Kolovoz 05, 2025, 18:30:40 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: problemi s vodom  (Posjeta: 2962 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jelenatz

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
problemi s vodom
« u: Ožujak 22, 2009, 14:46:12 poslijepodne »
zdravo imam problema sa vodom u akvarijumu te se cesto prlja inace imam filter pumpu.
voda se isprlja za nekih 7dana u prosjeku.inace ribe nemaju neku vidljivu bolest i ne ginu zbog toga vec u zadnje vrijeme moj šaran je promjenio ponasanje i pojeo 2 gupike a cula sam da nisu opasne ribe za ostale.imala sam travu ali su zlatne ribice pojele je te je biljka pocela da truhne u akvarijumu i morala sam izvaditi.unaprijed hvala

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: problemi s vodom
« Odgovori #1 u: Ožujak 23, 2009, 00:20:03 prijepodne »
krivi podforum u snanovodnoj si
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #2 u: Ožujak 23, 2009, 23:47:39 poslijepodne »
Jelena dobrodosla i ugodno se osjecala na ovom forumu! :up: Hm, jel ovo tz slucajno znaci Tuzla??? :P

Dok moderatori ne premjeste temu, evo odgovora, zapravo pitanja na koja moras odgovoriti kako bismo ti pomogli.

1. Koliki ti je aq?
2. Koliko je vec u funkciji kod tebe?
3. Koji filter imas?
4. Kako ga odrzavas? (mislim na pranje filtera)
5. Koliko riba imas?
6. koliko puta dnevno ih hranis i cime
7. Kako odrzavas higijenu vode? (koliko cesto i koliki % vode mijenjas)
8. Koliko svjetla imas u aq?

I za kraj samo jedan komentar. Zlatne ribe su hadnovodne, a gupiji toplovodne ribe... Dakle, nikako ne idu zajedno, tako da nije ni cudo da je doslo do obracuna. Svakako ti preporucam citanje vodica za pocetnike sa naslovne stranice... :up:

Nadam se ugodnom druzenju... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline jelenatz

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 24, 2009, 09:15:10 prijepodne »
jest ja sam iz tuzle.aq je dug 80 cm imam filter pumpu kojoj svaki dan ako ne svaki onda svaki 2 dan perem spuvice.moram priznati da im stavarno dajem puno hrane i obecam da necu al kad ih vidim da sve dodu i saran jer on dode samo kad je gladan tako da im dajem 3 puta hranu.a posto se prlja voda iako puno vec sad je jako prljava i izgleda ko da je magla unutar aq pa ga moram citavog oprat svakih 10 dana a vjerujte da mi je muka.i kad vidim da je kod nekog cist ja im pozavidim.imam 4 zlatne 1 sarana 1 borca 2 cistaca 2 skalara i jos 2 ribice koje mjenjaju boju inace su im peraja crna 1 iz porodice dvodihalica onaj mali s brkovima.kod nas u tz ima slabo radnja koje prodaju stvari za aq i ono sto ima nece reci sta moze a sta nemoze od riba nego samo da se proda a da negovorim za biljke cak mi se desilo da ja objasnjavam prodovacici kako s nekom ribom tako da je i to problem

Offline jelenatz

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 24, 2009, 09:22:36 prijepodne »
zaboravi ti napisati da imam neonku koju ukljucim predvecer a inace imaju svjetlosti jer se nalaze ispod krovnog prozora a hranim ih listicima onim dadatkom za zlatne nekom hranom sitnom crvene boje i sarana nekom sitnom hranom koju sam dobila samo za njega al se prihvate sve one koju mi ti hranu preporucujes i sta da uradim povodom vode i nemoj te mi molim vas  reci daj manje hrane jer nepostizem nista posebno.pozdrav svima

