Kolovoz 04, 2025, 16:26:04 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Sacem Marathon u prestao raditi  (Posjeta: 691 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bedemgrad

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
Sacem Marathon u prestao raditi
« u: Srpanj 03, 2009, 11:20:56 prijepodne »
Nakon tri godine neprekidnog rada, Sacem Marathon 1000 (1000 lit/h) jučer prestao s radom. Pijem poslijepodnevnu kavicu i gledam akvarij, kad filter odjednom prestane raditi. Čujem samo KVRC i vidim da nema protoka. Brže ga izvadim, filter masu prebacim u Renu 406 (200 lit na sat a akvarij 250 litara) i lagano studiranje zašto je prestao. Jednom mi se dogodilo da je pužić povučen u filter i došao do rotora pa filter počeo strugati pa sam i sad mislio da bi to mogolo biti. Rastavio ga kompletnog, očistio, sastavio, napunio ostatkom filter mase i uključio, a vrag radi! Nakon dvije minute opet KVRC i prestao s radom. Ja opet rastavljaj, pregledaj, sastavljaj i uključim ga a on radi. Ali samo dvije minute i opet KVRC!!! I nakon jedno pet-šest sastavljanja i paljenja, psovki  :-X  :-X  :-X i proklinjanja i Sanadera i Berlusconia i Busha i Obame i koga sve ne, supruga me malo smiri lijepim riječima (možda se pregrijao, pusti ga da se ohladi. Ma oladit ću ja tebe sikiricom, silo nečista!!) i jednim pivcem. Ostavim ga 15 minuta i uključim i SMRAD JEDAN opet radi ali dvije minute! Danas sam ga rastavio kompletnog da dođem do pumpe unutar kučišta i grije se ko sto vragova. Izgleda da dođe do prekida kad se ugrije.
Sad moram negdje tražiti cirkulacijsku pumpu koja može raditi van vode i da ima ulaz preko crijeva da je spojim između izlaza filtera i akvarija kako bi se nastavila filtracija. I naravno potražiti novi karnister filter.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
Odg: Sacem Marathon u prestao raditi
« Odgovori #1 u: Srpanj 03, 2009, 11:52:43 prijepodne »
zasto ne provas naci samo pumpu od tog modela ili ako se moze improvizirati nesto a da nije komplicirano i rizicno...
e-bay ili sl. uvijek ima netko ko ima account ako ga ti nemas (ko ni ja).....nova pumpa i radit ce on barem jos toliko.....
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
Odg: Sacem Marathon u prestao raditi
« Odgovori #2 u: Srpanj 03, 2009, 14:15:34 poslijepodne »
Problem je što je pumpa zalivena u kučište poklopca s brtvom filtera.
Našao sam protočnu pumpu od 800 l/h po 125 kn i montirao je. Ulaz u pumpu je izlaz iz filtera a sa izlaza pumpe ide u akvarij. Za sad je sve u redu. Postavio sam sve u jednu posudu u pazim za slučaj da procuri. Radi već sat vremena bez kapi curka. Još trebam nabaviti one šelne za stezanje cijevi kako bi se osigurao od curenja.
Novi poklopac filtera košta 75€, rabljeni se filteri nađu od 50€ pa na dalje. Ne mislim kupovati novi poklopac, i tako mi je bio u planu novi filter. Tako da će ovaj kvar samo ubrzati nabavku.
U planu je i jedan akvarij za ured s kompletnom opremom pa se nadam da će prilikom ove malo veće nabave i naši trgovci imati razumijevanja pa dati i neki popust ;).

Usput, filter izgledom podsjeća na Eheim clasic seriju, kapaciteta je oko 9 litara, ima 4 posude za filtarski materijal i kupio sam ga relativno jeftino. Žao mi je baciti ga jer ima veliki kapacitet (čini mi se veći od nekih razvikanih marki), dobro će mi doći za slučaj nužde i izgleda kao novi (dobro sam ga održavao).
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !