Srpanj 15, 2025, 13:55:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: problem sa overflow-om  (Posjeta: 2616 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sato

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • A.C.A.B.
problem sa overflow-om
« u: Siječanj 18, 2009, 19:55:40 poslijepodne »
Neznam zasto, ali mi se gubi pritisak u cjevi unutar samog overflow-a.
Provjerija sam sve od razine mora u obe komore, razine u akvariju, crijeva ne pustaju zrak.....sve.
Nebi bas bilo lipo da mi pumpa u sumpu ostane na suhom, momentalno sam 100 eura u
deficitu.
Molim za konkretne savjete, po mogučnosti iz iskustva.

Offline morino

• Punopravni član
Odg: problem sa overflow-om
« Odgovori #1 u: Siječanj 18, 2009, 21:17:44 poslijepodne »
Provjerija sam sve od razine mora u obe komore, razine u akvariju, crijeva ne pustaju zrak.....sve.
Nebi bas bilo lipo da mi pumpa u sumpu ostane na suhom, momentalno sam 100 eura u
deficitu.
kako misliš da ti se gubi pritisak?

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #2 u: Siječanj 18, 2009, 22:23:25 poslijepodne »
deficitu.
kako misliš da ti se gubi pritisak?
Da definitivno opiši detaljno i poslikaj.
jačina pumpe,koliko cijevi i fi naravno i povrat na koji je način složeno mada u principu je logički i jednostavno ako je pumpa 3000L/h- cijev staviš fi 32 mm i nemaš problema
ps
možda nisi ventil otvorio i sl. :roll:
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #3 u: Siječanj 18, 2009, 22:29:11 poslijepodne »
ja ne kužim,...pritiska u cjevi overflowa definitivno nebi trebalo biti,..

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 18, 2009, 22:40:44 poslijepodne »
ja ne kužim,...pritiska u cjevi overflowa definitivno nebi trebalo biti,..
Osim ako nešto negdje ne pritišče  :D, a to ćemo saznati i vjerujem čovjeku bez problema riješiti :up:
samo da vidimo puteve vodene...

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 18, 2009, 22:51:55 poslijepodne »
voda ti ide dole pod slobodnim padom i tebi  količina vode koja dode u akvarij u nekom vremenu mora biti jednaka količini
vode koja se salije u sump.pri vrhu povratnog crijeva ti je dobro probušiti rupu da ako struje nestane da ti ne povuće vodu iz displaya i prelije sump i ode na parket.
još bolja opcija je da ti povratno crijevo nije uronjeno u vodu(jer se ta probušena rupica zaštopa algama pa nemože
povući zrak)ali to onda znači prskanje s visine što znači zrak u vodi i prskanje po lampama.

šta je moguče da se tebi događa:
-ili je promjer cijevi premalen pa nemože gutat toliko vode
-ili ti se zna dogodit da ostane zarobljen zrak u cijevi(izmedu dva koljena i slično jer se skuplja na najvišoj točci) koji nemože pobjeći i onda on djeluje kao prigušeni ventil koji smanjuje protok.da i nadam se da uzimaš u obzir ako ti je malo mjesta di je pumpa da je mogućnost da ti se voda
-ili ti puno vode hlapi(pišem sve da i netko ko prvi put  ima of ne zna da može hlapiti po 5-8 litara vode na dan na otvorenim akvarijima)
-ili još jedna stvar koja se zna dogodit kod diy forex of-a koji se utakne je da se s vremenom češalj diže gore ako nije dobro učvršćen i samim tim diže visinu vode u glavnom tanku pa ti ispadne da fali vode u sumpu a neznas na koju foru jer
ne obracas pozornost na taj 1 cm u glavnom tanku a to zna biti 5 i više cm u sumpu di je pumpa.

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #6 u: Siječanj 18, 2009, 22:59:13 poslijepodne »
-ili još jedna stvar koja se zna dogodit kod diy forex of-a koji se utakne je da se s vremenom češalj diže gore ako nije dobro učvršćen i samim tim diže visinu vode u glavnom tanku pa ti ispadne da fali vode u sumpu a neznas na koju foru jer
ne obracas pozornost na taj 1 cm u glavnom tanku a to zna biti 5 i više cm u sumpu di je pumpa.

