Kolovoz 11, 2025, 16:06:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Opet jedan s algama!  (Posjeta: 1948 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sale1106

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 43
Opet jedan s algama!
« u: Travanj 11, 2009, 19:32:58 poslijepodne »
Halo ljudovi!

Pretraživao sam po forumu teme sa problematičnim algama, ali nisam našao identičnu algu kao što se meni pojavila (ako ima, sorry).
Naime, prije mjesec dana sam promjenio polovicu količine vode u akvariju (nakon 2 godine), "usisao" pod, očistio pumpu (u običnoj vodi), instalirao sam si home made CO2 reaktor, natočio novu vodu, i to je to! Od preparata nisam stavio ništa, pošto ne volim kemiju u akvariju...
E sad, počelo mi je nešto zeleno odurno napadati anubiase, i to toliko da mu probuši lista. A sad je algi posvakud, od stakla do ostalih biljka.
Probao sam smanjiti vrijeme rasvjete sa 10 sati na 8 sati dnevno; malo je bolje, ali malo...
Mjerio sam vodu sa testerima koje imam: PH-7,2; KH-31; Nitriti-0; Amonij-0
Danas sam kupio i stavio PH minus, ali nisam siguran da će to riješiti problem sa algama, što kažete?

Da opišem akvarij: u upotrebi je 3 godine, ca. 100ltr, rasvjeta- Powerglo i Aquaglo (10 sati dnevno/stare ca. 1 god.),
                   vanjska pumpa Tetra EX 700

Evo slika...

Offline leon77zd

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zadar
Odg: Opet jedan s algama!
« Odgovori #1 u: Travanj 11, 2009, 20:04:30 poslijepodne »
bilja, bilja!
nemas nista biljaka! bez njih imas alge!
sto ce ti co2 u akvariju sa tri biljke!

Offline ribic

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Travanj 11, 2009, 20:23:41 poslijepodne »
kažeš nevoliš stavljat kemiju a kupiš i staviš ph minus, za spustit ph ili tresat u filter ili s co2, a pošto ti je kh 31 šta mi se ćini previše da bi bilo točno teško će ti se unutra co2 otapat

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 12, 2009, 16:01:27 poslijepodne »
Jeli možda netko uopće zna ime ove alge sa slike jer imam čini mi se istu ovu algu na nekim biljkama,a neznam uslijed ćega dolazi baca malo na točkastu samo mislim da nije ona

Offline sale1106

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Travanj 13, 2009, 09:24:07 prijepodne »
Znači po Vašim odgovorima na ovu temu mogu samo zaključiti da si kupim još 4 biljke, isključim CO2 i to je to?
Ne znam, ne znam, mogu probat, ali biljke nisam kupovao u strahu da će mi ih alga napast...
A kemiju nisam stavio kad sam promjenio polovicu količine vode, ali sada sam tako očajan da bi stavio solnu kiselinu!

Offline fishbowl

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #5 u: Travanj 13, 2009, 10:01:38 prijepodne »
sigurno treba jos biljki :) mozda da dodas kojeg puzica?

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 13, 2009, 10:12:18 prijepodne »
co2 nikad nije na odmet ali kod tebe stvarno ima premalo bilja, probaj opet provjerit kh jer mi se ćini prevelik, pravilo je šta je tvrdoča veća co2 se teže otapa tj. teže se spušta ph

Offline sale1106

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Travanj 14, 2009, 07:18:35 prijepodne »
Dobro, biti će novih biljaka u skoro vrijeme!
Ali skužio sam da je rast alga stao nakon smanjenja PH vrijednosti. Se to meni samo čini ili je stvarno to moguće?

Hvala Vam puno na odgovorima i informacijama, postavit ću slike kad se alge povuću, i dok stavim nove biljke...
Plaćam piće kad netko od Vas dođe u Koprivnicu!!!

Pozdrav!

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #8 u: Travanj 14, 2009, 09:39:46 prijepodne »
Znači po Vašim odgovorima na ovu temu mogu samo zaključiti da si kupim još 4 biljke, isključim CO2 i to je to?
Ne znam, ne znam, mogu probat, ali biljke nisam kupovao u strahu da će mi ih alga napast...
A kemiju nisam stavio kad sam promjenio polovicu količine vode, ali sada sam tako očajan da bi stavio solnu kiselinu!

