Kolovoz 09, 2025, 20:43:07 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cayman classic ili professional?  (Posjeta: 4831 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gianni

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Cayman classic ili professional?
« u: Veljača 15, 2009, 18:35:13 poslijepodne »
Pozdrav svima...

Treba mi pomoć u izboru akvarija pošto tek počinjem i zasad sam još uvijek na čitanju foruma i priručnika :)

Nemam baš neki izbor kod kupovine akvarija, budući da u gradu ima samo jedna trgovina koja prodaje opremu, tako da je jedina dvojba Cayman 60 classic ili professional. Jasno mi je da bi professional bio bolji izbor, ali me zanima je li mi pametnije uzeti njega i ostaviti sve kako jeste ili uzeti classic pa uz njega i neki eksterni filtar (koliko sam vidio imaju atman i blueextreme, koji je preskup) i da li bi jedna žarulja od 15W koja dođe uz njega bila dovoljna, odnosno može li se ta jedna zamijeniti nekom jačom koja bi bila dovoljna.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
Odg: Cayman classic ili professional?
« Odgovori #1 u: Veljača 15, 2009, 18:50:07 poslijepodne »
ako mislim imat biljke,ta rasvjeta nije ni priblizno dovoljna.mozes kupit gotovi glomat ili sam ugradit lampe,sto je puno jeftinieji bolje rjesenje po meni.sve vezano uz to mozes nac na forumu.sto se tice filtera,nemam iskustva s filterima tog proizvodjaca,ali vanjski je uvijek najbolje rjesenje.ja koristim pregradne,koje isto sam napravis.sve zavisi sto zelis drzat u akvariju
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline gianni

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 15, 2009, 18:59:45 poslijepodne »
Hvala.

Što se riba tiče, isto će mi trebati neki savjet. Za početak sigurno idu gupiji, a sad šta je još pametno kombinirati s njima?

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 15, 2009, 19:11:23 poslijepodne »
a sto ti se svidja,gupiji nisu agresivni,i jako su prilagodljive na razlicite parametre vode(tvrdoa i ph)  tako da ima mogucnosti.ja bih radije uzeo endlere,manji su i meni drazi,ali ne zelim te nagovarat.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #4 u: Veljača 15, 2009, 19:46:00 poslijepodne »
Ako uzmes classic,namucit ces se ko pas ako mislis imat normalne biljke..neki dan sam uzeo glomat i vec u nekoliko dana,vidi se ogromna razlika,s tim da unutra jos rasvjete stane ali nebudem se vise zezo.Ja osobno bi uzeo pro da se ne moras zezat,a kad naucis,lako uzmes glomat.
A od riba?to sam odluci ali pametno,pitaj ako nisi siguran,jer cayman 60 je 75-80l koliko ja znam.
Eto nesto sto ja imam naprimjer
jato zebrica
pretty tetra(3)
crne neonke 4
Hasemania nana 4
i malu ancistrusicu
babaulti kozice
endler gupi 5
uglavnom,prvo sam stavio zebrice,koje sam ja odhranio,malecke bile..pa kasnije kako je akvarij bio zreliji sam dodavao ostale ribe,htjeo sam samo crne neonke ali nigdje ih za nacI.pa mi je zena malo pomalo to sad sve izmjenila lol,a ja nemam snage se navlacit stalno 8)
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Veljača 15, 2009, 20:12:02 poslijepodne »
Pozdrav svima...

Treba mi pomoć u izboru akvarija pošto tek počinjem i zasad sam još uvijek na čitanju foruma i priručnika :)

Nemam baš neki izbor kod kupovine akvarija, budući da u gradu ima samo jedna trgovina koja prodaje opremu, tako da je jedina dvojba Cayman 60 classic ili professional. Jasno mi je da bi professional bio bolji izbor, ali me zanima je li mi pametnije uzeti njega i ostaviti sve kako jeste ili uzeti classic pa uz njega i neki eksterni filtar (koliko sam vidio imaju atman i blueextreme, koji je preskup) i da li bi jedna žarulja od 15W koja dođe uz njega bila dovoljna, odnosno može li se ta jedna zamijeniti nekom jačom koja bi bila dovoljna.

Koliko sam čuo Cayman ima problem sa filterom, tak da ti preporučujem vanjski(svakak) Lampe za biljke to je preslabo. Ja imam 60l serin aq i isto je bilo samo jedna lampa od 15w, sada imam 2x15 hagenove naknadno rađene i u pripremi reflektore, mada trenutno radi samo jedna lampa od 15w power glo 18000K jer mi se čini da mi za sada ne treba. Od riba živorotke su idealne za početnike i ja sam tak počeo, al je problem kaj se brzo množe :P
Dobrodošo na forum, ekipa je zakon kaj te zanima pitaj i pomoći će ti sigurno i meni su puno. :klap:
Sretno :)

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #6 u: Veljača 15, 2009, 20:31:50 poslijepodne »
18000kelvina?kakva je to toplina boja?skoro tamno plava onda? od 10000 pa nadalje(14000kbijela,20000 K plava)se koriste za morske akvarije koliko ja znam.
Unutarnji filter?zbog svoje velicine biolosku filtraciju(radi bakterija koje su u tim spuzvama)je fenomenalno..ali fizicki?treba nesto jace!
A jel nece smetat biljkama jak filter??(hranjenje itd)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 15, 2009, 20:50:13 poslijepodne »
to sto se brzo mnoze nije problem,ostatak podijelis,mozda s guppyima ide malo teze,al su zato endleri trazeni.znam da su aquastar i gro lux oko 10 000k,no da ne zbunjujemo covjeka.vratimo se na temu.znaci kako ljudi kazi caymanov filter i nije nesto,pa ako ima slove uzmi vanjski.