Evo i ja sam nešto naučio sad!  :up:

...idem učvrstiti češalj
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline Sato

• Novi član
  • *
  • A.C.A.B.
« Odgovori #7 u: Siječanj 20, 2009, 16:12:36 poslijepodne »

[/quote]
 3000L/h- cijev staviš fi 32 mm i nemaš problema
ps
možda nisi ventil otvorio i sl. :roll:
[/quote]

fi je 32,doticna je pumpa.....ventila neman :D :D
problem se događa sa crijevom unutar samog overflowa....na malo crijevo povucem zrak,
voda krene normalno....sve to skupa šljaka cca2-3 dana. Nakon toga SRA.... javlja se mjehur unutar same cijevi(velike protocne) sta rezultira smanjenjem protoka iz jedne komore(unutar akvarija) do druge koja dalje ide prema sumpu.... Stvarno neznam kako da vam bolje predocim situaciju. Mjehur iz dana u dan raste.....dok nanovo ne ponovim proces i onda sam miran par dana.

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #8 u: Siječanj 20, 2009, 17:54:51 poslijepodne »
Podatak koji nije iznesen u ovom problemu je : Vanjski preljev ili unutarnji preljev. Ako se treba izvlačiti zrak iz cijevi overflow-a, znači da je vanjski. Znači, treba saznati, da li je Tunze, Aquamedica, ne znam naziv za kineski ili je DIY :)
Željkoc prodaje OCTOPUS overflow koji je jako zahvalan za manipuliranje (vidi u oglasima) , karakteristično za sve preljeve (vanjske) je da ne smiju imati izvor mjehurića u blizini, jer se zrak iz cijevi neda izbaciti slobodnim padom već se mora izvlačiti cijevčicom (Željkoc ima patent za konstantno izvlačenje).                                       
« Zadnja izmjena: Siječanj 20, 2009, 18:03:26 poslijepodne od Brada »
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 20, 2009, 18:45:32 poslijepodne »
Podatak koji nije iznesen u ovom problemu je : Vanjski preljev ili unutarnji preljev. Ako se treba izvlačiti zrak iz cijevi overflow-a, znači da je vanjski. Znači, treba saznati, da li je Tunze, Aquamedica, ne znam naziv za kineski ili je DIY :)
Željkoc prodaje OCTOPUS overflow koji je jako zahvalan za manipuliranje (vidi u oglasima) , karakteristično za sve preljeve (vanjske) je da ne smiju imati izvor mjehurića u blizini, jer se zrak iz cijevi neda izbaciti slobodnim padom već se mora izvlačiti cijevčicom (Željkoc ima patent za konstantno izvlačenje).                                       
Viš Brada svaka čast šta radi iskustvo "vanjski" je ključna riječ, ali bez obzira o njemu nemam pojima nisam ga imo, ali logika govori da je to to :up:

Offline Sato

• Novi član
  • *
  • A.C.A.B.
« Odgovori #10 u: Siječanj 20, 2009, 19:19:50 poslijepodne »
Overflow je tunzeov.
Nije valjda da zbog pumpi koje su usmjerene prema povrsini nastaju maaaali mjehurici koji se akumuliraju unutar protočne cijevi .

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #11 u: Siječanj 20, 2009, 19:55:18 poslijepodne »
Ako je pod udarom struje, vrlo laka moguće. Čak i voda zasićena kisikom i drugim plinovima, počinje oslobađati mjehuriće, sama od sebe, naročito u zonama pada pritiska, znači odmah iza pregiba cijevi (iz unutarnjeg prema vanjskom dijelu). To je najjači razlog što sam mijenjao akvarij, mislim na problem vanjskog preljeva.
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Crni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #12 u: Siječanj 21, 2009, 00:00:48 prijepodne »
   Brada, svaka cast! Sta ti je iskustvo!  :up:
Sato: sa vanjskim preljevom nisi i nikad neces biti miran. Uvijek ce od nekuda doci izvor mikro mjehurica i problem ce nastati kad je najmanje potrebno!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #13 u: Siječanj 21, 2009, 00:11:21 prijepodne »
... istina, zato i ja u podrumu već nekoliko mjeseci imam bušeno staklo kojeg moram poljepiti. Isti razlog kao i bradin.

Uglavnom ja sam se osigurao jednim plovkom koji je spojen na pumpu koja se nalazi u preljevu.. pa ako se nivo mora u tanku digne na kritičnu visinu.... pumpa izbaci višak mora u sump. Ako to zašteka onda  bi imao jedno 6-10 l mora po podu, jer u nedostatku vode u sumpu.... znaći kad overflow zašteka pumpa ubaci svu vodu iz sumpa.... a kad se sump prazni tada automatsko nadoljevanje počne puniti sump :) ....  probušena rupa u staklu je zakon :) po mogučnosti dvije da bude ziher :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti