Srpanj 14, 2025, 01:09:58 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesna ribica, molim vas pomozite!  (Posjeta: 2022 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TORA

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
bolesna ribica, molim vas pomozite!
« u: Svibanj 04, 2009, 10:55:21 prijepodne »
hi svima! imam pitanjce, u uredu imamo akvarij i jedna ribica koja imavise od godinu dana (mozda cak i dvije) , zlatno bijele boje je, se pocela cudno ponasati. neznamo ponuo o ribicama ali hranimo ih i mijenjamo vodu kako su nam rekli i sve su ok barem koliko ja radim tu, znaci od 10 mjeseca. ova je danas pocela stalno ici prema povrsini , kao uzimati zraka i kada pliva ne pliva ravno nego kao da ju zanosi s lijeva na desno i kao da ju nosi cirkulacija vode, kao da nema snage. ostale 3 su ok. akvarij je cis, dobile su jesti, sve je ok. sta da radimo? da li da ju odvojimao? kupimo nesto ili ce uginuti??? :'( :'( :'(

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
Odg: bolesna ribica, molim vas pomozite!
« Odgovori #1 u: Svibanj 04, 2009, 11:06:41 prijepodne »
ne paničari.prije svega reci koji,kakav i koliki je akvarij.toplovodni ili hladnovodni.koliko ribica ima u njemu,na koji način i kako ga održavate,ima li filter u akvariju i ostalo.neke ribice vole ići na površinu neke uzimaju kisika ako ga nemaju u vodi...dosta puta smo se svi uvjerili u jako dobre savjete u pet/zoo shopovima tako da o tome nećemo..čast izuzetcima...

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #2 u: Svibanj 04, 2009, 11:08:30 prijepodne »
post će ti biti prebačen u bolesti jer si tamo trebala ovo objaviti al samo da znaš gjde će ti biti.do tada probaj nam pobliže reći o akvariju i stanovnicima

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2009, 11:08:53 prijepodne »
dobro došao nam na forum - istina, po nelijepoj prilici!

no, koja je ribica u pitanju?
ovako po opisu mi se čini zlatna ribica? (imaš članak o njima na početnoj stranici...carrasius auratus, a imaš i podforum o hladnovodnim ribama, pa možeš i tamo pogledati)
koliki je akvarij? i, vidim da ih je 4 nutra... ima li filter? kako ga čistite?

ali, da ne kompliciramo - po ovom što opisuješ je problem s mjehurom koji se relativno lako sanira - dakle, (naravno, može svima jer to jako vole), kroz 3 - 5 dana im davajte jesti samo izmrvljeni (među prstima) kuhani grašak, pazeći na količinu, jer višak jako prlja vodu (može biti i grašak iz konzerve, ali jako dobro ispran pod vodom), a nakon toga uvedite barem jednom tjedno barem jedan obrok od graška...

i, vjerojatno ih hranite jednom vrstom hrane - to bi bilo dobro promijeniti - nabaviti više vrsta hrane za njih, te mijenjati prehranu (i nama dojadi svaki dan jesti jedno te isto)...

Offline TORA

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2009, 11:25:10 prijepodne »
sorry na panici i sorry na krivom postu.... joj, mi smo tukci za ribice...uglavnom, vodu mjenjamo tako da dodajemo odstajalu vodu. cistimo ga,stakli i cistimo filter.znaci imamo filter i sve kako spada.akvarij je 35x 80 cm od oka, koliko litara neznam...ribica je zlatna ribica da, bar mislim. inace su sve zivahne ali da hranimo ih sa onom standardnom hranom gold pet flakes. 

Offline TORA

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2009, 11:28:55 prijepodne »
da li da doma skuham grasak ili je to extra hitno pa da sada odjurim u ducan?

i hvala na brzim odgovorima i dobrodoslici! ;) :heart:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2009, 11:49:05 prijepodne »
pa, bilo bi bolje dati malenoj čim prije - kupiš onu najmanju konzervicu, i ako imaš hladnjak, dobro je pokriješ ... izdrži barem 3 - 4 dana, taman koliko treba da bude pooštrena dijeta, a poslije - kad ima tko grašak doma za ručak, odvoji nekoliko zrnaca i donese!  ;)

Offline TORA

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Svibanj 04, 2009, 11:54:07 prijepodne »
ok, odo ja u ducan samo daj mi reci koliko zrna dajem? da nedan previse ? ide za sve 4. a sta ako su danas vec jele?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Svibanj 04, 2009, 12:09:19 poslijepodne »
neće im ništa biti ako im daš i po dva-tri zrna, ali jedno po jedno, da prvo sve pojedu, pa onda slijedeće (više nemoj)...a ljuskicu od zrna, za početak, nemoj davati (osim ako ti slučajno padne na dno - ne brini, utamanit će je) - čisto da ne prlja vodu...
i, nema veze što su već jele...ovo će im biti desert!

