Srpanj 28, 2025, 22:23:13 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: zamor silikona  (Posjeta: 6391 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline splicost

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
zamor silikona
« u: Siječanj 03, 2005, 01:05:00 prijepodne »
u svezi komentara želio bi da razjasnimo pitanja u svezi silikona te ponovnog ljepljenja starih akvarija koje se ovdje spominje
nemam iskustva pretjeranog u svezi toga ali u tropical fish-u u kojeg stvarno vijerujem jedan je eitatelj spomenio to da je akvarij vea star 15god te dali je potrebno opet ljepit novi silikon itd. a odgovor je zvuaao
da je to dosta eesto pitanje ali po iskustvu  ako silikon nema nekakvih ošteeenja ili vidno promjene boje usljed istezanja te ako su rubovi zaljepljeni a ne da voda ulazi  ili ako pri transportu nije bili eudnih dogodovština da nema razloga za brigu jer da vea posjeduje akvarije stare oko 20-25god veae litraže te da je prije 5 god pri generalki dosta o tome razmišljao i diskutirao sa kompetentim ljudima o tome te došo do tog zakljueka da nema razloga za brigu
sad me zanima vaša iskustva jer je to pitanje dosta bitno jer nebi baš bilo fino da se 230l razlije po kuai
a godine prolete u tren jer ja imam jedan akvarij star 9 god.(što te goidine lete) a ne aini mi se baš da  mu je silikon  išta u lošijem stanju nego kad je bio novEdited by: splicost

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
zamor silikona
« Odgovori #1 u: Siječanj 03, 2005, 03:00:00 prijepodne »

Ne mozes da trazis iskustva drugih akvaristada bi donosio sud osilikonu,kada imas odproizvodjaca u deklaraciji napome i karakteristike tog istog silikona. Vecina acetatnih silikona ima svoj vek trajanja u tubi (to je obavezno naznaceno) i vek trajanja na spojevima (ne mora da bude uvek naznaceno na tubi) . Razlog sto se vek trajanja silikona na spojevima ne pojavljuje kod svih proizvodjaca silikona na tubama , sam razmisli i proceni zasto.

Svaki vezivni materijali (razne mase za lepljenje) imaju svoj "radni"vek trajanja. Tako i slikon ima svoju maksimalnu upotrebljivost a to je 10 godina . Sve preko toga,sigurnost vezivanja tih spojevadaleko brzeopada, zavisno od kvaliteta silikona i uticja spoljnih faktora. . Tacno je da neki akvarijumi mogu i do 15 godina da drze spojeve ali siguran budi da njegova sigurnost u tim spojevima daleko manja nego kada je akvarijumtek izlepljen i dobro osusen sa svezim silikonom.

. A za takve i slicne odgovore dobijenih od "Tropical fish-a" i slicnih,ja nemam nikakavkomentar . Samo cu tireci, ako ti neko kaze za nesto sto nije nimalo logicno a on jesamo stranac ili navodno neko zvucno ime ,znacili to da trebaslepo prihvatiti ili malo bolje proveriti kod kompetentnih ljudi za to ? Tropical Fish nije ni malo kompetentan za proizvode kao sto je silikon. Ako zelis kompetentan odgovor , obrati se nekom proizvodjacu silikona i dobices sve odgovoreu vezi silikona, od hemiskog sastava silikona do veka trajanja.

Ne znam , koliko sam ti pomogao oko odluke ali to je moj stav. Samo da ti napomenem da imam dosta iskustva sa lepljenjem akvarijuma i sa silikonima

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
zamor silikona
« Odgovori #2 u: Siječanj 03, 2005, 10:22:00 prijepodne »
Ok,sve što se napisali ima nekog smisla , no sada bi ja pokrenuo"lov na vještice" !!!
Pitanje!!!??
Koji je silikon po svojim svojstvima najbolji i najdugovjeeniji bez obzira na cijenu u vele ili malo prodaji i gdje ga ima za kupiti!!?

