Srpanj 22, 2025, 08:23:46 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cikliranje novog akvarijuma  (Posjeta: 3538 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vozdra

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Cikliranje novog akvarijuma
« u: Svibanj 11, 2009, 02:50:43 prijepodne »
pozdrav.
formirao sam akvarij od 75L prije 4 dana.
u njemu imam 8 biljaka i 1 panj. svaki dan ubacujem co2 (kvasac i secer) i biljke se vec "primaju".
pored toga, koristim 43 vati neonskog osvjetljenja sa punim spektrumom.
podlogu koristim iz starog akvarijuma koji trenutno nije u funkciji. pijesak sam oprao u hladnoj vodi i postavio u novi akvarij.
e sada, 4 dana od formiranja novog akvarijuma, svi parametri vode su kako treba.
ph=6.5, gh=10, amonia = 0.
da li je moguce da je podloga iz starog akvarijuma pomogla da se novi akvarij brze ciklira i da li je voda spremna da se ubace ribe?
planiram da drzim uglavnom razne vrste tetri.
hvala na odgovorima.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Cikliranje novog akvarijuma
« Odgovori #1 u: Svibanj 11, 2009, 06:01:34 prijepodne »
na početku pozdrav i dobrodošao :up:

ovi parametri vode koje si napisao ne utječu toliko na biljke i ribe(mislim na to da je kod mene ph 6,9 i gh 19 i sve skupa štima), a sad što se tiče amoinijaka ne možeš ni očekivati da bude više od ovog jer nema nusprodukata (riblji feces, kakica), rađe ti pričekaj koja dva tjedna jer ti je vjerojatno novi filter, a i podlogu ak si ispiral u vodovodnoj vodi možda je ubila dio dobrih bakterija.

nemoj žuriti, pričekaj ta dva tjedna i onda postepeno uvedi ribice u njihov novi dom, i da sa početne svakako skini vodić za početnika ak nisi i dobro pročitaj i ak nekaj ne bude jasno pitaj, ekipa na forumu je odlična i rado će ti pomoći :up:

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #2 u: Svibanj 11, 2009, 07:51:29 prijepodne »
dobrodošao.šta se tiče parametara oni su ti ok ali isto moraš pričekati bar dva tjedna do komunalaca da ti zadovolje bar da ti nešto pliva po akvariju.tetrice ipak ubaci kasnije kako ti je rekao i cannibal.iz podloge,ako nije originalna,su ti izašli negativne tvari zato ti i jest amonijak na nuli.isto tako najvjerojatnije ti je bakterija i ostalo nešto u pijesku ali šta je sa filterom gdje je i večina dobrih bakterija.ako ti je filter novi naravno da im treba da se stvore.koliko dugo ti stari akvarij nije u funkciji? ako si samo premještao iz malog u veliki pa malog ugasio ne ispiri filter iz njega nego ga prebaci u veliki i ostavi također oko 2 tjedna da ti oba rade istovremeno. tetrice su ti dosta osjetljive tako da im ipak treba zrelija voda.nije loše šta si odmah ubacio co2 ali mislim na samo 8 biljčica da nije neophodan.koje si biljčice stavio? možeš staviti koju sličicu? polako...strpljenje je neophodno dok se akvarij bar koliko toliko ne ustabili,uskoro će ti se pojaviti al i ne moraju lagane smeđe algice tako neka akvarij stvarno prođe prve početne muke prazan...

Offline AkvaristaBiH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #3 u: Svibanj 11, 2009, 09:46:59 prijepodne »
Sacekaj jos malo sa ribama  :up: . Pozz i dobrodosao  :)
Čovječe, ne ponosi se svojom "superiornošću" nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskrvnjuješ zemlju.

Offline vozdra

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 11, 2009, 14:59:37 poslijepodne »
zahvaljujem se svima.
znaci da sacekam jos malo. tako cu i uraditi.
od biljaka imam sljedece: 2 x anubias barteri "nana" (privezane za panj), 2 x green wendtii (prednja strana akv.), 1 x java fern, 3 x vallisneria torta (pozadina akv.)
vec primjetim pojavu malih puzica na staklu, vjerovatno su dosli preko biljaka.
sto se tice starog akvarija, iz kojeg sam izvadio pijesak, nije u funkciji 3 godine :). Pijesak iz njega je bio izvadjen i zapakovan u duplim najlonskim vrecama. filter je isto tako samo izvadjen (nije ispran) i zapakovan u najlonsku vrecicu :)

Offline amchudin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Svibanj 11, 2009, 16:12:54 poslijepodne »
dobrodošao ,

kao što su već i svi napisali a ja ne želim toplu vodu da izmišljam,sačekaj :up:.Bolje se malo i strpiti , te koja neprospavana noć od misli kako će to izgledati ali na rakju da štima sve kako treba. :klap:

puno sreće želim i naravno pomažemo se

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #6 u: Svibanj 11, 2009, 17:01:04 poslijepodne »
definitivno sačekaj i duže jer je to ipak po meni predug period kako je stari akvarij ugašen. za te biljke co2 ti baš i nije potreban jer java i valismerija ionako divljaju ko blesavi. ubaci si još definitivno bilja ako misliš puštati co2