti radi svjetlo

Offline Tibor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 04, 2009, 22:20:41 poslijepodne »
Imam spoljasnji filter od 15 l sa kuglama,perlama,perlonskom vatom i sundjerima i potapajucu pumpu (ne znam joj protok) pa zato mislim da je filtracija dobra.Od preparata sam dodavao PlantaMin i nista vise.Prestao sam ga dodavati jer sam primetio da posle sipanja u AQ ribe postaju pasivne i ne uzimaju hranu.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Rujan 04, 2009, 22:29:33 poslijepodne »
znači želiš reć da ne dodaješ ništa od hrane za bilje?

onda je u tome vjerojatno i problem jer bilje troši hranu iz podloge oi prek lista, tak da vjerujem da bi dodavanjem mirko i makro el, rješio stvar, a ova zelena čupava možda imaš višak nitrata u aq, probaj svaki drugi dan mjenjat vodu pa bi trebalo bit bolje

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 05, 2009, 14:30:49 poslijepodne »
dosta ti je važno koliki je protok pumpice, nije isto da li se volumen akvarija okrene 2 ili 8 puta na sat.

s obzirom na to da ne gnojiš, a imaš samo šljunak problemi su ti vjerojatno nastali kad si dodao CO2 pa je bilje prvo potrošilo sve što je uspijelo pokupiti i onda je krenula alga.

morao bi gnojiti, ili izbaci CO2 pa sa promjenama vode održavaj stabilnost elemenata u akvariju.

također, planta min ti je gnojivo sa mikroelementima uz dodatak kalije, tebi prvo trebaju makro (N+P+K) pa tek onda mikro.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Tibor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 05, 2009, 20:25:58 poslijepodne »
Protok pumpe mi je oko 400 l na sat (ako se dobro secam) a svetlo mi gori oko 15-16 sati.Voleo bih cuti misljenje ostalih akvarista koja djubriva da koristim, tj koja bi mi preporucili za moj AQ.Prvenstveno mislim na gotove preparate jer nemam vremena ni znanja da pravim neke diy kombinacije.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Rujan 05, 2009, 20:43:19 poslijepodne »
uuuuu...svijetlo predugo gori.Kod tvog akvarija bi trebalo biti upaljeno max.10-12h

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #7 u: Rujan 05, 2009, 21:52:34 poslijepodne »
svi ranije su ti odlično odgovorili, samo bih dodao:

protok vode: vrlo važan, na primjer: na mojih efektivno 45 lit je unutarnji Eheim i dodana pumpa od 420 lit/h koja vrti vodu po akvariju, tako su mi preporučili iskusniji

gotova gnojiva - preporuka: Profito za mikro, za makro Nitro i Fosfo, sve ovo od EasyLife-a. Postoje i drugi preparati, ali posebno je važno da su nitrati i fosfati odvojeni

EDIT: DIY makro je jako lagano napraviti
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #8 u: Rujan 06, 2009, 11:50:45 prijepodne »
Kako se radi Diy makro?
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #9 u: Rujan 06, 2009, 12:34:14 poslijepodne »
Kako se radi Diy makro?

U ljekarni se kupe soli koje ti trebaju (ovdje na forumu se dosta cesto organizira kolektivno kupovanje) i imas jedan program koji skines s neta gdje ti kaze koliko soli ide u xyz ml destilirane vode da bi ti 1ml te otopine digao koncentraciju fosfata/nitrata/kalija za xyz ppm-a u xyz litarskom akvariju  :up:
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Tibor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Rujan 06, 2009, 14:34:26 poslijepodne »
Zasto je vazno da nitrati i fosfati budu odvojeni?

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #11 u: Rujan 06, 2009, 18:36:34 poslijepodne »
ako su odvojeni možeš svaki i dodavati odvojeno po potrebana, npr.: ako treba pojačati (ili smanjiti) nitro, tako i napraviš, da su zajedno, nepotrebno bi dodavao i nitro i fosfo
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline tiestos

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #12 u: Rujan 18, 2009, 19:17:03 poslijepodne »
hoćemo organizirat kolektivno kupovanje elemenata?