Srpanj 04, 2025, 19:22:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novela o Algama: ZELENE ALGE (1.dio)  (Posjeta: 2971 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline šišmiš

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Novela o Algama: ZELENE ALGE (1.dio)
« u: Studeni 07, 2004, 01:29:00 prijepodne »
NOVELA O ALGAMA (3)

ZELENE ALGE (razred Chlorophyceae)

Nitasti oblici zelenih (Chlorophyceae) i crvenih (Rhodophycaea) alga, me?u kojima nalazimo "dobre, loše i zle" (jedino nedostaje glazba E. Moriconea), najeešai su uzrok glavobolje kod akvarista. Akvaristi su im dali opisna imena poput bradolike, eetkaste, dlakaste, krznolike, grmolike, rogolike …(eng. hair, horse hair, staghorn, beard, brush, whorl, fur, bush, pelt, haystock, fuzz, itd.), pa ovo šarenilo naziva otežava prepoznavanje i uglavnom zbunjuje akvariste. Najjednostavniji (i najtoeniji) naein amaterske identifikacije alga je razvrstavanje po obliku grananja i dužini niti. Samo toena identifikacija alge može nam pomoai prepoznati moguae uzroke njezinog bujanja u akvariju, a time i djelotvornu terapiju (alge su bioindikatori poremeaaja ravnoteže kemijskih vrijednosti vode i osvjetljenja). Neki oblici grananja alga prikazani su na fotografiji.

1- Spirogira, Ulothrix, Calothrix, Lemanea, Oedogonimu; 2- Stigeoclonium; 3- Cladophora; 4- Compsopogon; 5- Batrachospermum;

Veaina zelenih alga (oko 90%) živi u slatkoj vodi. Obuhvaaaju vrste od mikroskopski malenih jednostanienih oblika (pokretni i nepokretni) do višestanienih kolonija, ali i nerazgranjene ili razgranjene nitaste oblike, kao i alge složenije gra?e, koje vanjskim likom – jer im je steljka eest

Offline D.I.T.

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Studeni 07, 2004, 12:56:00 poslijepodne »
Citat: šišmiš

.
 U nastavku: Zelene alge (2.dio) – nitasti oblici.

Jedva cekam
Zagreb/Ravnice

Offline amici

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Studeni 09, 2004, 20:45:00 poslijepodne »
svaka east !
SPLIT (ŠINE)-HRVATSKA

Offline damjan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Studeni 10, 2004, 15:48:00 poslijepodne »
daj kreni više sa drugim dijelom...i obavezno napiši kak se ih riješiti? Imam ih po staklu...i više mi je pun kufer eišaenja. Ustvari, eistim jedanput mjeseeno pa buduai da mi je i to teško...izgleda da sam postao lijen.