Kolovoz 05, 2025, 15:52:22 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: BOLESNA CRVENKAPICA  (Posjeta: 2057 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alissia

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
BOLESNA CRVENKAPICA
« u: Ožujak 18, 2009, 21:15:17 poslijepodne »
Imam hladnovodni akvarij sa zlatnim ribicama. 35 l, imam dva teleskopa, jednu Crvenkapicu i još jednu zlatnu ribicu za koju neznam kako se zove vrsta.
Imala sam jako puno problema...naime prvo sam kupila ribice sa ribljim ušima pa smo ih prijatelj i ja skidali, onda su nakon par dana sve ribice dobile osip..bijele točkice po sebi. Kupila sam ljek i osip se je povukao...sada je cca tjedan dana prošlo od kada sam prvi puta stavila ljek u vodu.
Prije dva dana mi je uginula jedna Crvenkapica a sada mi druga ima neke ranice oko peraja i na donjoj strani usta.
Ne razumjem od čega...čula sam da se ribice hoče tuči ali mi je rečeno da su zladne jako mirne i da sa njima nema problema. Pitala sam u dučanu koje ribice mogu stavljati zajedno da nebi imala problema.
Molim vas pomozite mi .... ja sam nova u ovome i ne želim da mi ribice uginu...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Odg: BOLESNA CRVENKAPICA
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2009, 00:36:03 prijepodne »
Alissia, dobro nam dosla i ugodno se osjecala na ovom forumu. :up:

... i ne želim da mi ribice uginu...

Ako to ne zelis, onda se pod hitno pripremi na kupovinu veceg akvarija i to najveceg kojeg si mozes prostorno i financijski priustiti... (Preporucam ne manje od metra duzine... :-[)

Po opisu bih rekla da se radi o bakterijskoj infekciji (nije ni cudo, sta su sve prethodno prosle), pa je shodno tome treba i lijeciti.

Do sutra, dok ti ne dodju dati savjet nasi "pravi doktori", ne bi bilo zgoreg da proucis ovaj clanak sa naslovne o zlaticama http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=90&Itemid=301. Naime, preporuca se najmanje 25l po jednoj zlatici, jer su velike prljavice.

Svakako savjetujem i citanje vodica za pocetnike sa naslovne stranice! :up:

Jos jednom ti zelim dobrodoslicu i mnogo strpljenja, jer ce raspetljavanje tvoje situacije, sigurno to zahtjevati. S tobom smo i samo polako! :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Alissia

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2009, 00:45:46 prijepodne »
Hvala na savjetu...pripremam se kupiti još jedan akvarij...veči...sada su još ribice male...jel da stavim možda još jedan filter???
Ja sam danas stavila lijek koji je za kojekakve bakterijske infekcije, gljivična oboljenja i ranice na koži...pa se nadam da bude pomoglo.
A jadne ribice su mi takve prodali sa krpeljima...dobila sam ih iz Pet centra..a žena mi je rekla iz jednog pet shopa da je to riba koja stiže iz Singapura i da je njihov PH vode drugačiji i da zato ribice dobivaju kojekakve bolesti kože.
Hvala na savjetu...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2009, 00:50:43 prijepodne »
Kakav filter sad koristis?
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Alissia

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2009, 00:53:37 prijepodne »
Dobila sam ga sa akvarijem...filtrira kroz šljunak i ima vaticu u tubi koju mjenjam cim malo potamni.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2009, 01:03:56 prijepodne »
Sta je ovo ovih dana... Posast podnih filtera... Nije da nisu dobri, ali su za zlatice definitivno preslabi... :down:

Negooo, kad kupujes veci aq? Sutra, jel da? :clown:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Marko3000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2009, 01:10:05 prijepodne »
evo da se ja ukljucim,poznam doticnu vlasnicu ribica, bok alisia  ;)
akvarij je skroz nov i nije jos prosao potpuno cikliranje,pa je to isto najvjerovatnije problem.
a ribicama treba sisati govanca cjevcicom jer kod tako malog se brzo nakupe govanca,i dobar filter je nephodan.
slazem se da veci akvarij ce dugorocno rijesiti sve probleme jer se voda nece tako brzo prljati.

Offline Alissia

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 19, 2009, 01:11:22 prijepodne »
Upravo se dopisujem sa prijateljem koji mi kaže isto...pa kaj ovi ljudi iz pet shopova se ponašaju ko da prodaju namještaj a ne živa bića...ako je problem u filteru pa kupila bi jači i potrošila više novaca kod njih samo da mi je neko rekao nešto

Offline Alissia

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Ožujak 19, 2009, 01:14:28 prijepodne »
Ej Marko...evo tebe...ovo je moj stručnjak i glavni krivac za moj novi hobi.... :D

Offline Marko3000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 19, 2009, 01:17:55 prijepodne »
ahmm :a034: :a034: su ovisnost

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #10 u: Ožujak 19, 2009, 01:28:00 prijepodne »
Marko3000 dobrodosao nam i ti, i ugodno druzenje zelim! :up:

Upravo se dopisujem sa prijateljem koji mi kaže isto...pa kaj ovi ljudi iz pet shopova se ponašaju ko da prodaju namještaj a ne živa bića...ako je problem u filteru pa kupila bi jači i potrošila više novaca kod njih samo da mi je neko rekao nešto

Na zalost oni su znali da ce ti ovako sve biti smrdano, pa ces ti doci i po drugu ribu i po drugi filter... To je trgovina... :(
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Alissia

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Ožujak 19, 2009, 01:32:20 prijepodne »
Ma znam ali ovo je užasno...sad je jedna ribica uginula...a ja bi kupila sve da to sprječim....sad baš čitam kako one narastu i zezam se sa Markom da imam T-rexe....ha ha ja ču imati 500 L za godinu dana...

Offline Marko3000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Ožujak 19, 2009, 01:37:06 prijepodne »
ma vec odavno ne vjerujem shopovima.
sve su me naucili dobri ljudi sa foruma.
pogotovo kad je zena rekla da zlatne netreba ciklirat vodu nego ih se odma baci unutra.
Nemresbolvet

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #13 u: Ožujak 19, 2009, 16:08:25 poslijepodne »
bok alissia!
žao mi je što na forum dolaziš zbog ovog žalosnog razloga, al se nadam da ćeš ih uspjeti spasiti :).
ove ribice koje su žive, u kakvom su stanju? možeš staviti slike?
kako se zove lijek koji koristiš?
o ovima iz pet shopa...ma, bolje mi je da šutim. X-(

a to da ćeš imati 500 l za godinu dana, nemoj se smijati jer ne bi bilo ništa čudno da ti se to i ostvari :D
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Ožujak 19, 2009, 19:53:44 poslijepodne »
Bog i dobro nam došla!
Žao mi je što dolaziš iz tako žalosnog razloga!
No, kolege su ti uglavnom rekli što dalje...

Ali, mene zanima koji si im lijek dala, i na koji način!

Dakle, ovo crvenilo na perajama je gotovo neminovna sekundarna infekcija kod zlatnih ribica nakon gotovo svakog liječenja. Najbolji mi se pokazao tijekom godina bactopur i to svaki drugi dan kroz 7 - 10 dana s time da one dane kad ne stavljam lijek, mijenjam do 30% vode i to s pripremljenom vodom (čitaj: voda odstajala 24 sata sa dodanim tetra aquasafeom, easy balanceom i dobrim bakterijama u odnosnoj količini (ne za cijeli akvarij gdje je liječenje)) i uglavnom stvar jako dobro funkcionira.
Ako iako možeš, pojačaj im zračenje - dakle, pumpicom za zrak dodaješ preko kamena za zrak mjehuriće zraka koji će dodatno oksigenizirati vodu i time pomagati ribici da što prije ozdravi.
Svakako im nabavi vitamine (meni su se pokazali najboljima tetravital jer su tekući i lako ih se dozira, s time da im doziram svaka dva tjedna a ne mjesečno, a kad su bolesne dobiju 1,5 doze).

I, naravno, da ne budemo dosadni - sad su bebice, pogotovo ako su iz pet centra onda su sigurno majušne poput špekulica - i maleni akvarij će im jedno, ali vrlo kratko vrijeme biti dostatan.
No, recimo, moji divovi su u 120 litrašu toliko narasli da im je definitivno premalen a imaju svaka po 30 l...dakle, nabavi što veći akvarij možeš i odmah računaj po ribici - klasičnom karasu ("šaraniću") čak i 40, pa i 50 l, a po pajčolanki i sličnima ("loptici") i 30 l, ali minimalno 25.

Sretno i javi kako su malene!

Offline Marko3000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Ožujak 19, 2009, 22:29:09 poslijepodne »
pa te fakat trebaju puno litara,ajme  :o