Lipanj 25, 2025, 22:14:02 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Problem- GH konstantno pada  (Posjeta: 3501 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline brukva

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Problem- GH konstantno pada
« u: Ožujak 31, 2014, 20:44:04 poslijepodne »
Pitanje : sto moze utjecati na tvrdocu vode? Tvrdoca vode stalno pada - pretprosli tjedan GH >14, danas GH >7 ? Da li svrdlasti puzevi mogu biti problem? KH je oko 13, pH oko 7.6 cijelo vrijeme. Unutra je zg pipovaca, zadnje dvije izmjene sam dodao cajnu zlicicu soda-bikarbone u 20 l vode koju sam zamijenio. Podloga dravski pijesak 0-1 , dva microsorum mini i dva anubiasa barteri var. nana. Ribe su iz tanganyike te im pase tvrda voda. Vodu mijenjam tjedno 20%.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
Odg: Problem- GH konstantno pada
« Odgovori #1 u: Ožujak 31, 2014, 23:44:59 poslijepodne »
Sve što može utjecati na skidanje Gh je osmoza,doljevanje kišnice ili destilirane vode ,smola za skidanje Gh i to je to.
sve ostalo nema šanse u nekom kraćem vremenu
ps.
provjeri test ;)
inače sodom bikarbonm dižeš kh ne Gh ;)
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline brukva

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 01, 2014, 19:49:32 poslijepodne »
Nazalost testovi ispadaju ok. Ro voda no3-0, no2-0, gh<3, kh-0, ph ispod skale. Iz vodovoda no3-oko 15, no2-0, gh>21, kh-15, ph-7.6. Prema tome testovi ispadaju ok. Sad da li puzevi koriste minerale i soli iz vode za kucice (vjerojatno da). Voda u akvariju je iz pipe, nije nadolijevana ro voda, pa ipak nesto spusta gh. Danas opet mjerio gh>7 (na testu ima cetiri markera od kojih su dva zelena u potpunosti, treci je u sredini zelen- znaci jos mekse). U drugi akvarij nadolijevam ro vodu pa je test gh isti , kh oko 6, no3-oko 5, ph oko 6,5. Testovi su jbl easytest 6 in 1, i mislim da nemogu bas toliko fulat. -?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Travanj 01, 2014, 20:31:37 poslijepodne »
Nazalost testovi ispadaju ok. Ro voda no3-0, no2-0, gh<3, kh-0, ph ispod skale. Iz vodovoda no3-oko 15, no2-0, gh>21, kh-15, ph-7.6. Prema tome testovi ispadaju ok. Sad da li puzevi koriste minerale i soli iz vode za kucice (vjerojatno da). Voda u akvariju je iz pipe, nije nadolijevana ro voda, pa ipak nesto spusta gh. Danas opet mjerio gh>7 (na testu ima cetiri markera od kojih su dva zelena u potpunosti, treci je u sredini zelen- znaci jos mekse). U drugi akvarij nadolijevam ro vodu pa je test gh isti , kh oko 6, no3-oko 5, ph oko 6,5. Testovi su jbl easytest 6 in 1, i mislim da nemogu bas toliko fulat. -?
gle, a da probas sa nekim drugim testerom jer ovo nema smisla bas.

Offline brukva

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 01, 2014, 20:43:24 poslijepodne »
Ovo je danas sve testirano (ro,pipa,dva akvarija). Probat cu cesce mijenjati vodu ovaj i drugi  tjedan, pa cu vidjeti. Meni isto nema smisla jer je vodu puno teze omeksati nego otvrdnuti, zato mi je to sve cudno. Hvala svima na pomoci. :)

Offline dossier

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Travanj 01, 2014, 20:48:55 poslijepodne »
To su testeri koji ti mogu tek toliko dat neki uvid u kemiju vode...ako i toliko...nikako nisu testeri koji ti govore pravo stanje

Offline brukva

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 01, 2014, 20:51:36 poslijepodne »
To su testeri koji ti mogu tek toliko dat neki uvid u kemiju vode...ako i toliko...nikako nisu testeri koji ti govore pravo stanje
Znam da su ti testovi vise smjernice, ali samo te trenutacno imam :)

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 01, 2014, 21:57:40 poslijepodne »
no pustimo to kao što rekoh puževi da ali ne bi skinuli toliko i za dvije godine ;)...
dakle test 5u1 ili 6u1 to nije nešto sa čime češ pratiti točna mjerenja to je samo okvirni test...
jer da je tako zašto bi onda iko proizvodio i ostale testove koji koštaju višestruko više.....
JBL testovi su itekako točni ali lakmus testovi bilo čiji su lakmus ;) pa tako i JBL kada nešto kupuješ naravno ne možeš sve znati ali ako hoćeš ušparati imaš forum upit i peglaj :up:
Ako si u Zagrebu dođi u subotu u PCVrbani i poslije 11.30 donesi vodu i ja ću svima istestirati vodu ...besplatno naravno sa pravim testovima,
Možeš  i 10.00 ujedno poslušaš i naučiš  štošta zanimljivo i vrijedno znanja :up:
znanje je novac,znanje špara novac ;)
Kao što su svi odgovorili...i točno te informirali...
 :).....bez obzira što je JBL testovi na laxmus su netočni i služe za okvirno mjerenje ;)....bilo čiji
odmah logičko objašnjenje prvo vodovod no3 AKO JE 15mg/L odmah zovi vodovod i tuži ih za trovanje ma gdje bio :D :D ne zezam no chance! ili nije dobro :roll:
mada nikad ne znaš,točni testovi su permament testovi...i elektronski  naravno:)
« Zadnja izmjena: Travanj 01, 2014, 22:04:22 poslijepodne od g.mizerak »

Offline brukva

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 04, 2014, 13:40:10 poslijepodne »
Koje testove preporucujete, da su tocniji?

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 04, 2014, 13:49:47 poslijepodne »
Koje testove preporucujete, da su tocniji?
Ako mene pitaš ja ću preporučiti JBL jer sam se u točnost uvjerio kroz komparaciju sa Javnim vodovodom,
da li neko zna koji su testovi također u visokoj toleranciji  točnosti...ja ne znam
 ja sam radio komparaciju sa još dva branda NN i neki testovi su pokazali velika" odstupanja.
npr NO3 na JBL je bilo 20mg/L,a na NN 80 mg/L  da je tomu tako sve ribe bi već odavno na 80 pocrkale,a nisu ;)
Za JBL stavljam obraz :up:
Lp

Offline thorus

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Travanj 04, 2014, 13:56:30 poslijepodne »
Najtočniji ti je instrument koje se zove TDS (total dissolved solid), ili ukupno otopljena krutina.
Kako je otopljena krutina uglavnom u ionskom obliku količina iona proporcionalno povećava električnu vodljivost vode.
Zapravo se mjeri vodljivost vode sa konduktometrom, a vrijednost je najčešće izražena u mikrosimensima.
Postoji korelacija između vodljivosti i tvrdoće.
Pa tako RO voda ima nisku vrijednost, a tvrda voda visoku vrijednost.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 04, 2014, 15:53:51 poslijepodne »
Naravno samo njemu trebaju stupnjevi Gh ukupne tvrdoće a TDS nema takvu skalu,iskreno ni ja nisam gledao i ne znam kako bi je prevo u GH.
TDS je naravno najtočniji ali mislim da je za takvu potrebu preskupa investicija osim ako ima RO onda se isplati da zna koliko je membrana puna ili ne.
Ja ga koristim radi RO i sada ako npr.pokaže 20 ppm koliko je to Gh -?

Offline brukva

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 04, 2014, 20:40:15 poslijepodne »
Naravno samo njemu trebaju stupnjevi Gh ukupne tvrdoće a TDS nema takvu skalu,iskreno ni ja nisam gledao i ne znam kako bi je prevo u GH.
TDS je naravno najtočniji ali mislim da je za takvu potrebu preskupa investicija osim ako ima RO onda se isplati da zna koliko je membrana puna ili ne.
Ja ga koristim radi RO i sada ako npr.pokaže 20 ppm koliko je to Gh -?
To je i moje misljenje. Za sada mi ne treba TDS metar, imam ro uredaj koji koristim za biljni , ali mi nije toliko bitno tocno mjerenje kao npr. u morskom. Za NO3 bih bas htio znati koliko ga ima u vodovodnoj vodi, pa i u akvarijima. Makar sam vidio na VIO da je max. dopustena  zasicenost za NO3 50 mg/l, a g.mizerak kaze:
"vodovod no3 AKO JE 15mg/L odmah zovi vodovod i tuži ih za trovanje ma gdje bio :D :D ne zezam no chance! ili nije dobro".
Crpiliste Mala Mlaka i Sasnjak NO3 iznad 20, ostala crpilista ispod 10 mg/l (www.vio.hr)
I da, jos jedno pitanje da li je ribama bitniji KH ili GH (koliko mislim iz TDS se moze izvuci samo GH ili se varam?)
« Zadnja izmjena: Travanj 04, 2014, 20:44:34 poslijepodne od brukva »

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 04, 2014, 23:19:48 poslijepodne »
Pa zasigurno i kH i GH jer GH su ukupni minerali koji su svim biljkama neophodni,preko kH ako je nizak znamo i da je moguće zakiseljavanje vode prirodnim putem jer smo se riješili karbonata...nema bufera. -?
e sad neke biljke dobro egzistiraju i u kiseloj i slabo mineraliziranoj vodi ali zasigurno je veći broj onih koje vole klopu oko sebe :D

za takve stvari knjigicu i vidi gdje i koja u kakvoj vodici najbolje uspijeva i takav izbor odaberi koji je tebi najdraži,ljepši...

A što se tiče vodovoda interesantan podatak ovo sa 20mg/l NO3 sad je pitanje da li je to kod crpljenja ili kod distribucije,
jer ako je kod distribucije onda imamo problem.
OK moguće je kod poplava i suša ali sada je nekao međuvrijeme koje bi trebalo davati dobru i kvalitetnu vodu,ali bez obzira obradom i kemijskim sredstvima nije nikakav problem očisti vodu od zagađenja :o
A što reći kod nas je sve moguće i kontrola je definitivno u svemu na minimumu osim vjerojatno na plaćama a ovo je možda i reakcija na istu :D :D :D

Što se tiče pretvorbe TDS/GH fakat ne znam ,nisam išao za tim jer mi ne treba mjerim ono što trebam gotovim rješenjima ali danas sa internetom sve je lakše :D
No uvjek može postojati problem u koeficijentima koji nisu srazmjerni kako nešto pada ili raste,pa univerzalna formula u tom slučaju mislim da nejde,jedino gotova tablica ,e sad jel je ima ....guglaj :up:
Lp
« Zadnja izmjena: Travanj 04, 2014, 23:25:47 poslijepodne od g.mizerak »