Prije tjedan dana sam dobila dvije ribice, u premalom akvariju (10l) – Crvenkapicu i narančastu kojoj nisam utvrdila vrstu. (ako netko zna koja je prema slici, molim da mi kaže. Hvala!)
Već drugi dan smo shvatili da imamo problem sa premalom litražom i manjkom kisika. Voda je bila vrlo mutna. Crvenkapica, koja je stigla u kuću sa dvije oštećene ljuske, je dobila nove mrlje po tijelu. Vide se na slici.
Razdvojili smo ribice tako da je jedna ostala u 10l, a druga (Crvenkapica) je smještena u platični akvarij od cca 12 litara. Narančasta ribica je uz uginula u četvrtak, bez nekih vanjiskih znakova bolesti. Pojavila joj se jedna mrlja pred sam kraj. Crvenkapica se dobro držala do danas, oporavljala uz Baktopur i onda sinoć postala malo mirnija, a jutros uginula.
Inače, nakon početničkog neznanja nismo ništa prepuštali slučaju pa smo kupili 5u1 testove za vodu. Maknuli smo „lošu“ vodu koja je bila prva dva dana i stavili novu, kombinaciju destilirane i prokuhane i odstajale uz Aquasafe. Testovi pokazuju da je sve u vodi u granicama normale. Dakle, voda nije bila problem. Mijenjali smo svaki dan 1/3 vode u 10l aq i svaki drugi u 12l, tj prema zamućivanju vode i testovima.
Makar su dvije ribice, nažalost, uginule, želim utvrditi koja je to bolest bila i jesam li ja negdje pogriješila. U petak sam dobila malu pajčolanku, čeka još tjedan dana na useljenje u novi 45l akvarij sa filterom (u procesu cikliranja). Čini mi se da i ona ima mrljicu poput ovih na crvenkapici. Nisam uspjela slikati pajčolanku jer je vrlo brza i ne mogu dobro uhvatiti taj dio. Nadam se da će slika crvenkapice pomoći – čini mi se da je ista stvar. Još uvijek molim Boga da je to samo mala promjena u pigmentaciji, i da se neće širiti, ali želim biti spremna da reagiram na vrijeme.
Btw, pazila sam da ne miješam pribor za bolesnu ribicu i pajčolanku.
Podaci koje sam dolje navela govore o uvjetima u kojima je živjela crvenkapica (osim prvi dan, dok smo još bili neinformirani).
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža - cca 12 litara vode
- temperatura - 22 stupnja C
- parametri vode: prema JBL 5in1 testu sve u granicama normale
- vrijeme od pokretanja akvarija - 8 dana
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice – odmah
- koliko često i koliko mijenjate vode - 30%, svaki drugi dan
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - ne
FILTER:
nema ga
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi - nekoliko komada prokuhanog kamenja, nema nečistoće
- grijač - ne
- pumpa za zrak - ne
- CO2 sustav – kakav - ?

- koju kemiju dodajete u akvarij? - Aqua Safe
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - Crvenkapica, cca 6cm
- starost ribica - kupljena prije tjedan dana
- ima li potencijalnih „terorista“ - ne, trenutno je sama
- hranjenje – 2x dnevno prstohvat granula
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna - ništa
- promjena kvalitete vode – zamuti se svaki drugi dan
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke – nema živih biljaka
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma – peraje koje su izgubile pigment, širi se na po tijelu i izbija na više mjesta, sa obje strane
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje – vesela, normalno jede
- kakav izmet imaju ribe - normalan
- kad su se simptomi prvi puta uočili - čim je stigla kući tj prije tjedan dana
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - prvo GoldMedom, a onda Baktopurom (bez miješanja, naravno)
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća – uginula je zlatna ribica sa kojom je bila u akvariju prvih 24 sata
- stanje ostalih stanovnika – nema ih
Molim Vas za pomoć! Znate li koja je to bolest? Jesam li pogriješila upotrebom Baktopura? Činilo se da djeluje tj da je zaustavilo širenje. A onda smrt.
Btw, uspjela sam saznati neke korisne informacije u Heinzlovoj i Drvinju te iz Priručnika za početnike, a u trgovinu gdje sam prvi put otišla po ribice ne nikada nogom kročiti! Idući dan su opet prodali premalen akavarij – 10l za TRI ribice!!! Sramotno!