Offline splicost

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #3 u: Siječanj 03, 2005, 19:25:00 poslijepodne »
pošto mi je fauna tako?er kompetentan u svezi akvarija i njihovoj izradi poslo sam e-mail direktno na tvornicu od caymana sa pitanjem u svezi silikona i dobio sam odgovor da je silikon korišten u tvorniakim akvarijima industriski (pa što tocno znacilo ne znam)te da ga nema kao takvog nigdje kupiti jer su posebne metodologije za njega ta da nakon ni 30god nema promjena na njemu po njihovim istraživanima osim ako nije pri nekakvim transportima staklo oškrnuto na rubovima tj. spojevima te da akvarije spaja robot pri nekakvim vakum prešama a ne rucno kao što mnogi misle  te da je njima u interesu reai meni da bi ga trebalo bacit tj zamijenit ali da oni kažu da sam miran 30god te da bi mi to nešto trebalo da znaai kad mi oni kažu u svezi sigurnosti.
Ruano ljepljeni akvariji tj ti silikoni zaista nakon 10god otvrdnu te izgube elasticitet ali da o tome nisu kompetentni govorit
i sad kad mi neko kaže da se isplati pravit akvarij s obicnim silikonom
ps. možda ovo ne vrijedi za druge tvorniake akvarij ali sa mojim sam ja miran utiješili su me     a vi ostali ljepite jer ipak fauna  tj njegova iskustva nisu baš za zanemaritEdited by: splicost

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
zamor silikona
« Odgovori #4 u: Siječanj 03, 2005, 20:20:00 poslijepodne »

Robot kažeš, baš japrije par danagledam one spojeve na svom Caymanu i mislim "ma nema šanse da je ovo netko s tubom prelazio". Baš me zanima kad ae ti malo veai modeli (cca 350L) od Ferplasta doai u prodaju

Offline Fauna

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2005, 21:52:00 poslijepodne »

Moram malo da prodiskutujem na navode sto je splicost napisao (nadam se da ne zamera)

Citat: splicost
...poslo sam e-mail direktno na tvornicu od caymana sa pitanjem u svezi silikona i dobio sam odgovor da je silikon korišten u tvorniakim akvarijima industriski (pa što tocno znacilo ne znam)te da ga nema kao takvog nigdje kupiti jer su posebne metodologije za njega ta da nakon ni 30god nema promjena na njemu po njihovim..

Veoma dobro i pametno uradjeno sto si im poslao E-Mail sa takvim pitanjem. Samo sto ja ne bih sa njima vise oko toga polemisao vec bitrazio tu garanciju od 30 godina na spojeve o kojim oni govore. To sto oni tvrde daimaju specijalne fabricke silikone i sto nigde to mi ne mozemo naci u trgovinma, ne znaci da je takav silikon bolji od nekog silikona zaprofi lepljene akvarijume sa ogromnim litrazama (preko 2000-3000 l pa cak i vise) koji se moze naci u trgovinma ali na zalost ne kod nas vec u Nemackoj , Holandiji, Italiji i SAD-u. Za mene takve tvrdnje izgledaju kao kada gledam na SAT-TV-u one TELE-SHOP reklame.

...te da akvarije spaja robot pri nekakvim vakum prešama a ne rucno kao što mnogi misle te da je njima u interesu reai meni da bi ga trebalo bacit tj zamijenit ali da oni kažu da sam miran 30god te da bi mi to nešto trebalo da znaai kad mi oni kažu u svezi sigurnosti.

Naravno da roboti ne samo da spajaju stranice, vecistiskuju silikon u spojevevrlo precizno i kada prese te stranice sastave , pritisnu sa odredjenom silom pritiska i visak silikona koji se pojavi,... on ostaje . Taj visak silikona vrlo kompaktno i jednako izgleda bas iz tog razloga sto to rade roboti , znaci precizno spajanje stranica bez korekcija i vrlo precizno nanesen silikon (masa silikona ) .

Kod rucno lepljenih akvarijuma takvo precizno sastavljanje je nemoguce jer covek ne moze da odredi tacnu putanju stranica kod sastavlajnja akvarijuma, uvek se desi da stranice koje smo sastavili malo se pomere (dovoljno je i 1 mm) daistisnut silikon ne bude lep i kompaktan na izgled.Jos jedan razlog je i istiskivanje silikona iz tube na stranice, koje se satavljaju. Tu preovladava iskustvo i tehnika majstora , neki majstori mogu da veoma jednako i precizno izvuku silikonski nanos ,tako kada sastavljamo akvarijum mogu da sasvim lepo i fino izgledaju takvisastavi, slicno fabrickim pod presama(ovo govorim iz iskustva ,manje akvarijume tako lepim dasastavi u potpunosti izgledaju kao fabricki )

E samo da se vratim kod tih vecih akvarijuma kod kojih vizuelno nije lep sastav. Tu se naknadno izvlace tz. fugne, neko to radi sa prstima sto je ruzno a neko sa trakama (prethodno se zalepe trake doklece bitisilikonske fugne) ili sa specijalnim alatom kao na primer "Fugen boy" . Tu je samo ta vizuelna razlika u tim sastavima izmedju fabrickog i DIY akvarijuma. Ne znam da li je neko video kako izgleda akvarijum sa izvucenim fugnama, sa tim alatom "Fugen boy"-om? Meni licno mnogo lepse izgleda nego kod fabrickog akvarijuma! Da...da, samo ako ste imali prilike da tovidite.

...Ruano ljepljeni akvariji tj ti silikoni zaista nakon 10god otvrdnu te izgube elasticitet ali da o tome nisu kompetentni govorit
i sad kad mi neko kaže da se isplati pravit akvarij s obicnim silikonom

Offline sax

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #6 u: Siječanj 03, 2005, 22:32:00 poslijepodne »
Da mi na silikonu pise da drzi samo deset godina bacio bi ga u smece.
To mi je totalno bezveze. Pa nije mljeko da ce se pokvarit. 10 godina drzi tank od 30 ili 300 litara? I sta, zakeljis tank prodje 8 godina, tank pustio parketi se digli, diskusi se osusili. Kome ces se zalit? Rekli bi ti samo da sam nisi mirne ruke i da ti se zavukao mjehuric zraka u fugu.
Joj kak me takve izjave mogu iznervirat,10 godina  

Offline TraX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
zamor silikona
« Odgovori #7 u: Siječanj 03, 2005, 23:01:00 poslijepodne »
Ja svoj Juwel necu resilikonirat, pa bas da vidim koliko ce izdrzat.
Javit cu ako propusti, pa bilo to za 5, 10, 20, 25,... g. K'o ziv k'o
mrtav!
...Voli ono što imaš, jer ono što voliš nećeš nikada imati...

Offline splicost

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #8 u: Siječanj 03, 2005, 23:16:00 poslijepodne »
nisam iz teksta izvlaeio svoje zakljueke vea oprilike citirao tekst a što se tiae izrade još je tu bilo nekih pojedinosti ali koje nisam smatrao bitnim jedino sam zaboravio da je još ateste nekakve u svezi sigurnosti prošao te da na tvorniaki akvarij su nekakve sile vršene a  što je imitacija oko 15god korištenje te da nije smio pokazati nikakve promjene na spojevima koji se poslje lome te ispitivaju taj dotiani zamor materiala i još neke stvari koje ne razumim prevest inaae nebi uspio dobiti taj atest tj. da smije odstupati max 8% pri  tom testiranju inaae je upitna i proizvodnja dok iz "kosokih" zemalja takvi atesti nisu potrebni te da je u tome i bit njihove tradicije,sigurnost... bla,bla bla

fauna ja po tvojim svim postovima vidim da si maher u poslu zato me i zanima ovo jer je od velike važnosti a opreana su mišljenja ali to ne treba znaait da je itko od vas kriv ili da nije upravu u tom i je stvar diskusije pa da svak osobno izabere sebi logienije a gdje si ti upravu po mojhoj logici ali...zašto mi ne žele nakon 10god prodat još jedan akvarij vea kažu da ne brinem e tu su oni upravu razumiš ali mislio sam da ae se javit netko sa starim akvarijima 20god te rea svoje iskustvo a od mog i tvog prepucavanje nema ništa jer si ti ipak iskusniji i kompetentniji tako da je glupo da ti proturijeaim
znaai ovako stojimo
tropical-fish: da može trajati 25god i više
fauna- da može oko 10-15max god
cayman-da može 25 god
hajde ukljueite se da testiranje izvršimo na veaem broju ispitanika zasada je 2:1   a ako ostane mali broj ispitanika kvorum se smatra nevažeaim  

Offline Fauna

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2005, 23:40:00 poslijepodne »

Naravno ovo je samo diskusija i razmena misljenja

Ja sam u sustini veoma strog po svim kriterijumima, pa tako oko ovoga pitanja izdrzljivosti silikona. I dalje tvrdim da silikoni koji se koriste kod fabrickih, odnosno uproizvodnji serijskih akvarijuma, nemaju takav kvalitet kao profi akvarijumi po specijalnim narudzbina. Jednom prilikom sam rekao nije isto imati automobil rucne izrade i serijske izrade (da ne navodim sada neke poznate marke automobila rucne izrade)

Offline moto

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #10 u: Siječanj 04, 2005, 01:06:00 prijepodne »

ja mislim da 10 godina nije malo vremena...... ako nešto bezprijekorno radi to vrijeme nema razloga za žaljenje kad do?e vijeme za otpis...... uostalom i mi vidljivo ostarimo za 10 godina.....

prema tome možemo si kao "malo" stariji akvaristi sa proteklih 10 godina akvaristiekog iskustva, priuštiti novi akvarij za nagradu.......