Nitko nije napisao da isključiš co2. Dapače, kupi i zasadi još puno biljaka, jer imaš veliki akvarij, daj im hrane, pusti co2, i od algi nećeš imati ni A  :up:
Mada ovo što ja vidim na slikama i nisu neke problematične alge. Jedino što dobro vidim je da ti biljkama fali hrane i da su dosta propale ili su u stanju propadanja.
I vodu nemoj omekšavati sa ph minusom, jer to nije dugoročno rješenje. Omekšaj ju sa dodavanjem destilirane vode, što će naravno rezultirati i manjim, nižim PH.

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #9 u: Travanj 14, 2009, 11:16:55 prijepodne »
možda ti je akvarij doživio šok od čistoće (šalim se,djelomično)nakon jako dugo vremena napravio si generalku,u pipovači si isprao dobre bakterije iz filtera i napola ispraznio akvarij.nakon toga si dolio pipovaču a ništa nisi dodao za stabilnost akvarija..uf..s jedne strane poremetio si biološku ravnotežu u akvariju pa su se zato počele skupljati alge kao na početku kod novog akvarija,s druge strane nisi pomogao s ničim da šta prije ublažiš taj šok.obavezno dodaj nešto za prehranu bilja a i željeza jer u nedostatku njega bilje počinje žutiti.znači nešto za prehranu i naravno dodaj bilja jer stvarno imaš prekrasan akvarij sa predivnom pozadinom.po ribicama koje imaš vidim da ne moraš baš toliko paziti na tvrdoću vode osim ako ti stvarno nije ono baš turbo tvrda.kažeš da je 7,2,to je ok samo kh skini.kakav je barbus sa ostalima? vidim dvi-tri razbore jato plavih neonkica i nešto crne neonke.pojačaj si razbore i crne neonke jer su one jatne ribice.za omekškavanje vode ali i dekoraciju ubaci kakav panj unutra samo u ovaj kameni ambijent neznam kako bi se uklopio ili treseta u filter koji će dugoročnije držati ph stabilnim.inače kakva ti je ovo pozadina tj.ovo drugo kamenje jer ako je japnenačko ono će ti dizati i ph i kh..

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 14, 2009, 12:21:45 poslijepodne »
jel netko zna točan naziv ovih algi koje su mu se pojavile na listovima, i uslijed čega nastaju t,. nedostatka kojeg elementa

Offline sale1106

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Travanj 14, 2009, 12:38:16 poslijepodne »
Hvala nikkka33, točno to sam si i mislio da mi je akvarij doživio šok od čišćenja, ali išao sam si po drugo mišljenje na ovaj forum jer cijenim iskustvo i mišljenje Vas naprednih akvarista!

Definitivno idem po biljke, sad sam neki dan ubacio još 5 neonkica i 6 crnih molija!

A kako se smanjiva KH? Zar nije vezan na PH vrijednost pa kad smanjim PH da pada i KH?

Imam i pitanje vezano za CO2: Je li istina ako se pretjeriva sa CO2 u akvariju da će mi ribice biti pijane i ošamućene?
Meni ide oko 2-3 mjehurića na minutu. Da li je to OK?

I još sam jednu shemu čuo da ako se mali komad svježe odrezane vrbove grane ubaci u akvarij da će neka tvar izlaziti iz nje koja ubija zelene alge? Čini mi se kao fake, što kažete?

Pozdrav iz Koprivnice!

Offline sale1106

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Travanj 14, 2009, 12:53:29 poslijepodne »
E da, na pitanje kakav je barbus sa ostalima, u biti barbuse nitko ne podnosi i svi se svađaju s njima a pogotovo ovaj jedan bicolor kojeg imam! Panj imam već 3 godine tako da se on neutralizirao što se tiče kiseljenja vode!

Inaće, akvarij je u potpunosti moj proizvod, od stakla do pozadine i poklopca!
Najlakše mi je sa staklom pošto imam svoje staklarsko poduzeće, i radim savijanje stakla (pa tako je morao i moj akvarij biti na uglovima savinuti). Staklo je debljine 10mm, ali idući akvarij koji ću si raditi će biti isto savinuti ali sa ekstra bijelim staklom. To će biti ludnica kako će se boje izraziti...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #13 u: Travanj 14, 2009, 15:59:12 poslijepodne »
Sale, dobro nam dosao na forum. :up:

Na tvojim slikama vidim zelenu tockastu algu i crnu cupavu. Na nasoj naslovnoj imas 3-4 clanka koja se bave bas algama, pa ti savjetujem citanje istih. :up:
Uglavnom se sva prica svodi na neizbalansiranost hranjivih materija u vodi. Pomoci bi ti mogla promjena navika glede mijenjanja vode. Bez uvrede, no, puno premalo pazis na to. :-[ Vodu bi trebalo mijenjati barem jednom u 15 dana kakvih 20-30%... :D

Nadalje mislim da su ti i lampe zrele za mijenjanje ako se radi o T8 lampama... :-?

