Naravno da Floraset pokriva veću površinu jere je MH a ove u poklopcu su fluo koje imaju daleko manji svjetlosni tok. Pokrivanje površine odnosno prostorni kut koji se računa u steridijanima apsolutno nema nikakve veze sa svjetlosnim tokom, i rasvjetljenošću.
Juwel i ostale specijalizirane firme prodaju maglu isto kao i Amano i kompanija, i to odgovorno tvrdim. Jer lampa od 150 W MH i 2 fluo cijevi ne može koštat više od 1500 kn a oni je prodaju za 2x tj 3x veću cijenu, i nažalost na to kupci nasjedaju.
Jedino, meni mjerodavno je :
- svjetlotehnički proračun koji u cm, lux, cd ili koju kod hočeš jedinicu izračuna koja ti je osvjetljenost i svjetlosni tok potreban da bi imitirao sunčevu svjetlost. Ostalo sve je sra...govorim to iz iskustva jer se rasvjetom bavim 3 godine i izrađivao sam proračune za kompleksnije objekte u hrv.
Nadalje, prosječna luminacija sunca je 1x10e9 cd/m2 u sunčanom danu, a fluo cijevi 1,2x10e4 cd/m2. Dok je najača luminacija xenon žarulje 0,2-5x10e9 cd/m2.
Iz ovog teksta sam iznesi zaključak što prodaje Amano i ostale 'specijalizirane' firme za akvarijsku rasvjetu.
Želiš li dalje:
FER.hr
Zavod za visoki napon i energetiku
Električna rasvjeta i niskonaponske mreže i instalacije
Pozdrav