Kolovoz 08, 2025, 08:28:37 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pseudotropheus sp. "Daktari"  (Posjeta: 1399 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bazoa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski  
    • http://google.com
Pseudotropheus sp. "Daktari"
« u: Ožujak 31, 2009, 21:54:37 poslijepodne »
Ima li možda tko u svom akvariju ovog ciklida ili je imao i nešto ukratko o njima, agresivnost, kolki omjer muško žensko, onako standardno.
Zagreb/G.Vrapče

Offline zeljkoc

• Punopravni član
Odg: Pseudotropheus sp. "Daktari"
« Odgovori #1 u: Ožujak 31, 2009, 22:47:30 poslijepodne »
Imam ja, ali ne znam previse o njima jer su jos malci, 4,5 cm. Jedino sto sam primjetio da su osjetljivi na proteinsku hranu. Drzao sam ih sa Aulonocarama u karanteni, hrana je bila prilagodjena Aulonocarama, jedan Daktari se napuhnuo i uginuo, vjerojatno zbog neprikladne hrane. A hranio sam samo dva dana sa pojacanom mesnom hranom. Mozda nije povezano ali mislim da je, jer je uginuo dominantni muzjak, koji je i uhvatio najvise hrane.

Toliko od mene!

Offline bazoa

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 31, 2009, 22:56:20 poslijepodne »
Daj mi reci gdje si ih nabavio i jel imaš možda negdje fotku.
Zagreb/G.Vrapče

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 31, 2009, 23:14:22 poslijepodne »
Imao je par komada Ondrej - Aqua Terra, otvara dućan u Španskom, otvorenje bi trebalo biti u ponedjeljak. Ne znam točno gdje je dućan, zna Ikota pa ga cimni.

Offline bazoa

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 31, 2009, 23:20:14 poslijepodne »
Super ak je u Španskom to mi je pod nosom.Thanx. Sad sam gledala tvoj akvarij i vidim da imaš moje neprežaljene acei-e u njemu. Jel su još živi,jesi li uzeo i velikog od dade-zg?
Zagreb/G.Vrapče

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 01, 2009, 18:40:58 poslijepodne »
Taj nam ciklid potiće iz tanzanijskog dela jezera Malawi.Njegova jeste posebica ta,da je mužjak žuto obojen,pa se tako svrstava u još par vrsta,gdje jeste takva obojenost /primjer M.lombardoi/.
Ta ,zasad neopisana vrsta dobila je to ime godine 1993,a dadne ga Bentler.Ime "Daktari" na Kishwahili znaći lekar,i to mu ime sasvim pristaje,jer tamošnji ribari veruju,da ima ćudotvornu snagu.Laif de Mason ga je nazvao godine 1994 pseudotropheus sp.Yellow Acei,no to ime se nije prihvatilo,pa je ostao Pseudotropheus sp.Daktari.
Ta M'bune po dužini,ubraja se medju srednje.Mužajk jeste obojen u limun žutu a vrh i kraj repne peraje obrobljava mu crna boja.Ženka jeste smedja,a peraju ima identićki obojenu ,ko mužjak.A u dužinu porst će 10 cm.,ženka još koji cm.manje.
Kako sam veè gore napisao,našli su ga u Tanzanijskom delu jezera Malawi,u taćki Hai reef,a neki javili,da su ga našli takodjer i u taćki Undu reef,mada je tamo jako retko vidjen.
Živi u zoni peska i kamenja,u dubini  od3 m do 15 m.Mužjak jeste teritorialan,brani svoj teritorij,koji mu meri 0,5m2,a ženke i mladunci pretežito se zadržavaju na kraju te teritorije u grupi.
U prirodi se hrani algama /Aufwuchs/ te prosto plivajućim planktonom.
Akvarij ,pošto je to manji ciklid,akvarij od 200l mu je sasvim dovoljan,sa već poznatim dekoracijom,koja se traži za M'bune.
Što se hrane tiće,taj ciklid traži biljnu hranu.
U akvariju treba voditi brigu,da je u grupui,koju neka saćinjava mužjak i par ženki.
Taj ciklid jeste zanimljiv, i kao takav,baš tražen u malim akvarijim.

Eto u par reči :)

Offline bazoa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 03, 2009, 22:53:09 poslijepodne »
Hvala Bojko, te informacije su mi trebale, nažalost nemam nikakvu literaturu o ciklidima osim neta , a tu ima dosta različitih informacija. Našla sam neku staru temu gdje ima nekih dvojbi oko imena, ali spominju se Metriaclime Daktari, mislim da si ti to pisao. Teško se više i snać u svemu tome kad se stalno nešto mijenja oko tih imena. Zanima me samo kako funkcioniraju sa Pseudotropheus sp. Ace-ima, dal postoji mogućnost miješanja, ako su zajedno u tanku?
Zagreb/G.Vrapče