živjelo potrošaeko društvo....
Vraćam se odmah - Godot

Offline moto

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #11 u: Siječanj 04, 2005, 01:09:00 prijepodne »

........ uostalom, od eega bi fauna živio ako bi akvariji mogli držat vodu 30 godina.............. bio bi kruha gladan....
Vraćam se odmah - Godot

Offline TraX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
zamor silikona
« Odgovori #12 u: Siječanj 04, 2005, 01:18:00 prijepodne »

Citat: moto

ja mislim da 10 godina nije malo vremena... >CUT<

prema tome možemo si kao "malo" stariji akvaristi sa proteklih 10
godina akvaristièkog iskustva, priuštiti novi akvarij za nagradu.......

S ovim se slazem!

...Voli ono što imaš, jer ono što voliš nećeš nikada imati...

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
zamor silikona
« Odgovori #13 u: Siječanj 04, 2005, 08:56:00 prijepodne »
   Dubravko ,...uskoro treba da nabavim neke izuzetno kvalitetne silikone ,kada ih budem imao fotografisacu ih i poslati ovde...Dotle samo malo strpljenja  [/QUOTE]

Strpljen-spašen!!!

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
zamor silikona
« Odgovori #14 u: Siječanj 04, 2005, 15:30:00 poslijepodne »
Dva moja akvarijuma su vec prefurali 10 gdina.Ja guram dalje pa sta bog dadne (kad ateista spominje boga mozete misliti koliko je sati)
Oh sto te volim joj

Offline Fauna

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #15 u: Siječanj 04, 2005, 16:08:00 poslijepodne »

Pa red bi bio i da vam objasnim kako to izgleda kada dotraje akvarijum odnosno spojevi na njemu.

Imao sam prilike da vidim akvarijum koji je preko 10 godina star i koji je imao silikonske spojeve dotrajale. E sada ne mogu vam reci koliko je tacno star akvarijum i kako je prvobitno izgledaokada je bio tek uradjen, tu mislim na zalepljene spojeve da li je tu bilovazdusnih mehura i drugih nepravilnosti. Ali utom momentu kada je vec dotrajao i poceo da pusta ,spojevi su bili skroz beli .Znaci nije se nista moglo videti u tim spojevima ,jednostavno kao da je neko premazao silikon sa bledombelom bojom. Na insistiranje vlasnika akvarijuma ja sam pokusao da ga samo "zakrpim" na mestima gde je pustao (mada ja to nikada ne radim ali je tako vlasnik insistirao) Ja sam to nekako uradio medjutimpole ponovnog punjenja (kada se sve lepo osusilo) akvarijum je poceo da pusta na drugom ,pa na trecem mestu pa cak posle nekoliko sati opet na istom mestu gde sam ja pokusao da zkrpim.

Tada sam shvatio da akvarijum i njegovi silikonski spojevi vise nisu mogli da izdrze pritisak vode u tom akvarijumu ,znaci akvarijum je morao da se razlepi ceo ,ocisti i prelepi sa novim silikonom. Ovde sam ja doneo zakljucak ,da silikon kada se istrosi "zamori"ne moze da izdrzi isti pritisak kao na primer kada je nov. To ne znaci da ce svaki silikon da reaguje isto posle nekog vremenskog intervala, neki ce pre a neki kasnije .Ali da silikon gubi vezivna svojstva (hemijska i mehanicka) to apsolutno stoji. Zato svako bi trebao da razmisli ako neki proizvodjaci silikona (pazi proizvodjaci) u svojoj dekalaraciji upozoravaju na to da posle 10 godina silikon pocinje da gubi tasvojasvojstva i da oni ne snose odgovornost na neke posledice, da li treba mi da rizikujemo i da cekamo taj momenat kada ce poceti da curi nas akvarijum.

