Srpanj 18, 2025, 04:44:32 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Eišeenje vanjskog filtera  (Posjeta: 1076 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mtkalec

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
Eišeenje vanjskog filtera
« u: Prosinac 24, 2004, 20:14:00 poslijepodne »

Imam vanjski filtar Eheim 2222 i sad me zanima koliko eesto ga bi trebalo eistiti. Naime ja sam ga do sada eistio svaka 2 mjeseca, ali što se tiee protoka u biti i nije trebalo. Naime nisam uoeio bitno smanjeni protok vode, iako nisam siguran kako to dobro procijeniti. Eheim na svojim stranicama (FAQ) preporuea eišeenje svakih 3-6 mjeseci. Ono što mene zbunjuje je to da se rije?im eišenjem postiže stabilinija bakteriološko kemijska situacija u filteru, ali skuplja se i više neeistoea, odnosno štetnih tvari. Ili ?

Kako to utjeee na cijeli sustav? Naime dno bi trebalo usisivati eim eešae, a filter eistiti eim rije?e. To mi zvuei pomalo kontradiktorno.

Koliko vi eesto eistite vaš vanjski filtar ?
Donja Bistra / Hrvatska

Offline Marko69

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Prosinac 24, 2004, 21:20:00 poslijepodne »
Sad sve ovisi koje ribe imaš. Neke ribe kao npr. ciklidi ili eak zlatne stvaraju više otpada. Dalje ovisi kakve medije imaš? Svaka dva mjeseca je skroz u redu, možeš eak i kasnije kod "normalnih" riba. Meni ti mediji idu ovako (odozdo prema gore u smjeru vode): prvo tanka spužvica pa ide keramika i onda vata. Spužvicu i keramiku ako ima dosta šporkice samo blago provueem kroz akvarijsku vodu dok cjeloukupnu vatu bacim. Ja ima ciklide i ne eistim filter prije 2 ili 3 mjeseca a nitrati i ostale gluposti su uvik na 0. Ovaj naein eišeenja sam pokupia na internetu toenije na ciklidi.com i shema je vrhunska. Biološku filtraciju ostavljaš na miru a mehanieku rješavaš na najbolji moguai naein. Još jedanput napominjem bitno je koje i još bitnije koliko imaš riba tj. jel akvarij prenatrpan ili nije. Na ovaj naein sigurno neaeš poremetit biološku filtraciju.
Split/Hrvatska

Offline Beli

• Punopravni član
    • http://www.greenhousemm.com
« Odgovori #2 u: Prosinac 25, 2004, 17:12:00 poslijepodne »
Evo kako ja radim, a imam eheim 2213.
U njemu imam perlon vatu, 3 eheim mousse pad-a i oko 200gr Eheim substrate-a.

Cistim ga svakih 3-4 nedelje na sledeci princip.

Otvorim filter, perlon vatu bacim, stavim novu. Mousse padove i substrate samo malo prelijem akvarijumskom vodom da se algice speru. Operem telo filtera i sve vratim nazad.

Svakih 6 meseci, zamenim pola substrate-a.
To je to. Na ovaj nacin samo poboljsas protok, jer se perlon vata zapushi pa da ne malteretiras motor filtera, a bakterije ostanu netaknute.
S postovanjem
Emil Beli

Offline Marko69

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 25, 2004, 18:42:00 poslijepodne »

Najbitnije da vatu baciš a ovo samo malo takneš vodom. Na takav naein ga možeš eistit svaki tjedan ako hoaeš.
Split/Hrvatska