Kolovoz 03, 2025, 04:27:41 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Panjevi i kvarc  (Posjeta: 2746 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AkvaristaBiH

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Panjevi i kvarc
« u: Ožujak 25, 2009, 10:38:26 prijepodne »
Pozdrav ljudi , kao sto vidite ima dva pitanja u vezi panjeva i kvarcnog pijeska . Neki dan u jednom zoo shopu gledam panjeve mopani i sad ima vise komada . Uzmem tri komada slozim jedan na drugi i dobijem izvrsnu pecinu od ta tri panja . Super izgleda , ima i dva izlaza bas extra ...E sad ne znam ta tri panja i nisu bas tako mala a i nisu bas tako ni velika u akvariju uglavnom stvore super pecinu. Sad me strah da ne pocnu proizvodit onu tipicnu sluz i da koji od njih ne propliva a da ne pricam ako sva tri puste odredjenu kolicinu boje . Sta vi mislite o ovome ? . Drugo pitanje je u vezi podloge za koju bih ja stavio kvarcni pijesak . Citao sam post jednog clana da za biljke nije pogodan . Kod mog jednog prijatelja je kvarc podloga , bilje raste ko ludo . To bi bilo to nadam se odgovorima , pozz svima  :up:
Čovječe, ne ponosi se svojom "superiornošću" nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskrvnjuješ zemlju.

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Panjevi i kvarc
« Odgovori #1 u: Ožujak 25, 2009, 10:46:33 prijepodne »
Ako su oni komadi mopana sa poda iz zooCentra  dobro ih prokuhaj i rokni soli jer znaju ukenjat sve ja sam svoje kuho tri dana i tek onda su prestali pustati cvenu boju koja nije stetna ali eto meni je smetala oni ce ti omeksati i zakiseliti vodu inace ce se po njima nafatat sluz tu ti samo mogu pomoci komunalci oni joj glanc opale nema sija eto sada koje ribe mislis cuvat  :question:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #2 u: Ožujak 25, 2009, 11:05:05 prijepodne »
prije svega dobrodošao..šta se tiče mopana neće ti izbacivati sluz bar mojih par komada nije i nebi trebalo.panjeve prokuhaj u slanoj vodi da se napiju,dezinficiraju i da se otpusti dio tanina.nažalost ne mogu te utješiti ali panjevi će ti neko vrijeme puštati boju ali nakon maximalno cca mjesec dana će prestati.nakon par tjednih promjena vode ćeš viditi da ne pušta više.ta smeđa voda neće smetati ribicama samo tebi možda gledati a neke vrste ribica vole tamo obojeniju vodu.šta se tiče kvarca možeš ga slobodno staviti u akvarij samo pazi na granulacije.najbolji ti je uglavnom od 1-3mm tj ovisno šta želiš staviti od riba unutra.npr ciklidi vole sitniji jer s njim čiste škrge.samo nemoj uzimati onaj kvarc ko prašina jer on se zblati pa ti je to užasi ni u kom slučaju s njim u akvarij.kroz pijesak se mora održavati ventilacija podloge.prije unošenja pijeska,šljunka u akvarij obavezno ga dobro,dobro isperi da sve nečistoće izađu van.

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Ožujak 25, 2009, 11:53:36 prijepodne »
E da dezinfekcija hipermangan obavezno znaci sve sto ce biti u akvariju i akvarij nema veze sto je  nov, pumpa, crijeva, cijevi itd.. ja nisam filter medije u hipermangan ubacivao njih sam prokuhao u posudi,pijesak imas u zoocentru kod armana dobar je pravo ali je prljav, za ciscenje armanovog pijeska ti treba jedno sito i jedna posuda plasticna skaf/lavor  koji je cist i koji ce ti uvijek trebati tako kupi sebi jedan fin na pijaci a mores i dva :D i onda polako ispiraj pijesak kroz sito tako ceš naj lakse ga izaprati. kada ga izaperes u jedan limeni lonac prokuhaj ga sa malo soli ponovo izaperi onako u loncu i on je spreman za akvarij. i sve zacini sa jednom Žlicom VEGETE :D Šala mala :up: :up:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline AkvaristaBiH

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 25, 2009, 12:13:08 poslijepodne »
Ma ja, znam da to sve dezinficirat prije unosa u akvarij . Znaci to nema veze sto su tri panja , nije bitna kolicina  :question: . Eh to je mene je strah zbog te boje od panja , bojim se da ce mi biti previse mutno , ali hajde dok se par puta zamjeni voda , nestace  -? .Za kvarcni pijesak sam mislio uzeti granulaciju od 3-5mm , ne izgleda bas tako skroz sitno. Samo eto kazu da ne valja za bilje i da se brzo "slegne" izgubi se kao podloga od njega  -? . Svako kaze da je njegovo najbolje  :) Nije ciklidni akvarij ... Hvala vam puno , nadam se da ce biti jos odgovora  :smile:
Čovječe, ne ponosi se svojom "superiornošću" nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskrvnjuješ zemlju.

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #5 u: Ožujak 25, 2009, 12:30:02 poslijepodne »
gle,voda ti se neće zamutiti od panjeva nego samo obojati.kad se akvarij starta onda se akvarij malo zamuti (pobijeli) od pozitivnih bakterija  koje se počmu stvarati i dok god ne nastane podlogu,filter,po bilju i stijenkama akvarija neće ti se skroz razbistriti voda. i kad se razbistri cikliranje nije gotovo.nikad nemoj mijenjati cijelu vodu nego samo 10% a dok se akvarij ciklira ne diraj je uopće osim stavljanja po uputama pripravke za vodu..

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #6 u: Ožujak 25, 2009, 17:16:13 poslijepodne »
Mislim da je bas sminka boja vode jer kod mene je voda boje tog mopana a pod sylvaniom ribice izgledaju predivno...to je prva svar koju drugi primjete kod mene na AQ...xife dobiju neku nevjerovatnu boju skoro drecavu, sve je stvar ukusa pa zavisi sta volis...inace boja nije otrovna ili stetna...sto se pijeska tice to ti jako zavisi od vrste bilja koje imas i ribica koje drzis...uskoro cu imati nekog bilja za presadjivanje pa ako treba javi (ako te bas interesuje i imena cu im saznati)  :) pozzzz
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline zorro os

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: osijek
« Odgovori #7 u: Ožujak 25, 2009, 22:38:30 poslijepodne »
Imao sam kvarcni pijesak u AQ ali sam ga izbacio jer mi je "pojeo pumpu".
Stvarao je sitne ogrebotine na samoj osovini pumpe i na magnetima dok nije pukla
osovina i tako sam promijenio 4 osovine i 2 magnea u 1.5god.
Kvarc je jako atraktivan.
Ja sam loše prošao što ne znači da ćeš i ti.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #8 u: Ožujak 27, 2009, 02:59:11 prijepodne »
Neces imati problema sa sljunkom 3-5mm. Ta se upozorenja odnose na jako sitni sljunak (0,3-0,6mm). Ja imam onaj do 2mm i nikakvih problema. Cak mislim da ce ti taj od 5mm biti prekrupan za bilje. Osim toga kvarcni bi mozda bio problematican, jer su mu bridovi ostriji. Pa ako imas ribe koje pljuckaju mogu se ozlijediti...

Glede bojenja vode. Boja ne nestane tako brzo. Jedan moj, doduse ogroman, panj je pustao boju cak godinu i vise... Naravno svaki put sve slabije. Na kraju je meni bilo presvjetlo bez te boje...

Naravno da sto je vise drvene mase i bojenje ce biti intenzivnije.

Glede prokuhavanja. Nisam sigurna da je bas potreno to bjesomucno tjedno kuhanje. Kako sam strukom jednim dijelom vezana i za neke vrste sterilizacije, u glavi sam si odredila da je kuhanje duze od 3 sata, totalno bespotrebno.

Sto se sluzi tice to ti je rulet. Kod nekog se pojavi kod nekog ne, i jos nismo skuzili da to ima veze sa kuhanjem. Prije sa suhocom panjeva i najcesce na lozi... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline AkvaristaBiH

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 27, 2009, 14:56:58 poslijepodne »
Ma nije on sekunde ostar tako sam cuo , ono na fino isjeckan , bas ono fino obli nece biti tih problema , nadam se  :clown: . A za panj vidjet cu jos , znam ja sve da je ta boja ok , da je i takvo prirodno okruzenje , al se bojim da bas boja ne postane mutna od panja ... Kako god hvala na objasnjenju  :up: