Srpanj 23, 2025, 22:47:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: RO voda-zbunjen  (Posjeta: 2788 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
RO voda-zbunjen
« u: Travanj 06, 2009, 22:45:39 poslijepodne »
Htio sam koristit u akvarijima cistu RO vodu al kao ona je mrtva voda bet minerala i sl jel tak?
Al sad sam naisao na neke podatke da ljudi i jedan kolega s foruma vec vise od godinu dana koriste samo RO vodu bez mjesanja s pipovacom i sve im je super. Jer ak voda ne valja kak onda diskusi zive u toj vodi?

Prvenstveno me zanima upotreba kod kozicnjaka za kozice kojima treba meka voda i vidim po netu da neki uzgajivaci kozica koriste samo RO vodu i sve im je super.

Iako mozda znam malo vise o kozicama od drugih postavljam sam sebi pitanje kaj ne treba kozicama nekaj u vodi za presvlacenje tipa kalcij il kaj ja znam vec.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: RO voda-zbunjen
« Odgovori #1 u: Travanj 06, 2009, 23:32:53 poslijepodne »
Neznam za te koje koriste čistu RO ali ja ti to ne bih preporučio. Čista RO ako aparat dobro skida nema ništa od minerala koje su kao što si i sam rekao potrebne svim organizmima osim toga ta voda je i ph nestabilna nema bufera. Kad sam ja čitao o tome uvijek je pisalo da se malo miješa sa tvrđom vodom i dobijaš meku vodu po želji 2,3 ili 5 GH. To je čisto ok za ribe koje traže meku vodu. Tako sam i ja radio iako mi je ciljana tvrdoća bila oko 9-10 GH. Danas je jasno da većina biljaka čak i bolje raste pod običnom tvrdom pipovačom! Pitanje je zašto uopće želiš čistu RO?

Offline Maxim

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 06, 2009, 23:37:08 poslijepodne »
Renta me preduhitrio dok sam tipkao pa da ne ponavljam njega...

Malky, jesi siguran da ti što kažu da koriste samo RO vodu ne misle konkretno da koriste samo RO vodu za nadoljevanje ishlapjele vode?
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Travanj 07, 2009, 00:20:29 prijepodne »
a kaj je s diskusima?

evo citat frajera s stranog foruma vezanog uz kozice:

I use 100% RO water and aquasoil some of my planted tanks and all my soft water shrimp tanks (CRS, Tigers, etc).

i jos su mi odgovorili da bi bilo dobro dodat kalcij tipa ovak:
Calcium is one of the things u should add. Try some snail shells or clams shells. I use dead nerite shells and cleaned out clam shells.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Travanj 07, 2009, 08:33:34 prijepodne »
Ovisno o drzavi neki Ameri imaju vodu 0-1kH i GH i dodaju boostere za podizanje tvrdoce za par stupnjeva upravo zbog potrebnih minerala koje organizmi trebaju.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #5 u: Travanj 07, 2009, 09:01:29 prijepodne »
e i ja sam naletio na par takvih postova,bas po americkim forumima.mijesaj onda s vise ro vode(ako zelis meksu,ali nemoj samu ro nikako),i makni pumpu ili hang on filter jer ti dize ph(neki dan sam bas testiro).i kod isparavanja gubi se cista h20 tako da se tvrdoca preostale vode povisuje,zato i nadolijevaju ro vodu
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 07, 2009, 09:16:06 prijepodne »
Dosta Amera ima nečistu vodu, odnosno s povišenim udjelom bakra na koji su kozice (odnosno svi beskralježnjaci) izuzetno osjetljive. Jedni način za korištenje vode u tome slučaju je njezino čišćenje s RO aparatom te naknadno obogaćivanje s trace elementima, kako vidim da ti je taj frajer i savjetovao što si previdio spomenuti u uvodnom postu.
Uglavnom nepotrebna radnja kod nas jer je naša vodovodna voda vrlo kvalitetna, pa nema potrebe u potpunosti je očistiti pa zatim opet obogaćivati, no naravno, ako imaš potrebu, možeš miješati RO i vodovodnu kako bi dobio niži GH vode.
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline MFBr@da

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 07, 2009, 10:51:55 prijepodne »
..pet godina koristim čistu RO vodu u tanku sa diskusima i nikada problema...čak mi i biljke luđački rastu
ZG/Trnje/Gračani

