Srpanj 12, 2025, 17:21:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bijele Toekice-krivi podatak na sajtu  (Posjeta: 1172 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline damir7

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Bijele Toekice-krivi podatak na sajtu
« u: Siječanj 16, 2005, 17:24:00 poslijepodne »

Dakle ovako od 25 riba jedna je imala malo više a drua tek poeela dobivati bijele toekice i tako ja išao pogledati o tome i naletio na sajt http://www.ciklidi.comna kojem piše na jednoj stranici da ako se pojave da se ljeei tako i da ide 1 žlica soli na 20L a na opširnije da ide 1žlica na 20L.

Što je krivo a što ne neznam jer sam stavio izgleda soli za 4000L i ajmoner mi je nakon 24 sata poludio,pliva ko da je uzeo extasy i zaletava se okolo i bubnuo je u staklo i srušio se,dugo mu je trebalo i sada ga nigdje nema,uglavnom i ostale ribe su nekako eudne sve a sad jel zbilja ide 1 na 20l ili 1 na 1L nemam pojma bilo kako bilo nakon 24 sata sve je eudno totalno.

Evo pa pogledajte i sami.

Tu piše 1žl na 20L http://www.ciklidi.com/akvarij/bolesti/bolesti.shtml

a ovdje 1žl na 1L http://www.ciklidi.com/akvarij/bolesti/bolesti_ich.shtml

Ipak mislim drugi link baš opisuje tu bolest i ja baš preko googla došao na taj link a nisam vidio onaj prvi.
Zagreb/Maksimir

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #1 u: Siječanj 16, 2005, 17:53:00 poslijepodne »
A gle, vjeruiješ svemu kaj piše na plotu...

nije sol za svaku ribu kao prvo... stog bi ti preporueio za poeetak da napraviš par redovitijih izmjena vode...

Onda polako digneš temperaturu i staviš neki ljek u akvarij koji je specijaliziran za tu bolest...

Treae i još najbitnije - dobio si akvarij prije 2 dana i u njega si stvio odma 25 riba - svaka east

Offline damir7

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2005, 18:56:00 poslijepodne »

Imam taj manji vea tjednima akvarij a veei je prazan-ribe za 10-tak dana dolaze

A ovu temu sam dao iz razloga što je tamo krivo napisano , kaj misliš da je neko u 200L akvarij stavio 3Kg soli?!

Usput ja sam rješio problem 2x promjenio po pola vode,digao temp na 29C i dodao ljek,jedino kaj mi ajmoner poludio nekak,sad je OK gledam ga radi svoj posao sam kaj Trihogasteri sad nekaj briju i onda se sve smiri pa stoji sve i tak,malo eudno ali eto nemam akvarij 5god da mi je to baš normalno
Zagreb/Maksimir

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2005, 19:22:00 poslijepodne »
Sol ne preporueujem u zajednikekom akvariju, osim ako nisu u pitanju živorotke i to ne sve, no ipak se sol može efektno koristiti u kratkotrajnim kupkama:

SOL

Pomaže pri bakterijskim oboljenjima i stresu.

Jedan od efekata stresa su smetnje u osmoregulaciji. Ako ribu držimo duže vrijeme u kupki s manjom koncentracijom soli (5 gr./lit.) može umanjiti osmotieki stres reducirajuai stupanj osmoze. Ovo je izuzetno važno pri mekoj vodi zato što meka voda sadrži manje otopljenih supstanci (zato ima više slobodnih molekula u vodi) te stoga nastaju jaei osmotieki efekti nego u tvrdoj vodi.

Doziranje.

Za konstantnu zasoljenost akvarijske vode:

1-3 gr./lit.

Na taj naein aemo preventivno djelovati i protiv raznih parazita.Ovaj tretman daje i uspjehe u lijeeenju bakterijskih oboljenja kada je potrebno koristiti nešto višu dozu od 5 gr./lit.

Manja doza od 1-3 gr./lit. je preporueljiva za Koi šarane kao zaštitno sredstvo u zimskom periodu, te za osnovnu osmoregulativnu funkciju.

Kupka protiv slatkovodnih ektoparazita kao i bakterijskih-infektivnih oboljenja škrga:

10-30 gr./lit.
za trajanje od najviše 30 minuta. U još jaeoj koncentraciji ribu možemo držati svega nekoliko minuta.

Preporueljiva doza (ukoliko nepostoje neki razlozi za veau) je 20 gr./lit. u trajanju od 20 minuta.

10 gr./lit. >>> 30 min.

20 gr./lit. >>> 20 min.

30 gr./lit. >>> 10 min.

NAPOMENA

* Budite sigurni da je sol potpuno rastopljena inaee može doai do "slanih opeklina" na ribi.

* Pojaeajte agitaciju vode u kratkotrajnim slanim kupkama.

* Odmah prekinite slanu kupku ukoliko preimjetite da riba više ne može izdražati tretman.

* Koristite adekvatnu sol (za morske ribe ili živorotke) nikako ne obienu kuhinjsku u kojoj se nalazi Jod.

Meni su osobno to izgledale velike kolieine kada sam ih izmjerio, no eto struenjaci kažu tako. Mora se znati da sol itekako šteti mnogim biljkama.

Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #4 u: Siječanj 16, 2005, 19:26:00 poslijepodne »
ispriaavam se onda damire7, mislio sam da si nepromišljeno stavio ribe odma u novi...

Pojaeaj aeraciju u akvariju ako možeš, pri veeim temperaturama
topljivost kisika je znatno smanjena u vodi, a imaš prilienu kolieinu
riba u tanku!

Offline damir7

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 16, 2005, 19:41:00 poslijepodne »

A ne ne,jesam novi i to priznajem ali sam se naeitao bogme stvari a i tak nekaj sam napravio sa ovim manjim akvarijem pa eto polako i sigurno pripremam vodu od 10-14 dana .

Aeracija je dobra,nego me muei totalno taj ajmoner pa gledam ga sad vee jako dugo i ako se samo malo ja približim tako zapali da ni ne vidim koja je to brzina i onda gledam iz daljeg pa on ide po drvu i najednomo koda ga nekaj opali pa samo zavijuga i nestane,eudak.A tak su mi eistaai bili ko na extasiju kad sam ih ubacio u akvarij prvih 5 dana su samo letili po staklu,akvarij je inaee sada u kutu sobe gdje se ne prolazi nego se ja 1,5m od njih sjednem za PC,nema blizu naglih pokreta,jedino neznam jesu li poludili radi povšene temp pa da mi se nebi poeele pariti,kaj bum onda treai akvarij kupovao .
Zagreb/Maksimir