Srpanj 14, 2025, 23:34:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: AQUASCAPING - teeaj za neznalice  (Posjeta: 4226 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sax

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
AQUASCAPING - teeaj za neznalice
« Odgovori #25 u: Siječanj 06, 2005, 01:12:00 prijepodne »

Citat: SandmanRI

a di se mogu vidjeti Gligini radovi?

Ja ne kužim zašto neko ne može napisati par uputa koj eae poeeti ovako:

"Prvo uzmeš akvarij od X litara, staviš Y podlogu, osiguraš Z svjetla i sadiš biljke po tom i tom principu. Pripazi da je ovo ovako a ono onako." I gotovo!

Ma Sand mislim da nemre to tako kao ti mislis. Moras bit konkretniji. To je kao da pitas koja je mjuza dobra. Sve ovisi od covjeka do covjeka sta se kome svidja. AQUASCAPING je po meni sirok pojam. Ja kad gledam akvarij vidim dio prirode, neku sliku, neku temu. Kad sve to slazes (bilje ,korjenje, kamenje) mora imat neki specijalni stih jer inace bude samo kopija. I onda kad to radis moras uzivat u tome.to je najvaznije(nema mi nista sladje kad neko slozi tank (kupljen u petak, slozen u subotu , slikan u nedelju. Stoje tri biljke plivaju da molija i tri neonke i to je to) posta na forum sav pun sebe " sta kazete na moj tank" ).
 A ono da za dobar tank treba puno love je cisto bla bla.
Kao sto Stina kaze moze i sa malo love.
@stina: Samo jedna neonka, bez zivog tla, malo pjeska i jawa mos preko cjelog dna panj u sredini (mislim da nemoze jeftinije od tog )
Meni je jedan od najboljih tankova sto sam vidio na ovom forumu je jedan totalno jednostavan od bilja koliko se sjecam bila samo anubais i bilo je korjenje od vinove loze.(mislim da je bilo neko granje iza tanka)
 Sto jednostavnije to bolje. Ustvari nemora bit ali je vecinom tak.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #26 u: Siječanj 06, 2005, 08:12:00 prijepodne »
Citat: sax
Sto jednostavnije to bolje. Ustvari nemora bit ali je vecinom tak.

Slažem se, apsolutno!Moj akvarij je bez CO2, aktivne podloge i sl. stvari koje potieu rast biljaka do nesluaenih granica.

Pokušataunapraviti vizualno lijep, ribama ugodan i kvalitetan boravak sa jednom kolieinom bilja koja ae kako koristiti biološkoj svrsi, tako i ostaviti vizualan dojam bez obzira bila to vodena kuga ili neš' drugo. Još je najmanji problem bilje (fala bogu ima krasnih a nezahtjevnih biljeica), nego jedan od najveaih "muka" je dobro kamenje ... vrhunski panj ... ideja ... nadahnuae .

Kad budem to konaeno složio kak treba, e onda au dignuti fotku naforum, do tada mi je to bez veze.

Kako sax kaže:

Citat: sax
I onda kad to radis moras uzivat u tome.to je najvaznije(nema mi nista sladje kad neko slozi tank (kupljen u petak, slozen u subotu , slikan u nedelju. Stoje tri biljke plivaju da molija i tri neonke i to je to) posta na forum sav pun sebe " sta kazete na moj tank" ).

Kužite, ne ?
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Siječanj 06, 2005, 16:02:00 poslijepodne »
nema filozofije i pravila u dizajnu bilo eega.......... samo feeling.......i malo znanjao teoriji
Vraćam se odmah - Godot

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #28 u: Siječanj 07, 2005, 09:18:00 prijepodne »

Mislim da je svaki iskusniji akvarist sposobanpripremiti akvarij za sadnju bilja. Ali ima nekih trikova koje ljudi s "slabijim okom" ne znaju instiktivno. Recimo veeina ljudi zna da nije ljepo nakeljiti panjeinu na sred akvarija. Ipak bolje izgleda kad ga malo pomakneš lijevo ili desno. Ali ima i stvari koje veeina ne zna - poput spominjanog stavljanja crvenolisnih vrsta jednu uz drugu, ili dvije npr uskolisne biljke jednu uz drugu.

Komentari takvog tipa dobiju se kad je tank gotov i kad se razlaufa i kad nakon par mjeseci eekanja da sve sjedne pošalješ post sa fotkom na komentiranje. Onda ti neko tako ukaže na neku greškicu a ti se lupiš po glavu i misliš "pa kako se ja to nisam sjetio!".

Zato sam htio da neka OSNOVNA pravila i trikove prodate nama koji "nemamo oko" za takve detalje.

Npr,u mom tanku bilje uspijeva odlieno, imam i zgodnih panjeva, raznog kamenja je kroz njega protutnjalo dovoljno za temelje manje kuae, ali nikako da postignem da se ja oduševim kad ga pogledam. Ono, lijepo je on meni i drag, ali uvijek imam neki osjeeaj da može bolje, jer sam vidio tu?e tankove s manje materijala koji jednostavno izgledaju bolje nego moj tank. S obzirom da vrlo skoro gradim novog 300 litraša, hoau da odmah od poeetka sadim tako da me jednog dana oduševi!

Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 07, 2005, 09:44:00 prijepodne »
Ako misliš da aeš posaditi biljke, eekati 6 mj. bez presa?ivanja, rasa?ivanja i tome sl. i onda se jednostavno oduševiti, zaboravi sve. Ti možeš otprilike posaditi kako ti eini da bi bilo najbolje, ali kad se to bilje razraste i poene poprimati konaeni oblik, sigurno aeš ga htjet nekako drukeije posložit. Dakle to nije posao koji se može obaviti u jednom potezu (u startu), vea je dugotrajan proces koji traje mjesecima i godinama.
Novi Zagreb

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Siječanj 07, 2005, 14:17:00 poslijepodne »

glede nakeljivanja drva na sredinu akvarija........ einjenica da centralna orjentacija nije baš naj..., al to ne znaei da ako imaš oblik akvarija, adekvatno drvo,ne mora izgledati dobro... samo u tom slueaju moraš s nekim drugim stvarima odvuei pažnju u neku od strana... nema pravila

najbitnija stvar koja sve izvlaei je pogo?ena perspektiva....
Vraćam se odmah - Godot

Offline SandmanRI

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Siječanj 10, 2005, 11:42:00 prijepodne »

Profesore, pa nemoraš me sad vre?at , pa valjda znaš da sam dovoljno ozbiljan akvarist da znam da to tako ne ide. Ali ne želim odmah u poeetku napraviti neku veau grešku koju au poslije teško ispraviti. Jasno je da se do savršenstva (ili neeeg što je tomu najbliže) dolazi malim koracima.

Evo jedna takva dilema:

Rado bih stavio DIY stijenu. Biotop je jugoistoena Azija. Bojim se da aevizualno atraktivna stijenabiljke staviti u drugi plan. A opet nebih želio da biljke zaklone stijenu.

Uostalom, kakve su tipiene obale vodenih tokova jugoistoene Azije? Sumnjam da je obala stjenovita, više mi se eini da je pjeskovita i erodirana.

Zapravo, koliko pravila Aquascapinga uzimaju imitiranje prirode u obzir? Tu se spominju imitiranje parkova,šetališta itd. Ispada da je onda akvarij samo medij za izražavanje, poput platna i kista. To se kosi sa mojim shvaaanjem akvaristike, što bi znaeilo da sam na totalno krivom putu.

Moraau još malo razmislit prije nego što nastavim pisati ovakve postove...
Rijeka / Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #32 u: Siječanj 10, 2005, 15:38:00 poslijepodne »
SandmanRi ti na silu želiš pravila aquascapinga, e nema toga. Isto kao što u slikarstvu imaš smjerove imaš ih i u ure?enju akvarija. Jedna pravila vrijede za biotop akvarije, druga za Amanove Natural aquarije a treea za Duch. Ni u jednoj slici Amanovovih akvarija nisam vidio umjetnu pozadinu samo crna folija a to ne znaei da akvariji s takvom pozadinom ne mogu izgledati super.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline THChunky

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Siječanj 10, 2005, 16:01:00 poslijepodne »

vi svi tu nesh prichate o kontrastima, sharenilu, kako su kul kich akvariji sa nabacanim biljkama (kojih sam na onom prvom linku hrpu vidio), ovo ono...

dok je meni jedan od najljepshih tamo odradjen sa 3 biljke, i totalno zelen u svih 18 choshkova...

pa mi nije jasno

evo i URL
Doobrawa Hood / ZG

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #34 u: Siječanj 10, 2005, 16:30:00 poslijepodne »
da ali vidis da je i ovaj akvarij sredjen po principima da su rubovi uzdignuti dok je sredina spustena. Nije simetrican jer mu je visina ljeve strane malo duza od desne i ima razlicite  sirine prednjeg nivoa.  Amano je znao radit akvarije s 1 ili 2 biljke tako da se sve to treba uzet u obzir, a i o ukusima se ne raspravlja
Rijeka/Hrvatska

Offline SandmanRI

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Siječanj 10, 2005, 16:38:00 poslijepodne »
Tuljan, ne "pravila" u uzem, strogomsmislu rijeei. O što želim su "trikovi", male tajne koje akvarij eine ugodnijim oku!
Rijeka / Hrvatska

Offline THChunky

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Siječanj 10, 2005, 17:04:00 poslijepodne »

Citat: Zoran
da ali vidis da je i ovaj akvarij sredjen po principima da su rubovi uzdignuti dok je sredina spustena. Nije simetrican jer mu je visina ljeve strane malo duza od desne i ima razlicite sirine prednjeg nivoa.

ma nisam ja nista protiv asimetrije reko... stovise.... simetrija nevalja jer stvara osjecaj manjeg akvarija... vidis jednu stranu... a druga je vec vidjeno... a kad bi takav prepolovio drito po osi simetrije, taj duplo manji bi ostavio duplo veci dojam...

ma pusti... trabunjam bezveze....
Doobrawa Hood / ZG

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #37 u: Siječanj 10, 2005, 17:11:00 poslijepodne »
Ove slike nemaju puno veze s stvarnim akvarijem. Tu su tri biljke koje imaju razlieite nijanse zelene boje a na slici izgledaju isto. Nisam struenjak za fotografiju ali einimi se da je autor jednako spretan u photoshopu i aquascapingu  
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #38 u: Siječanj 10, 2005, 18:49:00 poslijepodne »
ok  [
Rijeka/Hrvatska