Srpanj 11, 2025, 05:14:06 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Par pitanja u vezi Co2 boce  (Posjeta: 6212 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline M23_Vu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
Par pitanja u vezi Co2 boce
« u: Srpanj 20, 2009, 16:49:20 poslijepodne »
Nabavio sam Co2 bocu i sad imam nekoliko problema-pitanja? Da li boca mora biti uspravno ili može biti polegnuta?
Slavonci da li znate nekog dobrog i jeftinog tokara da mi napravi neki držač za bocu i sredi navoje jer ne mogu staviti regulator?
Da li se može skinuti igličasti ventil sa tog regulatora kako bi mogao staviti spliter sa dva igličasta?

Offline krco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: Par pitanja u vezi Co2 boce
« Odgovori #1 u: Srpanj 20, 2009, 18:06:44 poslijepodne »
koliko znam boca mora biti uspravno.

Što se tiče prilagodbe navoja to je malo škakljivo. Stvar je pod tlakom ne tako bezopasnog plina, pitanje je kako je izvedeno brtvljenje - da li putem konusnog spoja ili gumenom brtvom....
Inače, sve se dade napraviti, mora biti od mesinga i najčešće je dosta precizno po pitanju dosjeda.

Malo više informacija bi pomoglo, možda slika...

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #2 u: Srpanj 20, 2009, 18:54:58 poslijepodne »
mislim da će se morati samo malo proširiti navoji na regulatoru...                                             http://global.ebay.com/SMS122_PH_CONTROLLER_Milwaukee_CO2_REGULATOR_MA957/370230703000/item
http://cgi.ebay.com/2-way-Brass-CO2-Diffuser-Splitter-Solenoid-Regulator_W0QQitemZ250399148389QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item3a4cf3c965&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1205|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318|301%3A1|293%3A1|294%3A50

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 21, 2009, 02:11:00 prijepodne »
Sory, no niti pored ovih linkova ne kužim di je problem. Kakvu bocu imaš, koji navoj? Pusti linkove, slikaj to izbliza.
Inače, ja isto imam SMS 122 ph milwaukee controller, no kao igličasti ventil koristim messerov industrijski, elektroventil je neki no name (koji je bajdvej krepao, pa trenutno CO2 curi non stop dok mi ne dođe JBL-ov na 12 V) a boca je ona koja se koristi za vatrogasne aparate.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #4 u: Srpanj 24, 2009, 19:14:08 poslijepodne »
evo samo da javim da sam riješio sve probleme tj.tokar ih je riješio...navoj od regulatora je malo proširio,jedan igličasti je skinuo i stavio spliter sa dva igličasta....

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #5 u: Srpanj 28, 2009, 09:31:34 prijepodne »
Evo opet trebam par odgovora...znači imam Milwaukee CO2 regulator MA957 sa dva igličasta ventila....
1.glavni ventil od  boce mora biti skroz otvoren-to znam a koliko treba biti ovaj redukcijski na regulatoru(na slici crno)...ako ga skroz zavrnem onda onaj odušak piči iz boce?
2.solenoid mi je priključen na timer i sve se pali kad i svjetlo ali svako jutro ista priča-ponovno moram namještati koliko mjehurića hoću da mi izlazi...tj.najveći problem mi je neredovitost izlaska co2 kao npr.kod Diy varijante i to me izluđuje....uložio sam novce a nisam ništa dobio...molim vas pomagajte...

http://cgi.ebay.com/MA957-CO2-Regulator-Solenoid-Bubble-Counter-MA-957_W0QQitemZ380141864674QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item58823886e2&_trksid=p4634.c0.m14.l1262

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Srpanj 28, 2009, 19:41:03 poslijepodne »
sta se dogadja? kad solenoid otvori da li co2 izlazi puno vecom brzinom nego prethodni dan? ako je tako pusti neka izlazi nekih desetak minuta pa ces vidjet da li usporava kako pada pritisak.

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 29, 2009, 13:37:35 poslijepodne »

2.solenoid mi je priključen na timer i sve se pali kad i svjetlo ali svako jutro ista priča-ponovno moram namještati koliko mjehurića hoću da mi izlazi...tj.najveći problem mi je neredovitost izlaska co2 kao npr.kod Diy varijante i to me izluđuje....uložio sam novce a nisam ništa dobio...molim vas pomagajte...

A zašto tako kad imaš Milwaukee kontroller koji ti pogoni solenoid. Pa nakontroleru podesiš koliki hoćeš da ti je pH i on ti cimne solenoid kad god pH skoči preko zadane vrijednosti. Kad je dostignuta zadana vrijenost pH, Milwaukee isključi solenoid i tako održavaš pH konstantan. Mislim da nije potrebno to sve još kontrolirati dnevno/noćnim režimom. Druga je stvar kad ne biš iamo kontroler  ;)
Ovako ako ti se Milwaukee kontroler pali samo po danu (dakle kad se pali svjetlo)imaš onemogućen njegov rad u noćnom režimu. Meni je crko solenoid pa sam namjestio da konstantno piči CO2, a Milwaukee mjeri pH i desi se da pH oscilira i do 0.3 stupnja - ono po noći padne na 6.5 - 6.6 a po danu (prije nego se ugasi svjetlo) dođe do 6.7 -6.8. No kad mi je solneoid bio ispravan pH je postojano održavao namještenih 6.7 bez obzira na doba dana/noći, upaljeno svjetlo ili ne.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #8 u: Srpanj 29, 2009, 18:07:24 poslijepodne »
evo dogodilo se sranje...otpustio sam taj crni ventil kako bih mogao na igličastom fino regulirati mjehuriće i dođem kući s posla kad ono 40 bara iscurilo u akvarij!!!!!posljedice jako male "samo" 4 ancitrusa su uginula....sa 2 velike zamjene vode + 2 filtera,protočna pumpa koji mreškaju vodu i pumpica uspio sam spasiti ostale ribe....
sta se dogadja? kad solenoid otvori da li co2 izlazi puno vecom brzinom nego prethodni dan? ako je tako pusti neka izlazi nekih desetak minuta pa ces vidjet da li usporava kako pada pritisak.
ne co2 izlazi polako,ja ga narihtam kako želim i to je to...danas sam zajebo stvar jer očito taj crni ventil mora biti zavrnut do granice dok ne pišti da izlazi co2...ali je onda na igličastim jako teško narediti npr.2 mjehurića u sekundi....

A zašto tako kad imaš Milwaukee kontroller koji ti pogoni solenoid. Pa nakontroleru podesiš koliki hoćeš da ti je pH i on ti cimne solenoid kad god pH skoči preko zadane vrijednosti. Kad je dostignuta zadana vrijenost pH, Milwaukee isključi solenoid i tako održavaš pH konstantan. Mislim da nije potrebno to sve još kontrolirati dnevno/noćnim režimom. Druga je stvar kad ne biš iamo kontroler  ;)
Ovako ako ti se Milwaukee kontroler pali samo po danu (dakle kad se pali svjetlo)imaš onemogućen njegov rad u noćnom režimu. Meni je crko solenoid pa sam namjestio da konstantno piči CO2, a Milwaukee mjeri pH i desi se da pH oscilira i do 0.3 stupnja - ono po noći padne na 6.5 - 6.6 a po danu (prije nego se ugasi svjetlo) dođe do 6.7 -6.8. No kad mi je solneoid bio ispravan pH je postojano održavao namještenih 6.7 bez obzira na doba dana/noći, upaljeno svjetlo ili ne.
nemam ph kontroler nego samo regulator...

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 30, 2009, 16:04:43 poslijepodne »
Uh, loše vijesti  :(

Stvarno sam iz linkova koje si stavio mislio da imaš SMS 122..
Znači sa ovog likna:  http://global.ebay.com/SMS122_PH_CONTROLLER_Milwaukee_CO2_REGULATOR_MA957/370230703000/item
ti ustvari nemaš SMS122 (ono zeleno s deisplayem) već samo regulator (ono s dva manometra) + solenoid.

Tada prvo treba spojiti regulator na bocu, zatim na regulator solenoid, zatim otvoriti bocu i provjeriti da su se obje kazalje na regulatoru postavile na neke vrijednosti. Prva kazaljka (ona bliže boci) pokazivat će tlak u boci, dok će druga kazaljka pokazivati tlak na izlazu iz regulatora. Z apočetak podezi izlazni tlak na cca 1 bara - dovoljno je. Provjeri da je tlak na drugom manometru postojan  - dakle da se ne miče druga kazaljka u npr. sat vremena (solenoid još nije pod naponom) jer ćeš na taj način ispitati da ti sistem negdje ne gubi CO2 prije nego uopće i uđe u akvarij. AKo se druga kazaljka pomakla, nešto sa spojevima ne valaj i boca će ti kratko trajati - možda se upravo to tebi dogodilo?
Pustiti struju u solenoid da isti počne propuštati plin i prati broj mjehurića namještavajući ventil na regulatoru.
Onako kako podesiš pusti i provjeri sutradan kad se upali svjetlo (kad u solenoid dođe struja) i provjeri - CO2 bi trebao ići istim intenzitetom kao jučer. Moguće je da je potrebno još malo otvoriti igličasti ventil dok se sve ne ustabili, ali nakon par dana sustav bi trebao biti podešen. ;)

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #10 u: Srpanj 30, 2009, 17:14:34 poslijepodne »
e ovako....prva kazaljka je bila na 50 bara i to je to....druga kazaljka? e tu je problem...kako podesiti izlazni tlak? pogledaj Krco sliku regulatora i možda vidiš na desnoj kazaljci da zapravo ona ide naopako....tj.kad odvrnem taj glavni regulator ona se počne dizati i dođe na 10???? kad je zavrnuta skroz tj.dok ne počne pištati onda padne na onaj stoper prije 0????i kako dobiti 1-2 bara???? slab sam s engleskim pa ako ima netko volje da mi sroči nekoliko rečenica pa bi poslo mail i tražio da mi pošalju uputsva?

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 31, 2009, 11:39:47 prijepodne »
Mislim da bi se ova tema trebala preimenovati u nešto tipa "par pitanaja u vezi MA 957"  ;)
Dao sam si malo truda na WEB-u i pronašao stranicu na kojoj vjerujem sve piše:

http://www.automatedaquariums.com/mw_957_info.htm

U prilog sam stavio i PDF fajlu.

Ukratko, slobodni prijevod bi bio sljedeći:

BRIGA O SPREMNIKU (misli se na CO2 bocu):
Osiguraj bocu kako ne bi pala i oštetila se. Provjeri da navoji na boci nisu oštećeni, da nisu masni, prljavi ili nauljeni. Očisti prašinu i prljavštinu sa čistom krpom. NE SPAJAJ REGULATOR UKOLIKO NA NAVOJIMA IMA PRLJAVŠTINE ILI MASNOĆE Ulje i masnoća mogu stvoriti eksplozivnu smjesu u prisutstvu zraka.  Kratko otvori ventil na boci kako bi eventualne nečistoće u grlu boce izašle kroz ventil. Koristi teflonske trake na navojima prije spajanja ragultora na bocu. Ukoliko se taj korak preskoči rezultat može biti gubljenje plina!

SPAJANJE REGULATORA I UPOTREBA:
 Spoji regulator na ventil boce stavljajući između regulatora i boce plastični O-prsten koji je došao s kompletom (nije prikazano na slici) i dobro zategnite maticu. Ukoliko ne stavite taj plastični O-prsten, rezultat opet može biti gubitak plina.
Odvidajte  veliki mesingani prsten (G) koji se nalazi na brojaču mjehuriča (H) i napunite brojač mjehurića do nivoa 1/2 sa vodom.
Uvjerite se da je igličasti ventil (B) zatvoren prije nego počnete puniti vodu. Kad ste napunili vodu, vratite nazad mesingani O-prsten (G).
Prije nego otvorite ventil na boci, okrenite botun za podešavanje regulatora (E) suprotno smjeru kazaljke na satu do trenutka kada više nećete osjećati otpor (tlak) na botunu. Nemojte odrvrnuti taj botun za regulaciju do kraja. UKOLIKO SE VENTIL NA BOCI OTVORI, A BOTUN ZA REGULACIJU JE ZATVOREN, MOŽE DOĆI DO OŠTEĆENJA REGULATORA!
VRLO LAGANO, POLAKO I OPREZNO
otvorite ventil na boci DO KRAJA kako bi se zabrtvio spoj na ventilu boce. Količina plina u boci sad se može očitati na mjeraču (manometru) visokog pritiska (D).
Uključi solenoid u utičnicu na zidu koja je uzemljena ili na jedan od ovih kontrollera. Solenoid troši nešto više od 6W i normalno je da se zagrije tijekom rada.
Otvori igličasti ventil (B) suprotno smjeru kazaljke na satu. Okreni botun za podešavanje regulatora (E) u smjeru kazaljke na satu sve dok ne počneš očitavati tlak na manometru niskog tlaka (F) u vrijednosti otprilike 10lbs na vanjskom rubu brojčanika (koristiti brojeve u gornjem retku). Sada bi se trebali vidjeti mjehurići kako se pojavljuju u brojaču.
Isključi solenoid  (C) iz zida ili kontrollera, odvidaj tlačni priključak, provuci cijev za zrak kroz priključak i spoji cijec na cijevni spoj (A). Uvjeri se da su cijevi čvrsto spojene na cjevnom spoju i da je cijev pritisnuta do kraja. navicite tlačnu maticu na cijevni spoj i zategnite.
Uključi opet solenoid (C) u utičnicu na zidu ili u pH kontroller, i podesi brojač mjehurića na reaktoru koristeći igličasti ventil (B). Fino podešavanje može se postići ili pomoću igličastog ventila (B) ili podešavanjem izlaznog tlaka na regulatoru pomoću botuna (E) kao što je bilo objašnjeno u prethodnom koraku. Što više povečavaš pritisak koji možeš očitati na manometru niskog tlaka (F) to će ti teže biti fino podesiti brojač mjehurića korištenjem igličastog ventila (B). Zbog toga je poželjno da držiš tlak na manometru niskog tlaka čim niže i da podešavaš brojač mjehurića samo upotrebom igličastog ventila (B)

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #12 u: Srpanj 31, 2009, 15:42:00 poslijepodne »
Evo krco stvarno ne znam šta bih rekao....stvarno svaka čast za trud i veliko hvala za pomoć!!! :respekt-ss:

sad moram čekati da mi se napuni boca pa ću onda probati po uputama i vidjeti kako,šta ,gdje i zašto...

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 03, 2009, 09:12:37 prijepodne »

No frks.
Ajde javi rezultat. ;)

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #14 u: Kolovoz 14, 2009, 10:39:24 prijepodne »
evo uskoro dolazi boca.... imam još jedno pitanje...zašto na drugom manometru mi kazaljka ide unatrag.... tj. kad otvorim ventil na regulatoru ona skoči na 10 bara a kad ga zavrnem do granice kad curi co2 na onaj ispust onda udara u onaj graničnik????

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #15 u: Kolovoz 14, 2009, 12:09:29 poslijepodne »
evo uskoro dolazi boca.... imam još jedno pitanje...zašto na drugom manometru mi kazaljka ide unatrag.... tj. kad otvorim ventil na regulatoru ona skoči na 10 bara a kad ga zavrnem do granice kad curi co2 na onaj ispust onda udara u onaj graničnik????

evo da sam sebi dam odgovor...pričao s majstorima i zaključak je da sam dobio regulator s neispravnim manometrom za izlazni tlak... :punch:

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #16 u: Kolovoz 19, 2009, 12:17:53 poslijepodne »
evo promijenjen manometar za izlazni tlak,boca spojena i sad sve šljaka i nadam se da će tako i ostati...hvala svima na pomoći...krco još jednom  :respekt-ss:

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 19, 2009, 13:57:47 poslijepodne »
Bravo, konačno dobre vijesti!
Sad slijedećih par tjedana prati pH u vodi i po potrebi dodatno fino reguliraj dok se sustav ne ustabili. Ne pretjeruj sa finim podešavanjem +/- sekunda da ti izađe mjehurić već prvo prati, pa ako ti pH padne ispod željene vrijednosti za par desetinki, onda smanjuj. Normalno je da pH varira par desetinki između dnevnog i noćnog režima. Meni je u ovih mjesec dana dok sam bio bez solenoida CO2 išao konstantno i noću i danju, pa je pH varirao između 6,4 po noći do 6,8 po danu, čak sam primijetio i vrijednost 6,9 koja je tu i tamo došla na display-u SMS kontrollera prije gašenja rasvjete. Sad kad mi je konačno došao novi solenoid, kreće se u intervalu od 6,4 do 6,6 i to neovisno o dobu dana ili noći. Naravno, imam SMS122 namješten na 6,5 i novi solenoid radi ko urica:)

Offline aquavu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
« Odgovori #18 u: Kolovoz 19, 2009, 21:25:30 poslijepodne »
Znači problem riješen.  ;) :P