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #5 u: Ožujak 24, 2009, 09:56:04 prijepodne »
jest ja sam iz tuzle.aq je dug 80 cm imam filter pumpu kojoj svaki dan ako ne svaki onda svaki 2 dan perem spuvice.moram priznati da im stavarno dajem puno hrane i obecam da necu al kad ih vidim da sve dodu i saran jer on dode samo kad je gladan tako da im dajem 3 puta hranu.a posto se prlja voda iako puno vec sad je jako prljava i izgleda ko da je magla unutar aq pa ga moram citavog oprat svakih 10 dana a vjerujte da mi je muka.i kad vidim da je kod nekog cist ja im pozavidim.imam 4 zlatne 1 sarana 1 borca 2 cistaca 2 skalara i jos 2 ribice koje mjenjaju boju inace su im peraja crna 1 iz porodice dvodihalica onaj mali s brkovima.kod nas u tz ima slabo radnja koje prodaju stvari za aq i ono sto ima nece reci sta moze a sta nemoze od riba nego samo da se proda a da negovorim za biljke cak mi se desilo da ja objasnjavam prodovacici kako s nekom ribom tako da je i to problem

Pozz.. Dobro došla .
Stvarno imaš Šarana pravog domačeg u akvariju??? Ja sam ga oduvijek htio imati :). Ne znam kolike je sad veličine,ali moraš bit svjesna da je šaran riba koja naraste preko 20,čak preko 30 kila,ali čak i da je 20 puta manji,taj mu je akvarij premalen,čak da imaš samo njega a kamoli sve ostale koje si nabrojala.Vjerujem da je to osnovni uzrok loše vode.
Ne znam,da li ti se tako brzo prlja filter,da mu već padne prtok nakon 2 dana,ali to također znači da imaš previše ili prevelike ribe ili preslab filter,nikako se spužvice ne bi trebale tako često prljati,baš ako ni cijeli akvarij,znači da je sustav preopterečen stanovnicima.
Još jedna stvar,trebala bi izbjegavati izlaganje akvarija dnevnom svijetlu,zbog velike mogučnosti pojave algi,možda ti je i zato voda mutna(zelena voda,plutajuče alge)
Savjetuje ti da si skineš s naslovne strane ili sa potpisa Ninine mame  :) Vodić za početnike,bit će ti jasnije gdje grješiš,a zatim piiitaaaj. Sretno!

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #6 u: Ožujak 24, 2009, 12:07:18 poslijepodne »

uh...
ajmo probati ispočetka.

kako misliš moraš oprati cijeli akvarij svakih 10 dana? kako ga pereš? ne mijenjaš valjda cijelu vodu? jel vodu koju dodaš pripremiš ili diirektno iz pipe?

koliko dugo imaš akvarij i ribe u njemu?

kolika je temperatura?

akvarij ne samo da je prenapučen nego si unutra stavila vrste koje uopće ne idu skupa, hladnovodne i toplovodne.

za skalare ti je akvarij premali, za dvodihalicu (ako je trihogaster) isto. nikad se ne drže dvije vrste dvodihalica (borac i taj drugi) skupa.

dakle, odluči se hoćeš li toplovodni ili hladnovodni. preporučujem ti hladnovodni jer za te zlatice imaš sasvim dovoljno mjesta.

šarana svakako udomi što prije. kao i gupije, borca, skalare, dvodihalice i te druge ribe.

zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Ožujak 24, 2009, 13:21:29 poslijepodne »
Draga Jelena!
Dobro nam došla! Zapravo, ako zaista voliš svoje ribice, i više nam nego dobro došla da ti svi zajedno pomognemo spasiti što se spasiti dade!
Kolege su ti mnogo toga rekli...a ja ću samo "objediniti" pokušati sve.
Prvo - svakako i to jako jako pažljivo pročitaj Vodič za početnike, imaš link i na mom potpisu - ono, nauči ga napamet!
Drugo - hladnovodne (kako ga ti zoveš, šaran, a to je vjerojatno zlatna ribica) NIKAKO ne idu sa toplovodnima (tvoje ostale ribice), kao i dvodihalice s drugom dvodihalicom (što veli alles)- morat ćeš se odlučiti što želiš  i ove druge ribice dati udomiti i to načini pod hitno!!!!
Treće - mijenjanje vode i pranje cijelog akvarija svakih 10 dana, te pranje filter materijala je velika muka za ribice i akvarij i velika šteta - time uništavaš svaki puta dobre bakterije koje su nužne za ravnotežu života u akvariju i stavljaš cijelu priču opet na početak te ti se zato i voda muti (voda je mutna jer je "nezrela")
Četvrto - kad se naseljavaju ribe, ne samo da treba voditi računa o njihovoj kompatibilnosti već i o veličini koju će doseći kad odrastu - tako da skalari nikako nisu za tvoj akvarij, a i zlatnima bi bilo "gusto", ali, ako imaš kvalitetan filter, mogu proći...
Peto - rasvjeta akvarija treba imitirati dnevni ritam - dakle, 10 - 12 sati uključeno svjetlo, ostatak mrak...tako da ribice imaju ritam dana i noći da bi se mogle odmoriti ili biti aktivne (neke budu aktivnije po mraku)...
Šesto - hranjenje ribica nije prenajedanje ribica - dakle, više malenih obroka, tako da sve pojedu i da bude što manje otpada na dnu akvarija  - potreba čišćenja i usisavanja dna je manja, štetni spojevi koji se stvaraju raspadom organskog otpada padaju na minimum, opasnost od oboljenja ribica je manja...
I, da sad ne davim...Ninina mama ti je sugrađanka, zna beskrajno mnogo o akvarijima...iskoristi njezino znanje!
I, javi nam se s lijepim vijestima kako si lijepo i mudro složila zajednicu koja će sretno funkcionirati, a ti joj se veseliti!
može!?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #8 u: Ožujak 24, 2009, 14:24:27 poslijepodne »
Mnogo mi je drago da ima i Tuzlanki na ovom forumu. To je moj rodni grad... :up: I vrlo dobro znam kakva je situacija sa shopovima. Ajd mi na pp napisi gdje kupujes ribe i sl.

Evo kolege su ti rekle sve potrebno. Savjetujem da definitivno prostudiras Vodic za pocetnike. :up:

Zao mi je sto moram dodati da koliko god bilo tesko, moras prestati sopati ribe. Osim sto prljas dodatno vodu, i ribe mogu oboljeti od svih bolesti koje pretilost sa sobom nosi. Normalno je da ribe non-stop zicaju hranu, cim te vide, ali ti si tu ona koja razmislja glavom (a ne gladnim ocima kao one). :star:

Kako vidim da bas volis te ribe, sigurna sam da ces za njihovo dobro, uciniti i ovaj napor.

I jos nesto, ta hrana sitna crvena je onako rucno pakovana??? Ako jeste, onda se radi o proteinskoj hrani namijenjenoj ishrani riba u ribnjacima, dakle, da riba sto prije dobije na masi i moram li reci da bas nije dobar izbor. Posebno za zlatne cija je probava... hm, usudim se reci, osjetljiva...

E sad konkretan prijedlog bi bio:

1. Makni aq sa direktne sunceve svjetlosti i svjetlo u aq reguliraj umjetnim osvjetljenjem i to najbolje preko tajmera, tako da se svjetlo uvijek pali u isto vrijeme. To nije velika investicija. Kojih 10KM...
2. Odluci se za toplovodne ili hladnovodne (za koje navijam :star:),
3. pokloni visak riba,
4. kupi dobre bakterije,
5. promjeni 20% vode (usisavanjem dna),
6. narednih x dana doziraj dobre bakterije kako je u uputi nalozeno,
7. tjedno mijenjaj samo 20% vode (nije vazno sto ti djeluje prljava i zamucena) i pri tome dodaji dobre bakterije,
8. ako bas moras prati spuzve u fitleru, onda to radi u akvarijskoj vodi (mislim na tih izvadjenih 20% vode pri promjeni).

I jos nam molim te daj kompletne dimenzije aq, te tocan tip, oznaku filtera... :up:

Nadam se da ti sve ovo ne zvuci pregrubo, jer zbilja svi zelimo samo pomoci i tebi i tvojim ljubimcima, a ovo je jedini nacin.

Pozdrav ti do pisanja... :up:
Tuzlanka u Sarajevu