Kolovoz 05, 2025, 18:28:23 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Trichogaster bulji u zid?  (Posjeta: 2338 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Trichogaster bulji u zid?
« u: Siječanj 22, 2009, 19:05:02 poslijepodne »
Dobio sam na poklon prije par mjeseci Trichogastere. Jedan Trichogaster trichopterus s kojim nema nikakvih problema i dva Trichogastera leeri (biserna guramija). Jedan leeri se već dulje vrijeme drži samo u pozadini, izbjegava druge ribe izgleda kao da ih se boji makar nisam nikad vidio da ga netko maltretira, koliko vidim sad ne pokušava pokupiti niti hranu koju mu struja donese do nosa - osim ako možda sa biljaka i pozadine potajno skuplja hidre i pljosnate crve već neko vrijeme uopće ne jede. Ženska iste vrste koja je došla s njime dosad se držala sasvim normalno no izgleda zadnji tjedan se i ona povukla u pozadinu, uglavnom ne izlazi naprijed i koliko vidim više niti ne jede. Ispočetka sam mislio da je to samo stvar ponašanja i da ne paše okolina no sad kad se i ova donedavno sasvim normalna ženka počela tako držati sumnjam na bolest. Ima li kakvih ideja što bi to moglo biti i što mogu poduzeti? Na njima ne vidim nikakvih simptoma koje bi znao prepoznati osim ponašanja, muški koji je već dulje u takvom stanju drži leđnu peraju skroz spuštenu.

Offline babyboom

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Trichogaster bulji u zid?
« Odgovori #1 u: Siječanj 22, 2009, 20:36:38 poslijepodne »
si provjerio vodu?
moje zlatice, iako ne znam koliko ih se može usporediti, tako su se znale ponašati kad su dušični spojevi pobenavili... -?

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Siječanj 23, 2009, 14:11:00 poslijepodne »
uh, trichogasteri...

to što opisuješ je nenormalno ponašanje. 2 mužjaka u jednom akvariju, osim ako nije jako veliki, a 180 nije, neće ići. jesi li prije viđao da se naganjaju, onako, kao kroz igru?
koliko često mijenjaš vodu?

edit: sa sam vidjela drugi topic, svejedno, plz odgovori na boldano. ;)
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2009, 14:19:00 poslijepodne od alleszusammen »
zg centar

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2009, 19:38:50 poslijepodne »
Ispričavam se što malo kasnim sa odgovorom. Trichogasteri su u onom istom akvariju koji se spominje u temi "liječenje cijelog akvarija" tamo ima i drugih bolesnih riba pa sam za njih otvorio drugu temu. Aq. je 1m duljine odnosno 180l, u njemu su još tri sijamska algojeda i veliko krdo Mollyja. Aq. je sa puna bilja većinom Vallisneria ali nema baš puno "scenografije" - panjeva i kamenja. Ovi problematični trichogasteri su par dakle M i Ž, onaj treći je druga vrsta - Trichogaster trichopterus M. Koliko vidim Trichogasteri se međusobno sasvim dobro podnose i ne pokazuju znakove agresije. Mislim da znam što govorim jer sam "u kompletu" sa ovima bio dobio i još jednog M Trichogaster trichopterus koji se sa svojim zemljakom stalno tukao pa sam ih morao razdvojiti tj. dati ga nekome drugome. U međuvremenu sam primjetio i da nitrita ima više nego sam mislio, to ću sada početi rješavati.

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 07, 2009, 18:39:55 poslijepodne »
Evo u međuvremenu sam tretirao cijeli aq. Medimorom, promjenio toliko vode da sam nategnuo leđa, nitrate motrim nisu nikad preko 50ppm, no ova dva Trichogastera (Trichogaster leeri odnosno biserna guramija) se ne popravljaju. Skupili se u kut kod filtera, i koliko vidim već mjesecima NE JEDU, izgleda da su se i bukvalno stisnuli. Moguće da im ne paše krdo Mollyja koji stalno jurcaju okolo možda ih je neki ugrizao, jer vidim da čak i kad dođu do prednjeg stakla pobjegnu u pozadinu kad počnem hraniti ribe. Pretpostavljam da bi se bolje osjećali u nekom tematskom Azija aq. sa dosta biljaka i mjesta za sakrivanje i bez nastrljivih riba, no nažalost to nemam. Imam na raspolaganju prazan samo jedan 40l koji sam jučer pokrenuo no tu imam samo kamenje, nema još nikakvih biljaka. Bojim ih se prebaciti jer bi stres od seljenja mogao biti gori od poboljšanja što više nema drugih riba? Ako ih tko može udomiti na bolje mjesto nego gdje su sada bio bih mu vrlo zahvalan. I govoreći o hrani mogu li im ponuditi nekakve poslastice koje bi jeli prije nego Nutrafin Max za živorotke s kojim inače sve hranim - iz početka su to jeli.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 08, 2009, 13:56:34 poslijepodne »
imaš li plutajuće bilje u akvariju, jel dovoljno biljaka inače unutra?
što se tiče hrane, nekaj moraju jest, ne mogu ne jest mjesecima. moji čak jedu i one tabletice za ribe dna. dobro ih pregledaj dal imaju nekakva oštećenja na koži i fotkaj ih. to što se skupljaju kod filtera nije dobar znak, a i ne možeš udomljavati bolesne ribe. sumnjam da je stvar u molijima, kod mene su u akvariju i 4 sijamca koji non stop jurcaju pa ovi ne reagiraju uopće. osim ak ih moliji ne grizu al to bi valjda primijetio.
ne seli ih još, ali ih dobro promotri i pogledaj izmet!i javi se što prije, nemoj odugovlačiti. ;)
zg centar

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 08, 2009, 15:22:07 poslijepodne »
Eh baš sa biljkama imam peh, pokrepale su mi neke plutajuće i pozadinske biljke (Pistia, Hydrocotila, Hygrophila, Lemna) kojih sam prije podijelio na lopate cijelom forumu ostala mi je uglavnom samo Vallisneria i Anubias zagonetka koju moram riješiti a moguće da je nestajanje tih biljaka uzrokovalo porast nitrata, morat ću nabaviti tih biljaka. Ako toliko vole plutajuće biljke da li bi nekakve platformice od stiropora ili tako nešto pomoglo da se ojećaju sigurnije? Mislim dok ne nabavim biljke. Ne mogu napraviti dobre fotke(nemam opremu), ja ne vidim na njima neke meni prepoznatljive znakove bolesti. Čini se da je mužjak malo potamnio, na ženskoj vidim 1-2 svjetliju točkicu koja mi ne izgleda kao (meni poznata) bolest. Pogledao sam u JBL on line vodic za bolesti, pod simptomom "ne jede" kao mogućnost se navode razne bolesti probavnog trakta no nijednu od njih nisam mogao identificirati. Kad bi ih netko sa većim iskustvom od mojeg ako eventualno prolazi u blizini mogao pogledati? Je imam i ja 3 sijamca i izgleda da im ne smetaju. Problem je sa ovim Mollyjima što ih imam puno, ove velike uglavnom mogu vidjeti što rade ali skoro uvijek se nađe neki od malaca sa defektom u ponašanju. Stolicu ne mogu pogledati jer je ne vidim, isto kao što ih ne vidim da jedu :( ali budem obratio pažnju možda nešto ipak vidim.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 08, 2009, 16:15:54 poslijepodne »
nemoj stavljati stiropor, možda bi ih to samo više stresiralo. a čudno mi je malo da su ti te površinske krepale, pogotovo lemna -? nabavi biljke što prije, ak je moguće već sutra,probaj na forumu, toga uglavnom ima na bacanje, šteta što nisi ovo napisao u petak jer sam ja tada gomilom lemne nahranila kornjaču :roll:
čime ih inače hraniš? jesi probao sa smrznutim bloodwormsima, graškom i sl?
te točkice, opiši ih što točnije možeš, veličinu, boju, rubove(krvavi ili bijeli), ispupčenost itd.
zg centar

