Moram malo da prodiskutujem na navode sto je splicost napisao (nadam se da ne zamera

)
...poslo sam e-mail direktno na tvornicu od caymana sa pitanjem u svezi silikona i dobio sam odgovor da je silikon korišten u tvorniakim akvarijima industriski (pa što tocno znacilo ne znam)te da ga nema kao takvog nigdje kupiti jer su posebne metodologije za njega ta da nakon ni 30god nema promjena na njemu po njihovim..
Veoma dobro i pametno uradjeno sto si im poslao E-Mail sa takvim pitanjem. Samo sto ja ne bih sa njima vise oko toga polemisao vec bitrazio tu garanciju od 30 godina na spojeve o kojim oni govore. To sto oni tvrde daimaju specijalne fabricke silikone i sto nigde to mi ne mozemo naci u trgovinma, ne znaci da je takav silikon bolji od nekog silikona zaprofi lepljene akvarijume sa ogromnim litrazama (preko 2000-3000 l pa cak i vise) koji se moze naci u trgovinma ali na zalost ne kod nas vec u Nemackoj , Holandiji, Italiji i SAD-u. Za mene takve tvrdnje izgledaju kao kada gledam na SAT-TV-u one TELE-SHOP reklame.
...te da akvarije spaja robot pri nekakvim vakum prešama a ne rucno kao što mnogi misle te da je njima u interesu reai meni da bi ga trebalo bacit tj zamijenit ali da oni kažu da sam miran 30god te da bi mi to nešto trebalo da znaai kad mi oni kažu u svezi sigurnosti.
Naravno da roboti ne samo da spajaju stranice, vecistiskuju silikon u spojevevrlo precizno i kada prese te stranice sastave , pritisnu sa odredjenom silom pritiska i visak silikona koji se pojavi,... on ostaje . Taj visak silikona vrlo kompaktno i jednako izgleda bas iz tog razloga sto to rade roboti , znaci precizno spajanje stranica bez korekcija i vrlo precizno nanesen silikon (masa silikona ) .
Kod rucno lepljenih akvarijuma takvo precizno sastavljanje je nemoguce jer covek ne moze da odredi tacnu putanju stranica kod sastavlajnja akvarijuma, uvek se desi da stranice koje smo sastavili malo se pomere (dovoljno je i 1 mm) daistisnut silikon ne bude lep i kompaktan na izgled.Jos jedan razlog je i istiskivanje silikona iz tube na stranice, koje se satavljaju. Tu preovladava iskustvo i tehnika majstora , neki majstori mogu da veoma jednako i precizno izvuku silikonski nanos ,tako kada sastavljamo akvarijum mogu da sasvim lepo i fino izgledaju takvisastavi, slicno fabrickim pod presama

(ovo govorim iz iskustva ,manje akvarijume tako lepim dasastavi u potpunosti izgledaju kao fabricki )
E samo da se vratim kod tih vecih akvarijuma kod kojih vizuelno nije lep sastav. Tu se naknadno izvlace tz. fugne, neko to radi sa prstima sto je ruzno a neko sa trakama (prethodno se zalepe trake doklece bitisilikonske fugne) ili sa specijalnim alatom kao na primer "Fugen boy" . Tu je samo ta vizuelna razlika u tim sastavima izmedju fabrickog i DIY akvarijuma. Ne znam da li je neko video kako izgleda akvarijum sa izvucenim fugnama, sa tim alatom "Fugen boy"-om? Meni licno mnogo lepse izgleda nego kod fabrickog akvarijuma! Da...da, samo ako ste imali prilike da tovidite.
...Ruano ljepljeni akvariji tj ti silikoni zaista nakon 10god otvrdnu te izgube elasticitet ali da o tome nisu kompetentni govorit
i sad kad mi neko kaže da se isplati pravit akvarij s obicnim silikonom