Mnogo mi je drago da ima i Tuzlanki na ovom forumu. To je moj rodni grad...

I vrlo dobro znam kakva je situacija sa shopovima. Ajd mi na pp napisi gdje kupujes ribe i sl.
Evo kolege su ti rekle sve potrebno. Savjetujem da definitivno prostudiras Vodic za pocetnike.

Zao mi je sto moram dodati da koliko god bilo tesko, moras prestati sopati ribe. Osim sto prljas dodatno vodu, i ribe mogu oboljeti od svih bolesti koje pretilost sa sobom nosi. Normalno je da ribe non-stop zicaju hranu, cim te vide, ali ti si tu ona koja razmislja glavom (a ne gladnim ocima kao one).

Kako vidim da bas volis te ribe, sigurna sam da ces za njihovo dobro, uciniti i ovaj napor.
I jos nesto, ta hrana sitna crvena je onako rucno pakovana??? Ako jeste, onda se radi o proteinskoj hrani namijenjenoj ishrani riba u ribnjacima, dakle, da riba sto prije dobije na masi i moram li reci da bas nije dobar izbor. Posebno za zlatne cija je probava... hm, usudim se reci, osjetljiva...
E sad konkretan prijedlog bi bio:
1. Makni aq sa direktne sunceve svjetlosti i svjetlo u aq reguliraj umjetnim osvjetljenjem i to najbolje preko tajmera, tako da se svjetlo uvijek pali u isto vrijeme. To nije velika investicija. Kojih 10KM...
2. Odluci se za toplovodne ili hladnovodne (za koje navijam

),
3. pokloni visak riba,
4. kupi dobre bakterije,
5. promjeni 20% vode (usisavanjem dna),
6. narednih x dana doziraj dobre bakterije kako je u uputi nalozeno,
7. tjedno mijenjaj samo 20% vode (nije vazno sto ti djeluje prljava i zamucena) i pri tome dodaji dobre bakterije,
8. ako bas moras prati spuzve u fitleru, onda to radi u akvarijskoj vodi (mislim na tih izvadjenih 20% vode pri promjeni).
I jos nam molim te daj kompletne dimenzije aq, te tocan tip, oznaku filtera...

Nadam se da ti sve ovo ne zvuci pregrubo, jer zbilja svi zelimo samo pomoci i tebi i tvojim ljubimcima, a ovo je jedini nacin.
Pozdrav ti do pisanja...