Kolovoz 06, 2025, 14:29:31 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: bijele točkice i oštećena peraja  (Posjeta: 1413 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bunjevac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
bijele točkice i oštećena peraja
« u: Studeni 06, 2006, 12:58:00 poslijepodne »

pozdrav,

pred koji dan sam primjetio na ženki platija da joj repno peraje defektno onako kao odgriženo u polumjesec i potpuno se smirila u kutu, pa sam ju izvadio u manji (10 L) aquarij i sipao FMC, a jučer je dobila još 8 cimera jer su im se pojavile bijele točkice za sada samo na perajama a riječ je o dvije silver platy, dvije moly, dvije ženke sifoforusa, sijamcu i jednoj botiji lochacati.......daljnjom kontrolom sam primjetio da mi se priličan broj ribica čeka o bilje i o podlogu pa vas pitam jesu li i one kandidati za točkice i smijem li ih lječiti u velikom aquariju (360 L) i na koji način i da li mi je dovoljan samo FMC za to jer samo su mi to dali u pet shopu.

Unaprijed hvala na odgovorima
kad misliš da gore ne može bit, sjeti se da je sutra novi dan

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Studeni 06, 2006, 18:10:00 poslijepodne »
FMC to mi nije poznato jeli to neka skračenica za taj ljek? "bijele točkice" su kožni paraziti i ribice se znaju češati o bilje i predmete u akvariju jer pokušavaju skinuti to sa sebe. Bolest je prelazna ali i izlječiva ukoliko se na vrijeme uoči i počne sa lječenjem. Lako moguće da ti se i ostale ribice zaraze pa se nemoj čuditi. Taj ljek mi nije poznat pa nemogu ništa reći za njega. Ja bih na tvom mjestu lječila u glavnom ag jer ako ne obole ove sad mogu poslje parazit je sig u vodi. Inače kod lječenja se preporua da se postepeno podigne temp na jedno 27 i pojača kisik. E, sad kod botija koliko znam ne podnose baš nešto ljek pa se preporuča sa pola doze jer su osjetljive. Bolje onda da nju zasebno lječiš u ovom malom ag. Poslje lječenja promjeni cca 20% vode i profiltriraj vodu preko aktivnog ugljena na 1,2dana.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 06, 2006, 18:12:00 poslijepodne »
Možeš dodati i malo soli sera ectopur: 1 čajna žličica na 15lit vode.

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 06, 2006, 20:41:00 poslijepodne »
Za "bjele točkice" imaš npr sera costapur, ichthyomedik prodac, fauna mor-P od Aguarium Munster, furamor-p širokog spektra djelovanja uključujući i bjele točkice isto Aguarium munster te su mi trenutno na pameti ljekovi za "bjele točkice".

Offline Renata

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 06, 2006, 21:06:00 poslijepodne »
ja sam samo pojačao temp. na 28 i nestale su za par dana

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 06, 2006, 22:32:00 poslijepodne »
Ako se samo pojača temp i ništa više od toga zna se bolest vratiti. Nisam rekla da se krivo ne protumači da če se 100% vratiti ali velike su mogučnosti da se vrati.

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #6 u: Studeni 07, 2006, 14:10:00 poslijepodne »

u svakom slučaju valja imati costa med doma već je izliječio 4 generacije akvarija

Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 07, 2006, 14:13:00 poslijepodne »

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #8 u: Studeni 07, 2006, 14:25:00 poslijepodne »
Citat: bunjevac

pozdrav,

pred koji dan sam primjetio na ženki platija da joj repno peraje defektno onako kao odgriženo u polumjesec i potpuno se smirila u kutu, pa sam ju izvadio u manji (10 L) aquarij i sipao FMC, a jučer je dobila još 8 cimera jer su im se pojavile bijele točkice za sada samo na perajama a riječ je o dvije silver platy, dvije moly, dvije ženke sifoforusa, sijamcu i jednoj botiji lochacati.......daljnjom kontrolom sam primjetio da mi se priličan broj ribica čeka o bilje i o podlogu pa vas pitam jesu li i one kandidati za točkice i smijem li ih lječiti u velikom aquariju (360 L) i na koji način i da li mi je dovoljan samo FMC za to jer samo su mi to dali u pet shopu.

Unaprijed hvala na odgovorima

FMC je super lijek koji lijeci vanjske parazit i sigurno ce ti pomoci, ali pazi kako ga doziras jer lako mozes napravit pomor.......uz njega jos povisi temp i nebi trebalo bit problemaEdited by: Crazy-a3
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #9 u: Studeni 08, 2006, 08:16:00 prijepodne »
..uvijek ich liječiti u akvariju gdje se pojavilo a ne odvajati ribe jer se jako brzo razmnožava i infektira sve ribe,iako se ne primjećuje odmah,zadnji stadij su bijele točkice...

Offline bunjevac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Studeni 08, 2006, 15:30:00 poslijepodne »
hvala, hvala, hvala svima na tako iscrpnim odgovorima, pa ću shodno vašem naputku tako i napravit........nego koliko dana ih treba tretirat jer sam na više mjesta čuo sve različite izjave, od 5 do 15 dana i kao svaki treći dan im se daje po pola doze ljeka.........istina to ?
kad misliš da gore ne može bit, sjeti se da je sutra novi dan

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #11 u: Studeni 08, 2006, 16:10:00 poslijepodne »

Citat: bunjevac
hvala, hvala, hvala svima na tako iscrpnim odgovorima, pa ću shodno vašem naputku tako i napravit........nego koliko dana ih treba tretirat jer sam na više mjesta čuo sve različite izjave, od 5 do 15 dana i kao svaki treći dan im se daje po pola doze ljeka.........istina to ?

Pa sve ovisi sa kojim lijekom ih mislis lijecit jer se ne doziraju svi na isti nacin
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava