Srpanj 08, 2025, 18:19:05 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesna Crvenkapica  (Posjeta: 1387 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LiloLoLo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
Bolesna Crvenkapica
« u: Siječanj 23, 2011, 21:49:36 poslijepodne »
Prije tjedan dana sam dobila dvije ribice, u premalom akvariju (10l) – Crvenkapicu i narančastu kojoj nisam utvrdila vrstu. (ako netko zna koja je prema slici, molim da mi kaže. Hvala!)
Već drugi dan smo shvatili da imamo problem sa premalom litražom i manjkom kisika. Voda je bila vrlo mutna. Crvenkapica, koja je stigla u kuću sa dvije oštećene ljuske, je dobila nove mrlje po tijelu. Vide se na slici.

Razdvojili smo ribice tako da je jedna ostala u 10l, a druga (Crvenkapica) je smještena u platični akvarij od cca 12 litara. Narančasta ribica je uz uginula u četvrtak, bez nekih vanjiskih znakova bolesti. Pojavila joj se jedna mrlja pred sam kraj. Crvenkapica se dobro držala do danas, oporavljala uz Baktopur i onda sinoć postala malo mirnija, a jutros uginula.

Inače, nakon početničkog neznanja nismo ništa prepuštali slučaju pa smo kupili 5u1 testove za vodu. Maknuli smo „lošu“ vodu koja je bila prva dva dana i stavili novu, kombinaciju destilirane i prokuhane i odstajale uz Aquasafe. Testovi pokazuju da je sve u vodi u granicama normale. Dakle, voda nije bila problem. Mijenjali smo svaki dan 1/3 vode u 10l aq i svaki drugi u 12l, tj prema zamućivanju vode i testovima.

Makar su dvije ribice, nažalost, uginule, želim utvrditi koja je to bolest bila i jesam li ja negdje pogriješila. U petak sam dobila malu pajčolanku, čeka još tjedan dana na useljenje u novi 45l akvarij sa filterom (u procesu cikliranja). Čini mi se da i ona ima mrljicu poput ovih na crvenkapici. Nisam uspjela slikati pajčolanku jer je vrlo brza i ne mogu dobro uhvatiti taj dio. Nadam se da će slika crvenkapice pomoći – čini mi se da je ista stvar. Još uvijek molim Boga da je to samo mala promjena u pigmentaciji, i da se neće širiti, ali želim biti spremna da reagiram na vrijeme. 

Btw, pazila sam da ne miješam pribor za bolesnu ribicu i pajčolanku.

Podaci koje sam dolje navela govore o uvjetima u kojima je živjela crvenkapica (osim prvi dan, dok smo još bili neinformirani).

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - cca 12 litara vode
-   temperatura - 22 stupnja C
-   parametri vode: prema JBL 5in1 testu sve u granicama normale 
-   vrijeme od pokretanja akvarija - 8 dana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice – odmah  
-   koliko često i koliko mijenjate vode - 30%, svaki drugi dan
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - ne

FILTER:
nema ga   

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi - nekoliko komada prokuhanog kamenja, nema nečistoće
-   grijač - ne
-   pumpa za zrak  - ne
-   CO2 sustav – kakav   - ?  -?
-   koju kemiju dodajete u akvarij? - Aqua Safe

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - Crvenkapica, cca 6cm   
-   starost ribica   -  kupljena prije tjedan dana
-   ima li potencijalnih „terorista“   - ne, trenutno je sama
-   hranjenje – 2x dnevno prstohvat granula

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna - ništa
-   promjena kvalitete vode – zamuti se svaki drugi dan
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke – nema živih biljaka

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma – peraje koje su izgubile pigment, širi se na po tijelu i izbija na više mjesta, sa obje strane
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje – vesela, normalno jede
-  kakav izmet imaju ribe - normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili    - čim je stigla kući tj prije tjedan dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  - prvo GoldMedom, a onda Baktopurom (bez miješanja, naravno)
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća – uginula je zlatna ribica sa kojom je bila u akvariju prvih 24 sata
-  stanje ostalih stanovnika – nema ih

Molim Vas za pomoć! Znate li koja je to bolest? Jesam li pogriješila upotrebom Baktopura? Činilo se da djeluje tj da je zaustavilo širenje. A onda smrt. 
Btw, uspjela sam saznati neke korisne informacije u Heinzlovoj i Drvinju  te iz Priručnika za početnike, a u trgovinu gdje sam prvi put otišla po ribice ne nikada nogom kročiti! Idući dan su opet prodali premalen akavarij – 10l za TRI ribice!!! Sramotno!

Offline babyboom

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Bolesna Crvenkapica
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2011, 11:24:49 prijepodne »
mislim da si sama postavila veći dio dijagnoze!

prvo - premaleni prostor, ali ne bi bio tako fatalan za njih da je voda bila OK!

naime, voda mora jedno vrijeme odstajati da bi se "pripremila" za stanovnike, odnosno, da bi se mikro-svijet u njoj razvio i time osposobio vodu da dočeka ribice kao potpuno prirodan ambijent
nepripremljena voda je zapravo "ubojica" ribica, pogotovo kad su bebe, kao što su tvoje malene bile!
zato se akvarij prvo ciklira (pogledaj vodič za početnike, imaš link u mom potpisu!), odnosno, pustiti da se u njemu razviju tzv. dobre bakterije, da ispari klor koji se, u prekomjernim količinama, nalazi u našoj vodi iz vodovoda, i taj proces traje minimalno dva tjedna, a bolje je ostaviti da potraje i tri-četiri....
tek tada ribice mogu u akvarij, ali vrlo polako....
u protivnom reagiraju jakim padom imuniteta i razvojem u pravilu bakterijskih infekcija jer bakterije koje inače normalno žive u njima i na njima doslovno podivljaju i ubijaju ribicu!
bactopurom si vjerojatno pogriješila u dobroj namjeri, utoliko što nisi prvo sredila vodu, tako da je on bio još jedan dodatni otrov...u protivnom bi vjerojatno bio OK...

osim toga - imala si varijetete zlatnih ribica koje su nešto osjetljivije od "klasičnog" tipa (one kao mali šarani), pogotovo crvenkapica - one se teže adaptiraju na nove prostore i okolinu, osjetljivije su na promjene temperature, a pogotovo na promjene kemijskog sastava vode - pogotovo povišene spojeve dušika koji se neminovno stvaraju u vodi kao posljedica raspada ostataka hrane i kakanaca

dakle, da skratim i ne davim....

ako doista želiš imati zlatice (što ti od srca savjetujem jer su prekrasna mala stvorenja), omogući im dobar životni prostor:
- akvarij odgovarajuće veličine s odgovarajućim filterom i pumpom za zrak, opremu u akvariju - obli šljunak veličine 3- 5 mm zrna, neku dobro pripremljenu potopljenu granu (loza je najbolja), nekoliko velikih oblutaka i par biljaka (za koje ćeš biti spremna da će vrlo brzo biti popapane ) i puuuuuuno prostora za plivanje
- vodu pripremiti propisno - dakle, kad se cijela priča složi, ostaviti da radi bez ribica barem dva tjedna, dodati i "dobre bakterije" (imaš za kupiti u svim pet shopovima), provjeriti nakon toga sastav vode (naročito na nitrate-nitrite i amonijak) i ako je sve ok - useliti mališane...

a za daljnja pitanja - evo nas na hladnovodnom forumu :D

P.S. za ovu ribicu koja je živa  - pod hitno u vodu dodaj dobre bakterije (odgovarajuću količinu po uputi proizvođača, vitamine (preporučam tetra-vital, jer su tekući i lako se doziraju), i hrani je što više puta na dan po malo-malo...
nemoj joj davati nikakve lijekove dok nisi potpuno uvjerena da joj nije dobro!