Podrzavam odluku o popunjavanju biljne mase i jedva cekam vidjeti nastavak... U medjuvremenu skini vodic za pocetnike sa naslovne i procitaj. Jako zanimljivo stivo... ;)

I da, svaka cast na savijanju stakla. Jedva cekam vidjeti taj novi... :up:

E da, da odgovorim na zadnja pitanja:

A kako se smanjiva KH? Zar nije vezan na PH vrijednost pa kad smanjim PH da pada i KH?

Obrnuto je... :up: Stavis meksu vodu, a onda dodas CO2 i tako spustas pH. No tvoj je pH sasvim OK. Ne diraj to...
Tvrdocu snizi dodavanjem mekse vode. Kako Suzana rece, destiliranom... :up:

Iako prosto ne mogu vjeovati da ti je ovolika tvrdoca... :nerd: Mozda da napises odakle si, pa mozda nadjes kojeg kolegu blizu sebe, da uporedite rezultate... -?

Imam i pitanje vezano za CO2: Je li istina ako se pretjeriva sa CO2 u akvariju da će mi ribice biti pijane i ošamućene?
Meni ide oko 2-3 mjehurića na minutu. Da li je to OK?

Da istina je. Mozak ne dobija dovoljno kisika i eto problema. Dok su osamucene dobro je. Kraj ovoga je ugibanje... :punch:
Mislim da je tvoj CO2 nedostatan. Treba ga sigurno mnogo vise. Kod mene na gusto zasadjenih 230l ide 3 mjehurica na sec. Da je kod tebe 1mjehuric/5sec, bilo bi OK. Ovo je definitivno premalo. Kakve omjere koristis? Koliko cesto pravis novu smjesu?

I još sam jednu shemu čuo da ako se mali komad svježe odrezane vrbove grane ubaci u akvarij da će neka tvar izlaziti iz nje koja ubija zelene alge? Čini mi se kao fake, što kažete?

Nije laz... Zbilja pomaze i to na principu brzorastucih biljaka. Dakle za njen rast crpi sva moguca hranjiva iz vode. Ali to isto cine i vodena leca, vodena kuga, rogolist i sl bilje, pa sam ja prije za tu varijantu... Imamo mi tu i nekih tema sa vrbom, pa potrazi... :-[
Tuzlanka u Sarajevu

Offline sale1106

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Travanj 14, 2009, 17:29:03 poslijepodne »
Hvala puno na korisnim informacijama!!!

Pozdrav iz Koprivnice...

Offline sale1106

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Travanj 26, 2009, 13:13:45 poslijepodne »
Halo ljudi,

Vezano za problem sa algama, želim samo opisati tijek borbe protiv ovih malih zelenih neprijatelja!
Naime, napravio sam točno to što ste mi sugerirali: ubacio nove biljke, nastavio sa CO2, svaka 2 tjedna mijenjam oko 30% vode i dobio PH pod kontrolom.
E sad, alge se postepeno povlače, i gotovo sve biljke se oporavljaju osim anubijasa! Anubias kad dobije novi list koji se otvori, vrh lista mu se frće i savija, te ne dobiva onu zdravu zelenu boju!? Drugoga Anubiasa i dalje oni zeleni gadovi napadaju tako dugo dok mu se ne raspadne list. :dead:
Kaj je s tim Anubiasima, trebaju li oni nekakvu posebnu njegu?
E da, skužio sam da kad stavim ono tekuče gnojivo za biljke, nastaje eksplozija novih zelenih algi...

Za poludjeti, dođe mi da vrištim od bijesa  >:(

Hvala unaprijed za svaki prijedlog...

Evo i slika tako da sami prosudite:

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #16 u: Travanj 26, 2009, 14:55:23 poslijepodne »
anubias ne bi trebao biti u podlozi, tj. rizom ne bi trebao biti ukopan... najbolje ga je zavezati za panj/kamen/kokos...
pase im sjena jer su spororastuci i radi toga je moguce da imaju alge, kod mene u riu ih alge doslovno prekriju, dok u druga dva aq nema algi...  :devil:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.