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #8 u: Travanj 07, 2009, 16:57:54 poslijepodne »
..pet godina koristim čistu RO vodu u tanku sa diskusima i nikada problema...čak mi i biljke luđački rastu

e to mi sad nije jasno, kak to onda funkcionira ak nista ne dodajes? jel dodajes kakve dodatke toj vodi?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #9 u: Travanj 07, 2009, 17:06:25 poslijepodne »
Moguce da je dovoljno minerala iz podloge? Ne vidim smisao 100% ro... mislim mozes staviti 100% ro pa onda dodavati minerale na bilo koji nacin, ali nije li jednostavnije dodati malo vodovodne?  :) Ima li tko od tih ljudi 100% ro bilo kod diskusa bilo kod beskraljeznjaka, a da nema podlogu i da nista ne dodaje?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #10 u: Travanj 07, 2009, 17:21:34 poslijepodne »
mozda ti je stara ili nekvalitetna membrana pa ne filtrira 100% minerale, jesi mjerio tvrdocu te RO vode?
moze slika tog bilja koje ludjacki raste? zanima jel ima tragova deficita?

Offline MFBr@da

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 07, 2009, 17:52:29 poslijepodne »

e to mi sad nije jasno, kak to onda funkcionira ak nista ne dodajes? jel dodajes kakve dodatke toj vodi?

..stavljam kada se sjetim JBL Ativol, filtere nisam mijenjao nekih četri godine, a ph mi je negdje 3,5-4,5, Kh 0, Gh <3.... to je voda u tanku...Tetra 5in1
« Zadnja izmjena: Travanj 07, 2009, 18:02:05 poslijepodne od MFBr@da »
ZG/Trnje/Gračani

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 07, 2009, 20:13:01 poslijepodne »
to su nepouzdani testeri za tocno izracunat,vise vrijede kao pokazatelji opceg stanja.jesi li siguran da nisi napiso nesto krivo,da ti je ph 4.5 sve bi odavno pomrlo.inace ako je voda cista ro tj 99% voda,sigurno kao takva nije dobra ni za pice ni za organizme jer jednostavno nema minerala koje svakom organizmu treba

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Travanj 07, 2009, 20:14:34 poslijepodne »
ta zar nema za svaki roro urešaj kupiti tzv. mineralizator?
naime, moj filter ima posebnu kartušu kroz koju ide voda prema potrošaču i vraća "zdravu" dio minerala u vodu.... -?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 08, 2009, 02:49:33 prijepodne »
ovisi koji Ro uređaj koristiš, jednostavniji mislim da nemaju taj dio, ali ovi koji se ugrađuju u domačinstva u svrhu konzumiranja obvezno bi trebali imati te minelizatore. Tak mi je objasnila žena u dučanu.

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #15 u: Travanj 08, 2009, 16:28:21 poslijepodne »
Pa koliko sam se ja informisro ribe koje zahtjevaju meku vodu npr diskusi se drze u cistoj RO vodi znaci ono kh 0-1 u vrijeme mrijest i onda nema nikakvih problema ali bi ih se obavezno u nereprodukciskom djelu trebalo staviti u tvrdju vodu da nadoknade izgubljene minerale i ostale tvari iz vode medju kojima je i kalcij ako se dobro sjecam (ovo nisam siguran a malo sam ljen sad ic provjeravat)

Neznam za sta ti treba cista RO voda, ako je za uzgoj diskusa onda preporucam da ih par mjeseci stavis na tvrdju vodu znaci postupno dodajes sve vise pipovace i isto tak s meksanjem....Neznam neces sigurno diskuse ostavit da cijele godine imaju sto vise mrijestove jer ce to ribe previse izmucit i onda to vise ne spada u akvaristiku nego u neka druga podrucja...a ako mislis imat neki odredjen broj mrijestova onda nece bit problema s tvrdjom vodom...

ja sam jedno vrijeme drzo diskace na obicnoj pipovaci i nisam imo nikakvih problema, ali nebi nikako tvrdio da je to najbolje za njih
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 09, 2009, 00:54:20 prijepodne »
da za vecinu trebas kupit posebno mineralozator,ali opet zavisi sve o modelu