Srpanj 25, 2025, 19:34:42 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Molim pomoć oko odabira bilja  (Posjeta: 1433 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Triput

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Molim pomoć oko odabira bilja
« u: Kolovoz 24, 2009, 16:29:08 poslijepodne »
Kao prvo, želim pozdraviti sve forumaše. Odličan je forum i ima puno korisnih informacija  :up:

Ovako... dobio sam mali akvarijčić od 25 litara. Sada ga postavljam i instaliravam pa mi treba mali savjet. S obzirom da je to mali kapacitet vode, akvarij će vjeropjatno biti malo preopterećen ribama (iako cu naravno ostati u granicama pristojnog, uzeo bih jednog sijamskog borca (Betta splendens) i nekoliko razbora (Rasbora heteromorpha), pa će trebati zdrava populacija brzorastućeg bilja koje će kvalitetno procesuirati otpadne materijalne. Zamislio sam da to bude svojevrsni biotopski akvarij. Obje ribe dolaze iz otprilike istog područja i želio bih također korisititi bilje koje se prirodno nalazi u njihovom staništu. Akvarij je visok 25 cm-a pa sam ograničen na biljke koje rastu u otprilike tim gabaritima. Dakle trabao bih savjet o tome koju biljku i gdje najbolje nabaviti (u Zagrebu) s obzirom na ribe koje planiram imati.  Želio bih posaditi dvije vrste bilja. Jednu, kojoj treba dosta svijetlosti i koja bi rasla u pozadini, do nekih 30 cm-a visine, i drugu niskorasnu (neku vrstu mahovine možda), koju bih pričvrstio za komad mangrovog drveta.

I jedno malo of topic pitanje. Koliko bih jediniki Cherry kozice (Neocaridina heteropoda) morao minimalno nabaviti da bi se uspješno parile i razmnožile i općenito što je još važno za njihovo parenje. Ako netko ima osobnog iskustva s njima, neka napiše koliko su zapravo uspješne u suzbijanju algi.

Eto toliko za sada. Želio bih što prije nabaviti bilje tako da se cijeli akvarij "uhoda" prije nego što ubacim ribice.

Ovo mi je prvi akvarij tako da su svi savjeti dobrodošli.  ;)

Offline bare

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Odg: Molim pomoć oko odabira bilja
« Odgovori #1 u: Rujan 05, 2009, 12:46:56 poslijepodne »
panj i javanska mahovina na njemu
Obavezno ehinodurus tennelus kao tepih.
Straga limnophila sessiliflora.

U 25 litara ne može se puno toga  stavit.