Offline TORA

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Svibanj 04, 2009, 12:54:46 poslijepodne »
ej! cini mi se da je bolje! ;) :up: :up: pocela je normalnije plivati ali jos uvijek je na povrsini. nazalost nemogu tu skuhati nista pa idem kupiti konzervu !

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Svibanj 04, 2009, 13:09:35 poslijepodne »
samo ti njoj daj graška - to je poslastica, i lijek i preventiva istovremeno - nakon njega će se dobro isprazniti i bit će sigurno bolje!

Offline TORA

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Svibanj 04, 2009, 13:25:00 poslijepodne »
evo, dala sam, grasak iz konzerve doduse ali sam ga ocistila od ljuskice i oprala puno! cak je i ona jela i cini se uno bolje! doma cu skuhati normalni pa cu im to davati kako si rekla! da jedu kuhani,a ne ovaj iz konzerve . puno, puno hvala!!!! ;) :heart: :up:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Svibanj 04, 2009, 13:38:19 poslijepodne »
odlično!
javi nam kako se oporavlja!  :)

Offline TORA

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Svibanj 05, 2009, 09:38:45 prijepodne »
nazalost imam lose vijesti...ribica se okrenula na bok i tako jedva dise.....malo se krece gore dole alimislim da umire...odvojila sam ju i cekamo da ugine...sta radim kada ugine? mozda je malo glupo pitanje ali kazu da ju bacim u wc, a meni da ju zakopam bolje izgleda... :'( :'( :'(

Offline TORA

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Svibanj 05, 2009, 11:01:19 prijepodne »
ribica je jos ziva i ako ju malo uznemirim pocne plivati ali cim se smiri okrene se na bok??????

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #15 u: Svibanj 05, 2009, 11:19:08 prijepodne »
mislim da ti je gotova i čisto sumnjam da ćeš je uspiti spasiti.iskreno neznam šta da te savjetujem dal da joj probaš dati kakav lijek i ako da koji...ako je kakva upala u njoj možda da probaš dati malo antibiotika..mislim...ovo lupam....pretpostavljam da bi to bili zadnji trzaji za pomoći joj ..neznam..

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Svibanj 05, 2009, 11:51:38 prijepodne »
nije dobro!
no, nemojte je sahranjivati do zadnjega...
dobro je da ste je izdvojili, ali ako imate, stavite joj svakako pumpicu za zrak...to joj jako treba!
jel jela? i jel kakala?
možda, ako se dobro pokaka joj bude bolje!
ako imalo živne, bilo bi dobro, osim dijete graškom, dati joj lijek koji se zove bactopur, točno po uputi (to su kapi, ima ga u gotovo svim pet shopovima) ...

a ako ipak (nadam se da neće) ugine - hah, moji su svi na svom malom groblju...zakopani!
uostalom, ne samo da je nehumano i nelijepo, već se to i ne radi iz praktičnih razloga (štopanje i tako to), ja ne bih svoju ribicu nikad bacila u WC

Offline TORA

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Svibanj 05, 2009, 12:27:54 poslijepodne »
nemam pumpicu! taj akvarij je sve sta imamo u uredu...nije jela grasak jer kada smo ju izvadili mislili smo da nece ni 5 minuta. sada cu ja ici jos kupiti. dala sam joj obicnu hrani i nije htjela jesti. cini mi se da kaka...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Svibanj 05, 2009, 13:25:10 poslijepodne »
ako kaka, ima nade!
grašak prije davanja svakako isperite!

a imate li filterić u akvariju? ako imate - bilo bi dobro da je vratite, stavite filter da bućka vodu (izljev iznad nivoa vode)...a i ostalima dajte grašak...

vrijedi se boriti,vjerujte mi!

Offline TORA

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Svibanj 05, 2009, 15:19:16 poslijepodne »
pokakala se i to barem 5-6 cm.  a sta ako je ipak bolesna i ja ju stavim u akvarij i ona umre, ove ju pojedu i sve uginu? ima li opcija da ostane odvojena ako imam samo posudu? idem po grasak! ako mozete odgovorite mi do 17 jer onda idem s osla i nemogu vise nista raditi. thnx! ;)

Offline TORA

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Svibanj 05, 2009, 15:42:12 poslijepodne »
nece jesti...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #21 u: Svibanj 06, 2009, 08:49:53 prijepodne »
sorry što ti nisam jučer odgovorla!
ak neće jesti...huh...ni dobro...

kako je danas?