Kolovoz 02, 2025, 17:36:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Extra rasvjeta u Rio125  (Posjeta: 764 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Extra rasvjeta u Rio125
« u: Srpanj 03, 2009, 01:07:10 prijepodne »
U pitanju je juwel rio 125!
Trenutno imam u njemu dosta bilja, ali se jos nije razraslo, pa sam mislio malo pojacati svjetlo...

Trenutno u njemu je 1x T8 Gro-lux i 1x T8 Aquastar, sto je oko 0.3W/L ako se izuzme pijesak i panjevi, a to je malo!!
Pa sam mislio ubaciti jos dvije neonke.
Otiso bi u neon centar, barem svi kazu da je tam najbolje otici po materijal i uzeti kaj mi treba.
E sad se dvoumim da li da uzmem 2x T5 24W L=549mm ili T8 25W Fi=26mm L=742.
U akvarij bi moglo ici najveca duljina neonke s grlom nekih 770mm.

Ova T5 mi se cini dosta mala, pa nece obasjavati coskove, pa mi se to nekak i ne svidja...
A isto se brinem da li je jos 50w vise, previse za taj akvarij? Ili da uzmem iste neonke koje imam T8 18W L=590mm?

Da li je neko montiro kakve extra neonke u Rio125? Koje je najbolje rjesenje?
Trenutno imam dvije u glavi. Ili kupiti grla pa zaseraviti ih na poklopce, koji su jako savitljivi, a to bas i nije dobro ili pak kupiti metalne kvacice pa ove postojece da drze kraj sebe ove nove? Misljenja?
Ili cak nekaj skemijati da se grla zaserafe na nesto i to objesi na unutrasnju stranu stakla akvarija, tj. plastike oko gornjeg ruba.... hmmmm

Hvala na pomoci i prijedlozima! :star:

Offline traxman

• Punopravni član
Odg: Extra rasvjeta u Rio125
« Odgovori #1 u: Srpanj 05, 2009, 13:58:04 poslijepodne »
Nitko nece prokomentirati?  :'( :'(

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Srpanj 05, 2009, 14:16:08 poslijepodne »
bi ja...al mi je vruće za krepat... :nerv:

ma, ja bi išao na t5 u svakom slučaju, jači je to i intenzitet, nije samo stvar u W..
ima neka zakvačka, s jedne strane3 t8 s druge t5 promjer, koja se stavlja na lampu pa se tako može nadoštukat..problem je što sam to vidio 1 i nikad više i ne sjećam se više gdje

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 05, 2009, 14:26:44 poslijepodne »
bi ja...al mi je vruće za krepat... :nerv:

ma, ja bi išao na t5 u svakom slučaju, jači je to i intenzitet, nije samo stvar u W..
ima neka zakvačka, s jedne strane3 t8 s druge t5 promjer, koja se stavlja na lampu pa se tako može nadoštukat..problem je što sam to vidio 1 i nikad više i ne sjećam se više gdje

Zato stara kuca i dobri zidovi i ventilator cuda rade po ljeti!! Ma kakva klima...

Ma kupio sam u medjuvremenu dvije T8 od 25W (74cm) i tu kvacicu cu uzeti u Kalistu, to mi je reko jedan covjek tu s foruma! Sve 5 kaj se toga tice! U chipoteci imaju stedne zarulje od 25W za 22kn, tako da cu te dvije prigusnice ugurati u tvornicki poklopac od juwela i spelati zicu na jos jedan utikac, pa mogu njih paliti po potrebi na drugom tajmeru...
T8 sam uzeo radje, jer se manje grije i jeftinija je!!
Kolko vodim ove dvije od 18W sad dignu temp u akvariju za 2 stupnja, a imam kozice, tak da mi je to gadno!
Neznam kaj ce se desiti kad jos ove dvije od 25W upalim, uh! Mislim da one po ljeti nece raditi!!
A i T8 mi idu lijepo skoro od ruba do ruba, tako da ce lijepo svjetliti po svuda.

Ali me nekak brine tih 0,8W/L Jel to mozda previse malo? Za sad nemam puno bilja, ali cekam da se razraste, a primjetio sam da u coskovima bilje ne raste ko ono u sredini!