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 08, 2009, 20:56:21 poslijepodne »
Da i meni se čini malo neobično da je Lemna minor nestala inače sam kod svakog redovnog čišćenja većinu vremena potrošio pokušavajući "isfiltrirati" višak Lemne iz vode. Ma kvragu i biljke, kupit ću im umjetne u PET centru samo da nisu preskupe i da me netko pritom ne vidi. One svjetle flekice koliko god gledao ne vidim da su išta drugo nego promjena u boji, ne vidim nikakav rub niti da su izbočene ili udubljene. Ženska ima jednu od cca. 1-2mm na boku i nekoliko sličnih svjetlijih područja sa jedne strane leđne peraje i to je izgleda sve. Kao za inat sad neće da dođe do stakla i okreće tu stranu prema pozadini. Od hrane sam im davao što i svim ostalim ribama nutrafin nutromax za živorotke - to su pahuljice na manje-više biljnoj bazi sa dodatkom tubifexa, povremeno bi dobili malo graška, mrkvice ili blitve. Ispočetka su jeli bez problema barem nutromax na povrće su dizali nos. Pročitao sam sve što ima o Trichogasterima na aquahobby.org i čini se da i drugi imaju sličnih problema, pa sam nešto skloniji nego prije vjerovati da je to stvar "ponašanja". Naravno jasno mi je da je to povezano i da dulji stres može dovesti do bolesti pogotovo ako ne jedu :(

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Ožujak 08, 2009, 20:59:58 poslijepodne »
neću ti previše pametovati o ribicama - nemam iskustva s njima, ali imam ideju dok ne nabaviš plutajuće biljke:
stavi im list salate ili blitve, ili špinata - plutat će najmanje 10ak sati - dovoljno za dnevni ritam i njihovu potrebu za skrivanje, a nije stresno kao stiropor!

sretno s malenima!

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 08, 2009, 21:14:07 poslijepodne »
bravo babyboom za salatu :klap: :up:

niš, probaj stres smanjiti na minimum, jako pazi na vodu (sjećam se da si imao problema s nitritima i nitratima,) na umjetne biljke nemoj trošiti novce nego pitaj tu po forumu ko ima viška, stavljaj vitamine u vodu i promatraj.
daa, znaju trichogasteri biti čudni, imala sam ja dovoljno totalno neobjašnjivih uginuća, a sve ostale puno osjetljivije ribe su ok. nadam se da su tvoji samo pod stresom i da će sve bit ok, obavještavaj nas!sretno ;)
zg centar

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 09, 2009, 18:12:41 poslijepodne »
Nemam baš lijepe vijesti. Danas sam baš dobro zagledao Trichogastere, primjetio sam i da onaj muški ima par bijelih flekica i da ga neki Mollyji kljucaju baš na tom mjestu! Bio se sakrio opet u kut, doslovno se smotao oko one cijevi od filtera. Zaključio sam da dok ga ovi mali vragovi gnjave nema šanse za oporavak čak ako i nisu uzrok njegovog stanja, počeo sam pripremati sve da ga prebacim u onaj prazni 40l u roku dan-dva mislio sam tamo će barem imati mira ako ništa drugo. I baš sad(prije sat vremena) mu se stanje pogoršalo, počeo je tonuti i plivati ukoso, prebacio sam ga odmah u taj mali aq. ali izgleda da je već bio mrtav ili vrlo blizu toga. Izgleda da se možda još malo trza, ne vidim da diše bojim se da ga mogu proglasiti za mrtvog.
Ostala je još ona ženska, bila je dosad u znatno boljem stanju trebam još smisliti kako da njoj pomognem. Najviše me boli to da ovo nije od jučer nego traje već 2mjeseca, a ja se premišljam šta da radim i bojim ih se premještati da ih ne bi još gore šokirao  :dead: :dead: :dead:
Osim toga, mogu li išta pametno ustanoviti od ovog uginulog prije nego ga sahranim?