Offline gianni

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 15, 2009, 22:54:03 poslijepodne »
Zahvaljujem na dobrodošlici i na odgovorima :)

Budući da ću očito morati uzeti i vanjski filter, onda je jedina razlika između ova dva akvarija u rasvjeti (OK i grijač, ali ako ne griješim i ovaj od 75W bi bio dovoljan za akvarij od 75 litara) pa me sad zanima da li bi bilo dovoljno umjesto ove jedne žarulje od 15W staviti jednu jaču? Vidim da Philips proizvodi ove vrste T8 do 38W.

Nije sad da je novac toliki problem, ali je ipak šteta plaćati tu razliku samo radi filtera koji ću ionako izbaciti :=)

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 15, 2009, 23:25:56 poslijepodne »
ako stavis jacu ona je i duza i pitanje je oce li stat,grijac je dovoljan,ako si u zgu,imas povoljno grijace u onom pet shopu na branimirovoj,atman 75w 65 kn

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 16, 2009, 06:02:46 prijepodne »
18000kelvina?kakva je to toplina boja?skoro tamno plava onda? od 10000 pa nadalje(14000kbijela,20000 K plava)se koriste za morske akvarije koliko ja znam.
Unutarnji filter?zbog svoje velicine biolosku filtraciju(radi bakterija koje su u tim spuzvama)je fenomenalno..ali fizicki?treba nesto jace!

Boja uopće nije tamno plava, a lampa je hagenova i baš daje lijepu boju, nijansa plave al nije tamno plava! Na njoj piše da može biti i za morske i i slatkovodne, meni je baš ok i prije na forumu su rekli da je lampa ok! Mada to nije tema ovog al morao sam odgovorit!

Offline Sirena mala

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 16, 2009, 10:10:24 prijepodne »
ja imam cayman 60 pro, startan je u 11. mjesecu prošle godine, za sad nisam imala problema sa njegovim filterom....rasvjeta u njemu je 2X15 i unutra držim samo nezahtjevno bilje .... ja sam zadovoljna...

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #12 u: Veljača 16, 2009, 11:59:27 prijepodne »
ja imam clasic sa jednom lampom od 15 W (aqua glo ) i uspjevami svo bilje koje sam ikad stavio u njega

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #13 u: Veljača 16, 2009, 21:24:16 poslijepodne »

Boja uopće nije tamno plava, a lampa je hagenova i baš daje lijepu boju, nijansa plave al nije tamno plava! Na njoj piše da može biti i za morske i i slatkovodne, meni je baš ok i prije na forumu su rekli da je lampa ok! Mada to nije tema ovog al morao sam odgovorit!
ma znam to sam mislio,ja imam aquastar ona je 10 000 K,meni je to plavkasto odnosno bijelkasto...spasio me glomat pa sam uvalio Gro lux koja je zatamljena inače sva i crvenkaste nijasne dobijem sa njom tak da mi je sad superiška!  :)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 16, 2009, 21:31:36 poslijepodne »

ma znam to sam mislio,ja imam aquastar ona je 10 000 K,meni je to plavkasto odnosno bijelkasto...spasio me glomat pa sam uvalio Gro lux koja je zatamljena inače sva i crvenkaste nijasne dobijem sa njom tak da mi je sad superiška!  :)

Ma nema problema :up:
Imam još uz nju i serinu daily briliaant al ju ne mislim palit, bar zasad jer mi je odvratno "bijela" boja, a na power glo imam reflektor tak da je ok :P

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #15 u: Veljača 16, 2009, 21:46:49 poslijepodne »
 :D ja ti baš ne znam to..ja eto koristim od Sylvanie neonska svjetla,to sam kupio iz Žaruljoteke....
dakle aquastar+ gro lux evo slike akvarija Moj Cayman  :)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 17, 2009, 10:49:10 prijepodne »
A ovo ti je moj sera od 60l i samo power glo 18000K plus reflektor

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 17, 2009, 10:50:18 prijepodne »
A ovo ti je moj sera od 60l i samo power glo 18000K plus reflektor

Mada je tek u uprobai 12 dana

Offline goby

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Veljača 18, 2009, 23:03:02 poslijepodne »
uzmi PROFFEIONAL pogotovo ako mislis imati dosta biljak unutra , a i filter mu je bolji nego kod Clasic.a!
Ja ga imam i jako sam zadovoljan.