Moje misljenje je da ako se akvarijum dobro izlepi da smo 10 godina100% sigurni na sve spojeve na akvarijumu , sve preko deset godina to su momenti kada mozemo da ocekujemo nezeljene efekte koji mogu da se pojave . U praksi akvarijumi oko 15 godina uspesno odolevaju svim tim problemima a na nama je da odredimo vreme kada cemo to preduhitriti i spreciti.

To je neko moje vidjenje a naravno dasvako drugi ima pravo na drugacije misljenje koje ja postujem.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #16 u: Siječanj 05, 2005, 09:21:00 prijepodne »
Imam jedan akvari od 100l star 27 (dvadeset sedam) godina. U tom periodu u njwemu nije 5 godina bilo vode sad je opet vee dvije godine pun. Na silikonu se ništa nevidi, nigdje ne pušta i ne izgleda ko da skoro misli odapeti. Jel to znaei da su prije bili bolji silikoni ili majstori neznam al glavno da stvar još funkcionira.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Fauna

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #17 u: Siječanj 05, 2005, 13:27:00 poslijepodne »

Malo mi neverovatno zvuci da je akvarijum lepljen sa silikonom star 27 godina ! Nemoj me pogresno shvatiti za nevericu jer ima malorazloga, mada ti ipak verujem na rec. Najvise me buni tacinjenica,sto su se akvarijumi do pre 25 godina iskljucivo radili sa kitom i gvozdenim ramovima ,pojava akvarijuma sa silikonskim spojevima bila je bas pravaretkost, bar sto se tice tadasnje Jugoslavije (jedino u Sloveniji bilo je nestodugacije)...Ali dobro ja ti verujem da je to akvarijum sa silikonom. Kazes da drzi i to je ok. a da li ima u njemu promena, ima svakako. Samo sto mozda nije pokazao vizuelno kao prethodni akvarijum sto sam opisao ali sigurno on vise nije sto je bio u to sam ubedjen.

Jos nesto da kazem, pucanje stakla nema veze sa izdrzljivosti silikona. Akvarijum koji je dotrajao sa silikonom samo moze da pusti na spojevima ,nema pucanja stranica akvarijuma.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #18 u: Siječanj 05, 2005, 14:04:00 poslijepodne »
To mi je prvi akvari u životu, poklon za 6 ro?endan. Radio mi ga kum koji je u to vrijeme eesto boravio u Japanu (baš zbog riba) da li je silikon i tehnologija došla od tamo ne znam. Baš si nešto raeunam za 2 mjeseca ee mu biti 28 godina    
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Marko69

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #19 u: Siječanj 05, 2005, 14:06:00 poslijepodne »
Citat: Antimon

Robot kažeš, baš japrije par danagledam one spojeve na svom Caymanu i mislim "ma nema šanse da je ovo netko s tubom prelazio". Baš me zanima kad ae ti malo veai modeli (cca 350L) od Ferplasta doai u prodaju

Hoae li onda ovi "mali" na prodaju. He, he
Split/Hrvatska

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
zamor silikona
« Odgovori #20 u: Siječanj 05, 2005, 14:30:00 poslijepodne »
sumnjam, ima mista za još koji

Offline Marko69

• Punopravni član
zamor silikona
« Odgovori #21 u: Siječanj 06, 2005, 00:11:00 prijepodne »
Dovraga
Split/Hrvatska

Offline Veky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Tetec 'z B'elovara
zamor silikona
« Odgovori #22 u: Siječanj 25, 2005, 15:11:00 poslijepodne »
Morao bih raeunati no moj akvarij je star dobrih 17 godina,  stolitraš, lijepljen silikonom. Još uvijek nigdje ne pušta i ne vidim nikakve znaeajnije promjene na njemu no nakon par tema na forumu vezanih uz silikon sad sam se poeeo brinuti. a radije bi nabavio novi i veai akvarij nego razlijepljivao ovaj stari, osobito jer ima 3-4 crtice na staklu zadrapljene kameneiaem. kad do?em doma sa posla odmah se bacam na detaljnu analizu spojeva u nadi da au vidjeti negdje nešto neobieno.
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

Offline Ivica C

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Aqu
zamor silikona
« Odgovori #23 u: Siječanj 26, 2005, 12:50:00 poslijepodne »
I moj akvarij je zaljepljen silikonom prije jedno 17-18 godina. Za sada
nema nikakvih naznaka propuštanju. Kod mene je jedino razlika što je
otac zaljepio aluminiske ukrasne lajcne preko kantuna pa to dava
dodatnu sigurnost.