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 09, 2009, 19:07:26 poslijepodne »
ako je potonuo na dno i ne diže se uzeti zrak s površine, nažalost je gotovo :( pričekaj da se skroz prestane trzati, barem 10 min. taj 40l cikliraš ili si samo stavio vodu iz velikog akvarija?
zg centar

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 09, 2009, 20:02:43 poslijepodne »
Pa taj ima svoj filter koji je nadam se cikliran. Mislio sam ovog Trichogastera prvo staviti u posudu sa vodom iz njegovog akvarija a na to polako cjevčicom dolijevati vodu iz 40l u kojeg ga prebacujem no dok sam otišao po posudu i napunio je počeo se mahnito trzati i zaletati prema površini otišao sam po mrežicu da ga prebacim odmah no izgleda da je već bio mrtav kad sam ga pokupio  :dead:

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 09, 2009, 20:39:03 poslijepodne »
da, to se trzaju kad umiru jer moraju otić na površinu po zrak pa se zalijeću zadnjim snagama...to je grozno za gledat :'(
a da u taj akvarij dodaš recimo 20 l vode iz velikog akvarija? koliko se ciklira?
zg centar

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 10, 2009, 15:52:56 poslijepodne »
Eto mislio sam da se već dugo nisam osjećao toliko loše i toliko kriv kao jučer a sad vidim da je i Trichogasterica otišla kamo i njen cimer. U 2 sata sam hranio ribe i sve je izgledalo OK, u tri i po sam je našao kako leži na leđima :dead: Prije 2 sam čupao višak Vallisnerie, isto tako i jučer možda je to bio šok koji ju je dokrajčio - a nije prvi puta da to radim i dosad nije bilo problema, ribe bi pobjegle u drugi kut i uskoro se vratile natrag. S obzirom na ovakav razvoj događaja počinjem opet sumnjati da imam neku boleštinu u aq., vjerovatno potaknutu stresom ali sad se bojim i za ostatak riba. A nedavno sam cijeli aq. tretirao Medimorom.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 10, 2009, 16:16:14 poslijepodne »
nisi trebao ribe šokirati još više, al to je samo ubrzalo stvar koja bi se i tako dogodila.
žao mi je :( :( :(

kak su ostale ribe?
zg centar

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 11, 2009, 12:21:56 poslijepodne »
Hm ostale, bojim se da ne ureknem. Ovaj preostali Trichogaster trichopterus je izgleda i dalje zdrav kao poslovična riba, sijamski algožderi su izgleda u redu da nisu valjda bih primjetio po prugi, samo Molly-ji... Imam ih puno u tom aq. i pomirio sam se s time da sporadično neki ugine, no zadnjih dana je to sporadično postalo učestalo, nekoliko naizgled zdravih odraslih ženki je uginulo. Nisam uspio primjetiti nikakve simptome na njima koje bih znao prepoznati, samo promjenu u ponašanju da se povlače i skrivaju od gomile i obično bi za par dana bili mrtvi, ili bi ih samo ujutro našao mrtve a da ništa neobično prije toga nisam ni primjetio na njima. Jedino su neki povremeno pokazivali "shimmy", ali koliko sam shvatio to je simptom koji samo znači da im nije dobro, ne ukazuje na nešto određeno. Povremeno bi primjetio da ribica ima zamućene oči, no uginula bi za par dana liječio je ja ili ne. I jednog sijamskog algoždera koji je bio sa mnom skoro godinu dana(bio je skroz mali kad sam ga kupio) sam jedno jutro prije 2mj. našao mrtvog. Bojim se da bi moglo doći do pomora, svaki prijedlog i pomoć je dobrodošla. Na raspolaganju imam ovaj mali 40l koji je u pogonu, staklo od 20l i jedan 28l koji je u pogonu ali taj je već namješten i naseljen, tj. pun.   

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 11, 2009, 13:07:02 poslijepodne »
ajde izmjeri sve parametre vode i napiši nam, dakle od temp nadalje, da odnekud počnemo. jesu stabilni ili se mijenjaju? jel ti u filteru ugljen?
da je neka boleština u akvariju valjda bi svi imali slične simptome -?
čime i koliko često ih hraniš i koliko je sveukupno ribica unutra?
zg centar