Bog i dobro nam došla!
Žao mi je što dolaziš iz tako žalosnog razloga!
No, kolege su ti uglavnom rekli što dalje...
Ali, mene zanima koji si im lijek dala, i na koji način!
Dakle, ovo crvenilo na perajama je gotovo neminovna sekundarna infekcija kod zlatnih ribica nakon gotovo svakog liječenja. Najbolji mi se pokazao tijekom godina bactopur i to svaki drugi dan kroz 7 - 10 dana s time da one dane kad ne stavljam lijek, mijenjam do 30% vode i to s pripremljenom vodom (čitaj: voda odstajala 24 sata sa dodanim tetra aquasafeom, easy balanceom i dobrim bakterijama u odnosnoj količini (ne za cijeli akvarij gdje je liječenje)) i uglavnom stvar jako dobro funkcionira.
Ako iako možeš, pojačaj im zračenje - dakle, pumpicom za zrak dodaješ preko kamena za zrak mjehuriće zraka koji će dodatno oksigenizirati vodu i time pomagati ribici da što prije ozdravi.
Svakako im nabavi vitamine (meni su se pokazali najboljima tetravital jer su tekući i lako ih se dozira, s time da im doziram svaka dva tjedna a ne mjesečno, a kad su bolesne dobiju 1,5 doze).
I, naravno, da ne budemo dosadni - sad su bebice, pogotovo ako su iz pet centra onda su sigurno majušne poput špekulica - i maleni akvarij će im jedno, ali vrlo kratko vrijeme biti dostatan.
No, recimo, moji divovi su u 120 litrašu toliko narasli da im je definitivno premalen a imaju svaka po 30 l...dakle, nabavi što veći akvarij možeš i odmah računaj po ribici - klasičnom karasu ("šaraniću") čak i 40, pa i 50 l, a po pajčolanki i sličnima ("loptici") i 30 l, ali minimalno 25.
Sretno i javi kako su malene!